Yemen'deki karışıklık terör örgütü El Kaide'yi güçlendirdi

Yemen'deki karışıklık terör örgütü El Kaide'yi güçlendirdi

DÜNYA Haberleri

Yemen'de Husi işgali, Suudi Arabistan öncülüğündeki hava operasyonlarına rağmen devam ederken, çatışmalardan en kazançlı çıkan terörist El Kaide oldu.

Yemen merkezli Arap Yarımadası El Kaidesi, 2009'dan bu yana en güçlü günlerini yaşıyor. Ülkede Şii Husi militanlar ile Riyad'ın desteklediği Cumhurbaşkanı Abdurrabu Mansur Hadi'ye bağlı birlikler arasındaki çatışmaları fırsat bilen örgüt, özellikle ülkenin doğu kesimlerinde etkinliğini artırmaya başladı.
AŞİRETLER BİRLEŞTİ
Geçtiğimiz günlerde Hadramut sahil bölgesinin başkenti Mukalla'da bir cezaevini basan militanlar, aralarında El Kaide liderlerinden Halid Said Batarfi'nin de bulunduğu 300 mahkumu kaçırdı, valilik binasını, orduya ait büyük bir askeri üssü ve limanı ele geçirdi. El Kaide üyeleri cezaevi baskını sonrası kentin dışında 5 ayrı kontrol noktası kurarken, Hadramut eyaletinde birleşen Yemenli aşiretler, militanları Mukalla'dan çıkarmak üzere harekete geçti. Mukalla'nın güvenliğini sağlamak üzere El Kaide ile çatışacaklarını duyuran kabile güçleri kente giriş yaptı. Kent sakinleri ve yetkililerin açıklamalarına göre El Kaide militanları ile aşiret güçleri arasında dış mahallelerde şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Mukalla içinde silahlı güçler arasındaki çekişme ve çatışmalar yaşanması ise Yemen'deki merkezi yönetimin çökmesine bağlanıyor.
FİRARİ LİDER DALGA GEÇTİ nbsp;
Yemen'in güneydoğusundaki Mukalla kentinde El Kaide tarafından bir cezaevinden salınan 300 mahkum arasında örgüt liderlerinden Halid Said Batarfi de bulunuyor. Örgütün Twitter hesabında "Serbest bırakılan tüm kardeşlerimiz arasında Şeyh Batarfi de vardı, artık o da kardeşleriyle beraber" notuyla birlikte El Kaide liderinin bir de Mukalla valilik binasındaki fotoğrafları paylaşıldı. Fotoğraflarda Kalaşnikof taşıyan Batarfi'nin Yemen bayrağı üzerine basarak ve telefonla konuşuyor gibi pozlar verdiği görülüyor. Mukalla kenti daha önce Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbi Mansur Hadi güçlerinin kontrolünde bulunuyordu.
BMGK'DA TASARI ATAĞI
BM Güvenlik Konseyi, Yemen'de devam eden çatışmaları görüşmek üzere Rusya'nın talebiyle kapalı toplantıda bir araya geldi. Rusya, hazırladığı BMGK karar tasarısını toplantıda diğer Konsey üyelerine dağıttı. Karar tasarısında Suudi Arabistan'ın liderliğindeki koalisyon güçlerinden saldırılara ara vermesi ve bu sayede ülkeye insani yardım ulaştırılması ve Yemen'deki yabancı ülke vatandaşlarının güvenli şekilde tahliye edilmesine imkan tanınması isteniyor. Konsey üyelerinin, kapalı toplantının ardından tasarıyı ve diğer ülkelerin görüşlerini başkentleri ile paylaşacakları ve olumlu yanıt verilmesi halinde önümüzdeki günlerde oylamaya sunulabileceği belirtildi.
ISLAH YETKİLİLERİ KAÇIRILDI
Yemen'in başkenti Sana'da, Islah Partisi'nden üst düzey 3 yetkilinin, Husi Ensarullah hareketine mensup kişilerce kaçırıldığı iddia edildi. Parti kaynaklarından alınan bilgiye göre, Islah Partisi Yüksek Kurulu Üyesi Hammud ez-Zarihi, Basın Dairesi Başkanı Fethi el-Azb ve eski milletvekili Ahmed Şeref ed-Din, Husi militanlar tarafından alınarak bilinmeyen bir yere götürüldü. Kaynaklar, birçok parti mensubunun Husiler tarafından alıkonulduğunu, bu nedenle şimdiye kadar kaçırılan parti üyeleriyle ilgili istatistikler içeren bir açıklama yapacaklarını kaydetti.
YEMEN'DEN NOTLAR
* Koalisyon uçaklarının Sana'da Husilere ve devrik lider Ali Abdullah Salih'e bağlı birliklere ait hedeflere hava saldırısı düzenlendiği belirtildi. Saldırıda Sena bölgesi, Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve El-Hafa Askeri Üssündeki Husiler ve devrik lider Salih'e bağlı birlikler hedef alındı.
* Mareb'te Husilerin askeri devriye araçlarıyla kent merkezine doğru ilerlemek istemesi üzere Mahiliye ilçesinde Murat aşireti ile Husi militanlar arasında şiddetli çatışmalar çıktı. Olayda Husilerden 6 kişinin öldüğü, 7 militanın da aşiret güçlerince esir alındığı kaydedildi.
* Ensarullah Hareketi'ne bağlı militanların Aden'in El-Mualla semtinin girişindeki mahallelere girmeye çalışması üzerine militanlar ve Cumhurbaşkanı Hadi yanlısı Halk Direnişi Komiteleri milisleri arasındaki çatışmalar tekrar başladı. Militanların söz konusu mahallelere yoğun top saldırısı yaptığı belirtildi.
9 KİŞİLİK AİLE YOK OLDU
Yemen'in başkenti Sana'ya Suudi Arabistan tarafından yapılan hava saldırısı 9 kişilik bir aileyi yok etti. Reuters'ın haberine göre, Okaş Köyü'ne cuma günü gerçekleşen saldırıda 6 çocuk, bir kadın ve 2 erkek hayatını kaybederken, 5 kişi yaralandı, birçok kişi de enkaz altında kaldı. Öte yandan Uluslararası Kızılhaç Komitesi, Suudi Arabistan'ı Yemen'e ulaşan yardımları bloke etmekle suçladı. "Acil ateşkes" ilan edilmesini isteyen Kızılhaç, Yemen'e iki uçak göndermek istiyor. Uçaklardan biri, bin yaralıya yetecek kadar tıbbi malzeme, diğeri ise 30 ton ilaç ve suyun temizlenmesini sağlayan maddeler taşıyacak. Ayrıca cerrahlardan oluşan bir sağlık ekibinin de bir tekneyle Aden'e ulaştırılması planlanıyor.
KAYNAK: YENİ ŞAFAK

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...