Ve İran 10 yıl sonra Davos'ta

Ve İran 10 yıl sonra Davos'ta

DÜNYA Haberleri

Cenevre 2 bileti iptal edilen İran, Davos'ta 'dünya ile birlikte hareket edeceğiz' mesajını verdi.

İran'ın İsviçre'nin Montrö şehrinde düzenlenen Cenevre-2 konferansına daveti son anda iptal edilen İran, aynı ülkede düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'na katıldı. 10 yıl aradan sonra Davos'taki foruma katılan ilk İran Cumhurbaşkanı olan Hasan Ruhani, dünya ile "yapıcı" bir işbirliği programı yürüteceklerini açıkladı. Suriye'deki 'terörist' unsurların ülkeden çıkartılması gerektiği kaydeden Ruhani, "Teröristleri destekleyen ülkelere seslenmeliyiz. Bu durum onların çıkarına olmayacak ve sıra onlara da gelecek" dedi. Suriyeli muhalefetin Şam yönetimiyle aynı masaya müzakerelerde bulunmaları için zemin hazırlanması gerektiğini dile getiren Ruhani, ''Suriye krizinde tek çıkış ve en iyi çözüm, özgür ve adil seçimlerin yapılmasından geçiyor. Seçimden çıkacak her türlü sonucu kabul etmeliyiz. Ülkenin geleceği dış güçler tarafından belirlenmemeli" dedi. Başta ticaret olmak üzere komşu ülkelerle ilişkileri her alanda derinleştirmek istediklerini söyleyen İran Cumhurbaşkanı, nükleer anlaşmanın yürürlüğe girmesinin ardından Avrupa ile ilişkileri normalleştirmeyi arzu ettiklerini ifade etti. Bu arada Davos'taki İran heyetinin, Batı ile yakınlaşma kapsamında özellikle petrol sektöründe teknoloji transferine imkan sağlayacak enerji anlaşmaları için büyük şirketlerin yetkililerini bilgilendirdiği belirtiliyor. Zirve öncesi İsviçre devlet televizyonuna mülakat veren Ruhani, "30 yıl aradan sonra İran'da ABD elçiliğinin açılıp açılmayacağı sorusuna, "İmkansız değil. ABD ile ilişkilerimiz normalleşiyor" cevabını verdi.

DAVOS GÜNDEMİ


Şimon Peres:
İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Ruhani'nin konuşmasını değerlendirdi. Peres, "En önemli sözleri söylemedikleriydi. Orta Doğu barışını desteklediğini söylemedi. İsrail ve Araplar arasında barışın zamanının geldiğini açıkça söylemeyen tek lider o. Suriye'deki Hizbullah'a para ve silah göndermeyi durdursun" dedi.


Muhtar Kent:
Coca-Cola Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Muhtar Kent, Dünya Ekonomik Forumu Kurucusu Klaus Schwab'la ortak yazı kaleme aldı. Kent ve Schwab, Dünya Ekonomik Forumu Uluslararası İş Konseyini oluşturan 120 global CEO'yu, genç işsizlik oranlarını azaltmayı hedefleyen yeni bir girişime katılmaya çağırdı.


John Dramani Mahama:
Gana Cumhurbaşkanı John Dramani Mahama, Afrika kıtasının nüfusunun 2050 yılında 2 milyarı bulacağını belirterek, "Daha fazla istihdama ihtiyacımız var" dedi. Nijerya Cumhurbaşkanı Goodluck Ebele Jonathan ise "Ekonomik büyümeden bahsetmeden önce siyasi istikrara ihtiyacımız var" diye konuştu.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...