Vatiyye askerî üssü 2 haftada kurtarıldı

Vatiyye askerî üssü 2 haftada kurtarıldı

DÜNYA Haberleri

Libya ordusu, darbeci Hafter’in Trablus’u bombalamak için kullandığı Vatiyye hava üssünü aldı. Hava savunma sistemi de çökertildi.

Libya ordusu, ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'e bağlı milislerin işgalindeki Vatiyye Askerî Üssü'nde kontrolü tamamen ele geçirdi. UMH güçleri, askeri hava üssünü ele geçirmek için 2 hafta önce operasyon başlatmıştı. Sosyal medyaya üssün içinden yansıyan görüntülerde, üste kullanılmaz hâle getirilmiş savaş uçaklarının hangarlarda beklediği görüldü. Ayrıca, Hafter milislerinin üsten kaçarken geride roket atar, silahlı araçlar ve çok sayıda mühimmat bıraktıkları görüntülere yansıdı. Libya ordusu hava unsurları, son 48 saat içinde Birleşik Arap Emirlikleri'nin Hafter milislerine temin ettiği 2'si Vatiyye Üssü'nde olmak üzere toplam 3 Rus yapımı Pantsir hava savunma sistemini imha etmişti.
Libya ordusu, 2014'te Hafter'in kontrolüne geçen Vatiyye'yi geri alabilmek için 2016'ya kadar üssün etrafında hazırlıklar yaptı. Nisan 2019'da kontrolü kısa süreli olarak sağlasa da daha sonra yeniden kaybetti. Libya'nın bütün batı bölgelerini kontrol altında tutabilen hava üssü, buradan kalkan savaş uçaklarının gerektiğinde Tunus ve Cezayir'de de yakıt ikmali olmadan operasyon yapabilmelerine imkân sağlıyor. Amerikalılar tarafından 1942 yılında yapılan üs, 7 ila 10 bin asker kapasitesinde bir altyapıya sahip. Vatiyye'nin ele geçirilmesiyle Libya ordusunun güvenli bir üsse sahip olmasının yanında, Mitiga Havalimanı'na alternatif olarak başkentin batısındaki Zuvara Havalimanı'nın da sivil uçuşlar için kullanılmasının önü açılacak.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...