Yüzdürülürse Türkiye'de sökülecek

Yüzdürülürse Türkiye'de sökülecek

DÜNYA Haberleri

Toskana bölgesindeki turda, kaptanın 'eğlenirken' batırdığı yolcu gemisi için tarihi bir operasyon devreye sokuldu

nbsp;İtalya'nın Giglio Adası kıyısında 13 Ocak 2012'de kayalıklara çarparak yan yatan Costa Concordia kruvaziyerini yüzer hale getirme operasyonu başladı. Bir buçuk yıldır 24 saat usulüne göre çalışan ekipler, kurdukları vinçler ve yüzdürme tanklarıyla gemiyi doğrultmaya girişti. 114 bin tonluk gemiyi sarmak için, Titanik gemisinin ağırlığının iki katına denk gelen 50'den fazla zincir ve vinç kullanıldı. İtalyan-Amerikan ortaklığındaki konsorsiyumunun üstlendiği dev operasyonda 26 ülkeden 500'ü aşkın kişi görev alıyor. 12 saat olarak planlanan operasyonun ilk aşamasında dün geminin yatık gövdesi kayalardan ayrıldı. Geminin, su altında kalan 1-2 metrelik kısmı yüzeye çıktığında tuzlu su sebebiyle 'oldukça ciddi' deformasyona uğradığı görüldü. Gemi, omurgasının üstüne oturtulduğu zaman tam hasar tespit ve denetim çalışmaları mümkün olacak. Sonraki aşamada geminin onarımına geçilecek. Ardından römorkörler yardımıyla gemi kıyıya çekilecek ve sökülecek. Geminin sökülmesi çalışmalarının ise İzmir Aliağa Limanı'nda yapılması bekleniyor. Yurt dışından çok sayıda büyük geminin söküm işini kazanan Türk firmaları, Aliağa'yı dünya çapında bir merkez haline getirdi.

MANKENLE kaçamak
Kaptan eğlenirken gemiyi batırmıştı

4 bin 200 yolcu ve mürettebatıyla kıyıdaki bir kayaya çarparak yan yatan kruvaziyerde, 32 kişi hayatını kaybetti, 2 kişinin cesetleri ise halen bulunamadı. Kaza anında bir mankenle vakit geçirdiği ortaya çıkan ve gemiyi ilk terk eden kaptan Francesco Schettino ise cinayetten yargılanıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...