Yunanistan’a suçüstü: Göçmenleri geri itme görüntüleriyle ilgili AB’den sert uyarı
Tüm kanıtlara, haberlere ve yetkili kuruluşların açıklamalarına rağmen Yunanistan’ın göçmenleri geri itmesine ilişkin görüntüler gelmeye devam ediyor. Avrupa Birliği Komisyonunun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson, Yunanistan'a, ABD basınına yansıyan son geri itme iddialarına ilişkin resmi adım atabileceği konusunda uyarıda bulundu.
Yunanistan sahil güvenliği tarafından göçmenleri geri itme olaylarına ilişkin haberler birkaç yıldır uluslararası basın tarafından gündeme getiriliyor.
Dünyaca ünlü medya kuruluşları, Yunan sahil güvenlik ekiplerinin Türkiye'den Yunanistan'a gitmek isteyen göçmenlerin botlarını engellediğini ve hatta zarar verdiğini kanıtlayan görüntüleri servis ediyor.
GERİ İTME ANLARI KAMERALARA YANSIDI
New York Times (NYT) tarafından geçen hafta yayınlanan görüntüler Yunanistan’ın göçmenlere yönelik uyguladığı geri itme politikasını bir kere daha ortaya koydu.
Yayınlanan görüntülere göre, Midilli Adası'nda aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 12 sığınmacı, kar maskeleri takan kişilerce beyaz bir minibüsle uzak bir noktaya götürüldükten sonra bir şişme bota bindiriliyor.
Bot daha sonra onları Yunan sahil güvenlik teknesine aktarıyor. Tekne, sığınmacıları Ege Denizi'nin ortasına bırakıyor.
AB'DEN YUNANİSTAN'A SIKI TAKİP
Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson, NYT tarafından yayınlanan görüntülerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Anadolu Ajansı tarafından aktarılan bilgiye göre Johansson, “Bu olayın tamamen ve bağımsız bir şekilde soruşturulması için Yunan makamlarına resmi bir talep gönderdik. Yeni bağımsız izleme mekanizmasına da dayalı olarak, Yunan makamları tarafından uygun takibin yapılması gerekmektedir. AB Komisyonu uygun şekilde resmi adımlar atmaya hazırdır” ifadelerini kullandı.
Geri itme politikalarını, Birleşmiş Milletler ve birçok insan hakları kuruluşu da gündeme getiriyor.
Bu kuruluşların raporlarında, Yunanistan'ın Türkiye ile sınır bölgesi olan Meriç'teki kara sınırlarını geçmeye çalışanlara göz yaşartıcı gaz, tazyikli su ve plastik mermi kullandığı yer alıyor.
Kaynak: Anadolu Ajansı, New York Times