Emekli Büyükelçi'den hatırlatma: Yunanistan’ı NATO’ya üye yaptık sözler tutulmadı

- Güncelleme:
Emekli Büyükelçi'den hatırlatma: Yunanistan’ı NATO’ya üye yaptık sözler tutulmadı

Dünya Haberleri

İsveç ve Finlandiya, NATO üyeliği için yapılan üçlü mutabakata ilişkin henüz net bir adım atmazken, emekli Büyükelçi Tugay Uluçevik, 'Rogers Planı'nı hatırlatarak Yunanistan'in NATO'ya üyelik sürecinde verilen sözlerin tutulmadığını söyledi.

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ

Türkiye, Finlandiya ve İsveç tarafından NATO Madrid Zirvesi’nde 28 Haziran’da imzalanan Üçlü Muhtıra çerçevesinde kurulan Daimi Ortak Mekanizma görüşmeleri devam ediyor. Üçlü muhtırada yer alan ve Ankara’nın en çok önem verdiği maddelerden biri İsveç ve Finlandiya’nın Türkiye’nin talep ettiği terör zanlılarının yargılanmak üzere iade edilmesi ile ilgili başlık. Ankara, İsveç ve Finlandiya yönetiminden somut adım beklerken, üçlü mutabakatın tarafı olan ülkeler iadeler ve yasal düzenlemelerle ilgili beklentileri karşılayacak net bir girişimde bulunmadı. İsveç ve Finlandiya’nın tutumunu gazetemize değerlendiren Emekli Büyükelçi Tugay Uluçevik, Yunanistan’ın NATO üyeliği döneminde yaşananlara dikkat çekti. Yunanistan’ın NATO üyeliği döneminde ‘Rogers Planı’nın devreye alındığını anlatan Uluçevik “Dönemin ABD’li Generali Rogers’ın ve NATO Başkomutanının sözünü teminat olarak görüp Yunanistan’ın NATO üyeliğine yeşil ışık yakıldı. Sonradan maalesef Türkiye’ye verilen sözler tutulmadı. Türkiye’nin Yunanistan’a karşı elindeki bir kozu kalmamıştı” diye konuştu.

DİĞER ÜLKELERE MESAJ OLACAK

Türkiye’nin NATO’nun diğer ülkeleri eşit haklara sahip olduğunu hatırlatan Büyükelçi Uluçevik, NATO’nun diğer ülkelerde olduğu gibi Ankara’nın çıkarlarını da gözetmesi gerektiğini vurgulayıp şöyle konuştu: Terör gibi Türkiye için hayati önemdeki bir konuda bazı üyelerin lakayt davranması, hatta siyaseten terör örgütlerini cesaretlendiren tutum içlemesi kabul edilemez. NATO’ya üye olmak isteyen devlet, bütün NATO üyelerinin çıkarlarını da kollamalı ve bazı vecibeleri yerine getirmeli. Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç konusundaki tutumu yerindedir. Fiilen ve hukuken, PKK’nın kendi ülkesindeki Türkiye aleyhindeki siyasi faaliyetlerini önlemediği takdirde İsveç’in NATO üyeliğine yeşil ışık yakmamalıyız; onay vermemeliyiz. Bu tutum aynı zamanda diğer üye ülkelere de bir mesaj olacak.

Düzenleyen:  - Dünya
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...