Yemen, Husiler'in!

Yemen'de başkent Sana'yı ele geçiren İran destekli Şii Husiler, devlet başkanlığı sarayında Anayasa Manifestosu yayınlayarak meclisi feshetti.
Yemen'de başkent Sana'da dahil birçok kenti uzun süredir denetim altında tutan Husiler, Anayasa Manifestosu yayınlayarak Meclisi feshetti ve yerine 551 üyeden oluşan Geçici Ulusal Konseyi ilan etti.
Yemen'de 2004 yılından bu yana yönetimle çatışma halinde olan İran destekli Şii Ensarullah Hareketi (Husiler), başkent Sana'yı ele geçirmelerinin ardından geçtiğimiz pazar günü ülkedeki siyasi gruplara, ülkedeki yönetim boşluğunu doldurmak için 3 gün süre vermişti. Grup Pazartesi günü yaptığı açıklamada ise ortak bir karara varılmaması durumunda, kendilerine bağlı devrim konseylerini geçiş dönemini düzenlemesi için görevlendireceğini bildirmişti.
5 ÜYELİ BAŞKANLIK KONSEYİ
Husiler'in dün Başkanlık Sarayı'nda açıkladığı "Anayasa Manifestosu"na göre, kendilerine bağlı "Devrimci Komite"nin onaylayacağı 5 üyeli "Başkanlık Konseyi" kurulması kararlaştırılırken, şu anki parlamento 551 sandalye ile "Ulusal Geçiş Meclisi" adı altında çalışmalara başlayacak. Başkanlık Konseyi üyeleri meclis tarafından seçilecek. Konsey ile meclisin çalışma süresi ise en fazla 2 yıl olacak. Konsey, geçiş süreci hükümetini kurmak için meclis üyesi veya dışarıdan biri kişiyi görevlendirebilecek.
'DARBEYİ KABUL ETMİYORUZ'
Öte yandan Husilerin yayımladığı "Anayasa Manfiestosu", Yemen'in İbb, Hudeyde ve Taiz kentlerinde protesto edildi. Nobel Barış Ödülü sahibi Tevekkül Karman öncülüğünde kurulan Yemen Devrim Gençliği, Husileri, "darbecilikle'' suçladı ve manifestoyu kabul etmeyeceklerini belirterek, yaşananları "yetki gaspı" olarak nitelendirdi. Devrim Gençliği oluşumu devrik lider Abdullah Salih'in halk ayaklanması ile alaşağı edildiği olayların başladığı 11 Şubat 2011'in yıl dönümünde geniş çaplı protesto tehdidinde bulundu. El-Baas Partisi de manifestoyu yönetime, 'anayasaya ve devletin birliğine yapılmış bir darbe' olarak nitelendirildi.
ABD VE BM DE TANIMADI
ABD Dışişleri Bakanlığı, Husilerin yönetime el koymasını reddettiğini duyurdu. Bakanlık ayrıca, "Yemen'de teröre karşı savaşan güçlerle çalışmayı sürdüreceğiz" açıklamasını yaptı. Birleşmiş Milletler ise, Husiler tarafından yapılan bu açıklamayı tanımadığını ve bildirgenin tek taraflı olduğunu ilan etti, ülkedeki mevcut durumu ise "iktidar boşluğu" olarak nitelendirdi.
KAYNAK: YENİ ŞAFAK