Yemen'de "açık hava" derslikleri

/ Kaynak: AA
Yemen'de "açık hava" derslikleri

DÜNYA Haberleri  / AA

Derslik sorununun yaşandığı köylerde ağaç diplerinde eğitim veren öğretmenler, bazen taşları "yazı tahtası" olarak kullanıyor

Yemen'de devam eden siyasi istikrarsızlık daha çok genç nüfusu etkiliyor. Maddi imkansızlık, ulaşım ve derslik sorunu nedeniyle temel eğitim bir çok bölgede aksıyor.
Dersliği bulunmayan bazı köylerde eğitim oldukça zor şartlar altında sürdürülürken, ülkedeki siyasi belirsizlik nedeniyle eğitim alanında daha önce verilen ''yardım sözleri'' de yerine getirilemiyor.
Başkent Sana'nın güneyindeki İbb vilayetine 120 kilometre mesafedeki Udeyn kasabasına bağlı el-Hüşa, bu durumdaki okulsuz köylerden. Bir yatırımcının köye sözünü verdiği okulun, ülkedeki şiddet olayları ve istikrarsızlık nedeniyle inşa edilemediği belirtildi.
Okul için ayrılan arsada, köylüler ve gönüllü öğretmenlerin çabasıyla ilkokul çağındaki çocuklara bir ağacın gölgesi altında eğitim veriliyor.
-Su deposu ve taşlar yazı tahtası olarak kullanıyor
Her gün eğitim verilen "açık hava" dersliğine gelen öğrenciler, taş ve kayaları oturarak, su deposunun duvarı ve bazen de taşları "yazı tahtası" olarak kullanarak ders başı yapıyor. Çevre köylerden gelen gönüllü öğretmenler ve köylülerin desteğiyle devam eden temel eğitim kapsamında, çocuklara matematik, sosyal bilgiler ve Arapça dil bilgisi dersleri veriliyor.
Köyde yaşayan öğretmenlerden Yusuf Hamdi Şairi, bir okul olmamasına rağmen burada görevlendirilen öğretmenlerin zor şartlar altında büyük bir fedakarlık örneği sergilediğini ifade etti.
Farklı yaş gruplarına aynı anda ders vermeye çalıştığını belirten Şairi, devletin köye okul yapamadığını, vakıflar ve yardımseverlerin de ülke genelindeki durum nedeniyle yardımlarını kestiğini anlattı.
- Eğitim alanına eşek sırtında su taşınıyor
Köy sakinleri de imkanları ölçüsünde çocuklarının eğitimine katkıda bulunmaya çalışıyor. Kimi köylüler ''açık hava'' okuluna tebeşir gibi araç gereçleri sağlamaya çalışırken kimileri de çocukların kullanımı ve temizlik için uzak mesafelerdeki kuyulardan eşek sırtında su taşıyor.
Ülke genelindeki şiddet sarmalından ve istikrarsızlıktan muzdarip köylüler, benzer durumun civardaki bir çok köyde görülebildiğini anlattı.
Yemen'de 2011 yılındaki devrimin ardından güvenlik zafiyeti yaşanıyor. Zaman zaman güvenlik güçleri ile Husi gruplar ve El-Kaide militanlarının çatışmalarına sahne olan ülkede, petrol boru hatları ve elektrik santralleri de çeşitli taleplerini devlete kabul ettirmek isteyen kişilerce sık sık hedef alınıyor.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...