Sadece 10 kişiyi tırmaladı, 7 milyon insanın hayatı tehlikede! Yetkililer alarm verdi
Beş haftalık minik kedi Stanley, milyonlarca insanın hayatını tehlikeye atmasıyla gündemde. Veteriner ziyaretinin ertesi günü ölen minik kedide ortaya çıkan 'nadir hastalık' yetkilileri adeta alarma geçirdi. Varyantın bölgede yaşayan 7 milyon insanı etkilemesinden endişe ediliyor. İşte detaylar...
Sokaklarda başıboş dolaşan kedi yavrusu, ABD'li Madeline ve Rich Wall çifti tarafından kurtarıldı ve yavru kediye Stanley adı verildi. Sadece 2 kilogram ağırlığında olan yavru kedide değişiklik fark eden çift, Stanley'i veterinere götürdü.
Washington Post'ta yer alan habere göre çift, önce kedinin yemek yemediğini ve bir gözünün diğerinden daha büyük olduğunu fark etti. Başta bu durumu çok fazla önemsemeyen ikili, yavru kedi nöbet geçirince soluğu veterinerde aldı.
KEDİ BİR GÜN SONRA ÖLDÜ, GERÇEK ORTAYA ÇIKTI
Sürekli başını sağa sola sallayan ve bacakları titreyen yavru kedi için birçok farklı hastalıktan şüphelenildi ancak 'kuduz' uzak ihtimaller arasındaydı. Kedi, veteriner ziyaretinden bir gün sonra öldü. Minik kedi öldükten sonra gerçek ortaya çıktı: Rakun kuduz hastalığı.
Yetkililer hemen harekete geçti. Yavru kedinin ısırdığı veya tırmaladığı tahmin edilen 10 kişiden herhangi birine veya temas ettiği diğer hayvanlara virüs bulaştırıp bulaştırmadığı araştırılıyor. Öte yandan sağlık yetkilileri, hastalığın ABD'nin orta kesimindeki 7 milyon insan için tehdit oluşturabileceğinden endişe ediyor.
Asıl endişe, erken teşhis ve tedavisi mümkün olmadığı takdirde bu hastalığın yüzde yüz ölümcül olması. Ancak bilim adamları insandan insana bulaşmanın neredeyse imkansız olduğuna inanıyor.
7 MİLYON KİŞİYİ ETKİLEYEBİLİR
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'ne (CDC) bildirilen olay sonrası yetkililer alarm durumuna geçti. Kuduz Epidemiyoloji başkanı Ryan Wallace durumu ilk duyduğunda 'bir hata olduğunu' düşündüğünü ifade ederek, "Hastalık kontrol altına alınmazsa Güney Dakota, Minnesota, Iowa, Missouri ve Kansas'ta 7 milyon kişiyi etkileyebilir" ifadelerini kullandı.
"DAHA ÖNCE HİÇ BÖYLE BİR ALARMA GEÇMEMİŞTİK"
ABD Tarım Bakanlığı kuduz programı koordinatörü Richard Chipman, olayla ilgili 753 rakun, 41 kokarca, 4 yabani kedi ve 1 kızıl tilkinin aşılanabilmesi için 10 gün uğraştıklarını ifade ederek, "Daha önce hiç böyle alarma geçmemiştik" dedi.
Yakalanamayan hayvanlar için ise bölgeye 18 bin ilaç bırakıldığı açıklandı.
20 YILDIR İLK 'POZİTİF'
26 Eylül'de kuduz teşhisi alan yavru kedi, 20 yıl içinde bölgede kuduz testi pozitif çıkan ilk kedi oldu. Uzmanlar hastalık yayılsa bile diğer hayvanların Aralık ayına kadar semptom göstermeyebileceğini düşünüyor.
İNSANLARDAKİ BELİRTİLERİ NELER?
Hastalığın insanlardaki belirtileri arasında ateş, baş ağrısı, aşırı tükürük salgısı, kas spazmları, felç ve zihinsel karışıklık yer alıyor. Belirtiler ortaya çıktığında acilen bir sağlık kuruluşuna başvurulması ise hayati önem taşıyor.