Yeni iddia: Asitle yakıp kuyuya attılar

Düzenleyen:
Yeni iddia: Asitle yakıp kuyuya attılar

DÜNYA Haberleri

Suud yetkililerin, Türk polisinin başkonsolosluğun bahçesindeki kuyuda arama yapmasına izin vermediği ortaya çıktı. Gözler yeniden kuyuya çevrildi

Muhalif Suud gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın cesedinin nerede olduğu konusundaki arayışlar sürerken gözler yeniden Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu binasının bahçesindeki kuyuya çevrildi. Kuyuda arama yapmak isteyen polisle Suud yetkililerin izin vermediği kaydedilmişti. 15 kişilik suikast ekibinin Türkiye’deki ayak izlerini sürerek Belgrad Ormanları, Yalova ve Sultangazi’de birçok adreste delil ve Kaşıkçı’ya ait doku örneği arayan uzman ekipler, bir defa daha konsolosluğa yöneldi. Ekiplerin konsoloslukta tekrar inceleme talebine sebep olan olay ise Sultangazi’de terk edilen diplomatik araç oldu. Suud ataşenin 7 Ekim günü otoparka bıraktığı diplomatik 34 CC 1736 plakalı siyah renkli E220 model Mercedes otomobile, 18 Ekim’de gelerek bir başka araçtan ikisi büyük üç valiz indirdiği bu sırada bir maskenin düştüğü ortaya çıkmıştı. Valizlerin taşınmasına yardım eden otopark görevlisi tarafından bulunan maskenin ağır kimyasalla çalışılacağı zaman takılan maskelerden olduğunun anlaşılması üzerine araştırmalar yeni bir boyut kazandı. 


MASKE DÜŞTÜ
Kaşıkçı’nın 2 Ekim’de Suudi Başkonsolosluğu’nda kaybolmasının ardından uzun süre cinayeti inkâr eden Suudların ceset konusunda da kafa karıştırmak isteyebileceği şüphesiyle her ihtimali değerlendiren uzman ekipler, “Cesedin denize atıldığı, parçalara ayrıldığı, ormana gömüldüğü” gibi iddialara yönelik araştırmalarını sürdürüyor. Başkonsolosluk bahçesindeki kuyuda arama yapılmasının engellenmesi ve çöpte maske bulunması üzerine cesedin asitle eritilmiş olabileceği yönünde kuşkular arttı. 

ASİT KONUSUNDA UZMANLAR
Suudi Arabistan tarafından Mekke ve Medine’deki mezarlıklara defnedilen cenazelerin yok edilmesi için kullanıldığı bilinen asitlerin Kaşıkçı’nın cesedinin yok edilmesi içinde kullanılmış olma ihtimali üzerinde duruluyor. Zira İstanbul’a gelen 15 kişilik ekip içinde Adli Tıp uzmanı ve üst düzey görevlilerin olması bu iddiayı güçlendiriyor. Ceset yok etme sırasında kullanılan asitlerin saç ve diş dahil her türlü dokuyu 37-38 dakika içerisinde erittiği mikroskobik parçalara dönüştürdüğü kaydediliyor. Uzman ekiplerin kuyudaki incelemeli sırasında bu yönde deliller arayacağı, buradan alınacak numunelerin, Kaşıkçı’ya ait DNA örnekleriyle karşılaştırması bekleniyor.

Veliaht Prens’in akıl sağlığı sorgulanıyor

Amerikalı araştırmacı yazar Karen Elliot House, Cemal Kaşıkçı cinayetinin Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın geleceğini belirsizliğe düşürdüğünü iddia etti. “Suudi Arabistan Üzerine: Halkı, Geçmişi, Dini, Fay Hatları ve Geleceği” kitabının yazarı da olan House, Wall Street Journal gazetesinde yayımlanan makalesinde, Suudi Arabistan’dan önemli bir ismin Kaşıkçı cinayetine ilişkin Prens Muhammed’in akıl sağlığını sorguladığını ve sonunu Roma İmparatoru Caligula’ya benzettiğini yazdı.
House, Kaşıkçı olayından sonra Kral Selman bin Abdulaziz’in hem oğlu Muhammed bin Selman’a Veliaht Prens olarak sınırsız iktidar hakkı tanıyıp hem de Körfez’in güvenliği ve küresel petrol politikaları gibi konularda ABD ile ilişkilerini yoluna koyup koyamayacağının merak edilen bir soru olduğuna makalesinde yer verdi.
House, Amerikan Kongresinin Türkiye’nin soruşturma sonuçlarını açıklaması ile Suudi Arabistan’a karşı adım atmasının büyük ihtimal olduğuna değindi. Yazar, Türkiye’nin Kaşıkçı’nın öldürülmesine ilişkin soruşturma sonuçlarını dünya ile paylaşmasının Suud ailesinde de Veliaht Prens’e karşı bir blok oluşmasına yol açabileceğini öne sürdü.
Karen Elliot House yazısında, “Kral Selman, Kaşıkçı’nın ölümü sonrasında Suudi istihbaratını yeniden yapılandırma görevini oğluna vererek arkasında durdu ancak genç prensin Suudi Arabistan hükümdarlığının uzun sürmeyeceğini hayal etmek mümkün hale gelmiştir” yorumunu yaptı.
Prens Muhammed’in ya babası tarafından görevden alınacağını veya suikast gibi şiddet yoluyla uzaklaştırılacağını tahmin eden House, ilk senaryonun Kral Selman’a daha fazla seçenek sağladığını ancak Veliaht Prens’in zorla ayrılması durumunda bunun Riyad’da büyük bir karmaşaya yol açabileceği iddiasında da bulundu.

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...