Yarasa toprakları saldırı altında: Yeni bir salgın tehdidi kapıda

Muhabirler düzinelerce bilim insanı ile konuştu, kapsamlı akademik araştırmaları okudu ve vahşi alanların insanoğlu tarafından yok edilmesinin yeni bir salgın riskini nasıl artırdığını öğrenmek için dünyanın dört bir yanındaki yarasa zengini ülkeleri gezdi. Ortaya çıkan sonuç ise geleceğimiz açısından hepimizi korkutan gerçekleri gözler önüne serdi.
İnsanoğlunun kaynaklara karşı olan açgözlülüğü dünya çapında on binlerce virüs taşıyan yarasalar açısından zengin bölgelerin yok olmasına neden oluyor.
Bir Reuters veri analizi, yarasa kaynaklı bir hastalığın insanlığa yayılması için koşulların olgunlaştığı alanları belirledi.
Bu alanlar "sıçrama bölgeleri" olarak adlandırıldı.
YARASA KAYNAKLI SALGIN TEHDİDİ BÜYÜYOR
Bin yıl boyunca, yarasa kaynaklı virüsler insanlık için çok az tehdit oluşturdu.
Bozulmamış yaban hayatı habitatı, patojenler ve insanlar arasında koruyucu bir bariyer sağladı.
Ancak Reuters, insan saldırılarının 113 ülkede 9 milyon kilometrekareden fazla alanı kapsayan bir mayın tarlası oluşturduğunu tespit etti.
Şimdi, dünya üzerindeki her beş kişiden birden fazlası bu bölgelerde yaşıyor.
LAOS, HİNDİSTAN, BREZİLYA VE AFRİKA RİSK OLUŞTURUYOR
Bilim insanları, koronavirüse neden olana benzer virüsler buldukları Laos gibi bölgelerde yarasa testlerini hızlandırdı.
Çin'in Güneydoğu Asya'da inşa ettiği yüksek hızlı tren bağlantıları, bu virüslerin bir zamanlar uzak olarak adlandırılan bölgelerden dünyanın geri kalanına yayılmasına yardımcı olabilir.
Hindistan'da hızla genişleyen sıçrama bölgeleri, dünyanın herhangi bir yerinden daha fazla olan 500 milyon kişiye ev sahipliği yapıyor.
Ölümcül Nipah virüsünün 2018'den bu yana üç kez ortaya çıktığı Kerala eyaletinde, meyve seven yarasalar yeni inşa edilen evlerin çevresine ekilen mangolarla ziyafet çekiyor.
Bilim insanları Brezilya'yı gelecekteki bir salgının muhtemel beşiği olarak değerlendiriyor.
Yağmur ormanlarının hızlıca yok edilmesi yarasa kaynaklı bir patojenin insanlara bulaşması için olgunlaşmış 1.5 milyon kilometrekare arazi bıraktı.
Batı Afrika, insanlar vahşi yaşam açısından zengin bölgelerde kaynak avladığında neler olabileceğini gösteriyor.
Daha fazla madenci altın, demir cevheri ve diğer mineralleri aramak için ağaçları ortadan kaldırdıkça Ebola ve Marburg salgınları bölgede düzenli hale geldi.
YENİ BİR SALGIN NEREDEN BAŞLAYACAK?
Batı Afrika ile birlikte sıçrama bölgesi analizi, aşağıdakiler de dahil olmak üzere yerel düzeyde yayılma riskinin arttığını tespit etti:
COVID-19'un ortaya çıktığı Çin ve bilim insanlarının mevcut salgından sorumlu virüsün vahşi yaşamdaki en yakın akrabalarını belirlediği komşu Laos;
Neredeyse yarım milyar insanın hızla genişleyen sıçrama bölgelerinde yaşadığı Hindistan;
Brezilya, insanlar Amazon'u harap ederken herhangi bir ülke arasında en fazla arazinin risk altında olduğu ülke.
Virüslerin yarasalardan insanlara geçme riskinin yüksek olduğu sıçrama bölgeleri, 2002'den 2020'ye kadar kara alanlarında önemli ölçüde büyüdü.
Yine de yeni bir yayılmanın tam olarak nerede meydana gelebileceğini tahmin etmek imkansız.
Kaynak: Reuters