Yunanistan'da göçmenler de zor durumda

Ülkelerindeki çatışmalardan kaçarak Yunanistan'a gelen göçmenler, mali kriz nedeniyle zor günler geçiriyor
Çatışma bölgelerinden kaçarak AB ülkelerine gitmek için Yunanistan'da bekleyen göçmenler de ekonomik krizden olumsuz etkileniyor.
Suriye, Pakistan, Irak, Afganistan ve Afrika ülkelerinden gelen kaçak göçmenlerin durumu, ülkede ekonomik krizden hemen sonra gelen gündem maddesini oluşturuyor.
Resmi verilere göre, Yunanistan'da yaklaşık yarım milyon kayıtlı göçmen yaşıyor. Kaçak göçmenlerin sayısının ise yarım milyondan fazla olduğu tahmin ediliyor. Birleşmiş Milletler, ekonomik krizle mücadele eden Yunanistan'a sadece bu yıl deniz yoluyla gelen göçmen sayısının 77 bini aştığını açıkladı. Bunların yüzde 60'ı çatışmalardan kaçan Suriyelilerden oluşuyor. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, her gün yaklaşık bin yeni göçmenin Yunanistan'a geldiğini tahmin ediyor.
- AB devreye girmeli
Yunan vatandaşları, AB'nin göçmenler konusunda daha aktif rol almasını istiyor.
Atina sokaklarındaki göçmenlere gönüllü yardım eden emekli öğretmen George Megalos, Yunanistan'ın 35 yıldır AB üyesi olduğunu belirterek göçmenlerin diğer Avrupa ülkelerine geçme hedefi göz önüne alındığında AB'nin duruma acil müdahale etmesi gerektiğini söyledi.
Megalos, "Bizim durumumuz ortada. Olan paramız bankalarda tutuluyor. Paramıza ulaşamıyoruz. Biz de yakında göçmenler gibi hayat yaşayacağız" dedi.
Nicholos Pettaras da Yunanistan'ın, göçmenler için Avrupa'nın giriş kapısı olduğunu ifade ederek "Bu insanlar savaştan kaçıyor. Bizim onlara bakacak paramız ve gücümüz yok. Kriz zaten bizi mahvediyor. Avrupa'nın parası da var gücü de. Avrupa'dan gelecek acil müdahaleye ihtiyaç var" diye konuştu.
- "Bizim insan olduğumuzu kim hatırlayacak"
Atina'nın merkezinde terk edilmiş binalarda, meydanlarda ve parklarda yaşam mücadelesi veren kaçak göçmenler, kendilerine Atina'da "iyi bakılmadığını" söylüyor.
Atina'da 1 yıldır yaşayan Pakistanlı Zahid, "Bazen günlerce bodrum katından dışarı çıkmıyorum. Dışarı çıktığım zaman bütün gözler üzerimdeymiş gibi hissediyorum. Bazen gençler Yunanca yüksek sesle bir şeyler diyorlar. Anlamıyorum. Ama iyi şeyler demediklerini biliyorum. Burada kalmak istemiyorum. Burada zaten kriz var ve bize çok zorluk çıkarılıyor. Ülkeme de geri gitmek istemiyorum. Ne yapacağımı bilmiyorum. Bizim insan olduğumuzu kim hatırlayacak" dedi.
Suriye'den üç ay önce Midilli Adası'na gelen Halit de "Oradan 500 dolar ödeyerek bir hafta önce Atina'ya geldim. Param neredeyse bitti. Burada mafya var. Kaçak yaşıyorum. Hiçbir belgem yok. Hiçbir şey yapamıyorum. Suriye'de ölmedim ama burası ölümden beter" ifadesini kullandı.
- "Yunanlar bile iş bulamıyor. Biz nasıl bulalım"
Yunanistan'dan çıkıp diğer Avrupa ülkelerine gitmek istediğini belirten Afrikalı Muhammed Abdulrahim de "Çünkü burada Yunanlar bile iş bulamıyor. Biz nasıl bulalım? Beş ay önce geldim. Birçok kez ülkeden çıkmaya çalıştım ama izin verilmedi. AB içinde yapılan anlaşmalar gereği üçüncü bir ülkeye gitmem yasak. Şimdi kriz var. Sadece bir maaş ve kalacak bir yer istiyorum" diye konuştu.
Afganistan'da kız öğrencilere eğitim verdiği için ölümle tehdit edildiğini öne süren 29 yaşındaki Muhammed Ahmedzai, "Bu yüzden Afganistan'dan kaçmaya karar verdim. Buraya, Avrupa hükümetleri insan gibi yaşamama izin verirler ümidiyle geldim, hayvan gibi yaşamak için değil" dedi.
Libyalı Ahmet de kreditörlerin destek vermesi halinde göçmenlerin durumlarının tamamen değişeceğine inandığını söyledi.
Ülkedeki göçmenlerin sorunlarının çözülmesi için çaba harcayan Avukat Stathis Kilos, "AB bu göçmen ve mültecileri sanki düşman gibi görüyor. AB, mültecileri Avrupa dışında tutmak için duvarlar örüyor, askerleri görevlendiriyor, onlara yardımı sınırlıyor yani her şeyi yapıyor. AB'nin 'Acı çeksinler' gibi bir politikası var" ifadesini kullandı.