Yunanistan'dan 'iki yüzlü' yardım

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Yunanistan'dan 'iki yüzlü' yardım

DÜNYA Haberleri  / AA

Avrupa'ya sığınmak isteyen onlarca mülteciyi ölüme iten Yunanistan "Onlar bizden biri" diyerek Ukraynalı mültecileri kabul edeceklerini açıkladı.

Göçmen krizinde elini taşın altına koyamayan Batı ülkelerinin ardından Türkiye 2020 Mart ayında Avrupa'ya geçmek isteyen göçmenleri artık durdurmayacağını açıklayarak sınırları açmıştı. Ancak sınırda kötü hava şartlarında bekleyen aralarında çocukların da bulunduğu göçmenler, Yunanistan'ın sert müdahalesine maruz kaldı.

Yunanistan'dan 'iki yüzlü' yardım

Kara sınırında göçmenleri gaz ve tazyikli suyla durdurmaya çalışan Yunan yetkililer, bugünde denizde botları engellemeye devam ederek binlerce göçmeni ölüme terk ediyor.

"ONLAR BİZDEN"

Öte yandan Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ile başlayan süreçte binlerce Ukraynalı evlerini terk ederek yeni bir göç dalgası oluşturdu. Ancak Suriyeli ve Afgan göçmenlerin yaşadığı insanlık dramına sessiz kalan Yunanistan Ukraynalılara kucak açtı. 

Sınır komşuları Romanya ve Polonya'ya sığınan binlerce Ukraynalı göçmen için Avrupa seferber olurken, Avrupa hayali ile savaştan kaçan Suriyeli ve Afgan göçmenleri ölüme terk eden Yunanistan'da Ukraynalılar bizlerden diyerek mülteci kabul etmeye hazır olduklarını duyurdu. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis tarafından yapılan açıklamada Rusya'yı hedef alan yaptırımların desteklendiği belirtilirken, Ukrayna'dan gelecek göçmenleri de kabul etmeye hazır oldukları ifade edildi.

Miçotakis, açıklamasında "Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ve Ukrayna halkı ile tam dayanışma" ifadesine yer verdi. Ukrayna'nın Avrupa Birliği (AB) tercihini memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Miçotakis, "Onlar, bizlerden biri" ifadesini kullandı.

Yunanistan'dan 'iki yüzlü' yardım

İLK KAFİLE YUNANİSTAN'A ULAŞTI

Öte yandan Ukrayna’daki savaş nedeniyle evlerini terk eden yaklaşık 100 Ukraynalı, Yunanistan’ın başkenti Atina’ya ulaştı.

Yaklaşık 30 saatlik bir yolculuğun ardından kara yolu ile Atina’ya gelen Ukraynalıları, Yunanistan’da yaşayan akraba ve yakınları karşıladı. Çoğunlukla kadın ve çocuklardan oluşan kafilede, yanlarında evcil hayvanlarını getirenlerin de olduğu görüldü.

Yunanistan'dan 'iki yüzlü' yardımKafilede kızı ve torunlarıyla yer aldığını ifade eden Maria, "Savaşın başladığı ilk günden itibaren neredeyse hiç uyumadım. Hep oradaki akrabalarımı düşündüm. Onlar için hep ağladım. 'Bir daha görüşebilecek miyiz' diye düşündüm" dedi.

Kafilede yer alan Yelizaveta da en kısa zamanda Kiev'de yaşayan sevdiklerinin de Yunanistan'a veya başka bir güvenli ülkeye gitmesi dileğinde bulunurken ,"Bu savaşın sonlandırılması için tüm dünya elinden geleni yapmalı." dedi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...