Yunan'dan Astana öncesi Türk devletlerine şantaj

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Yunan'dan Astana öncesi Türk devletlerine şantaj

DÜNYA Haberleri  / HABER MERKEZİ

Ersin Tatar: G. Kıbrıs ve Yunanistan, KKTC ile ilişkileri geliştirmek isteyen Türk devletlerini ticareti kesme, lobiler vasıtasıyla ambargo uygulatma ve kredi musluklarını kapattırmakla tehdit ediyor

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, geçen yıl Türk Devletleri Teşkilatı’na gözlemci üye olarak katılınca Rum kesimi ve Yunanistan panikledi. Ankara da KKTC’nin tanınması için devreye girip özellikle Türk devletlerini yakın markaja aldı. Aradan geçen sürede Orta Asya’dan gelen olumlu mesajlar ve Kazakistan’ın Başkenti Astana’daki Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi’nde KKTC’nin yer alacak olması Rum lobisini yeniden harekete geçirdi. 

Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi yaklaşık 1 yıl boyunca Türk devletleri ile yakın ilişki kurdu, ticaret hacmini artırdı, Atina uluslararası bağlantıları vasıtasıyla da Orta Asya’ya kredi akışını sağladı. Ancak bu hamlelerin asıl hedefi, KKTC’nin tanınmaya giden yolunu kesmekti. 

“YOLUMUZDAN DÖNMEYİZ”

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Rumların bu sinsi planını şöyle anlattı: Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi kapsamında üst düzey toplantılara katılarak muhataplarımızla görüşebiliriz. Ancak bu, tanınmamız anlamına gelmez; çünkü diğer Türk Devletleri’nin Batı dünyasıyla farklı ilişkileri ve taahhütleri var. Bu konuda bazı engellerle karşılaştığımızı ve hatta üst düzey toplantılarde temsil edilmememiz için kulisler yapıldığını biliyoruz. Ancak yolumuzda kararlı şekilde ilerlemeyi sürdüreceğiz. Rum kesimi ve Yunanistan önümüzü tıkamak için Türk Devletleriyle ticaret yaptı. Âdeta ‘Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile ilişkinizi geliştirirseniz, veto kartını gösteririz, sizinle projeleri gerçekleştirmeyiz, kredileri açmayız, ambargo uygularız’ diye tehdit ediyorlar. Bunların yapıldığını çok iyi biliyoruz. Üst düzey bazı toplantılara katılmamamız için kulisler döndüğünün de farkındayız. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...