Valls: 'Enkazdaki arama çalışmaları uzun sürebilir'

/ Kaynak: AA
Valls: 'Enkazdaki arama çalışmaları uzun sürebilir'

DÜNYA Haberleri  / AA

Fransa Başbakanı Manuel Valls, enkazdaki arama çalışmalarının uzun sürebileceği uyarısında bulundu.

Fransa Başbakanı Manuel Valls, Lufthansa'ya ait Germanwings havayolu şirketinin Airbus A320 tipi uçağının Fransa'nın güneyindeki Seyne-les Alpes kasabası yakınlarındaki enkazında yapılan arama çalışmalarının uzun sürebileceğini bildirdi.

Uçağın düşmesinin ardından Fransa'da oluşturulan kriz masası, Başbakan Manuel Valls'in de katılımıyla İçişleri Bakanlığı'nda toplandı.

Vals, toplantı çıkışında basın mensuplarına yaptığı kısa açıklamada, enkaz arama ve kimlik tespiti çalışmalarının uzun sürebileceği uyarısında bulundu.

Enkazın dağlık bir bölgede geniş bir alana yayıldığını anımsatan Valls, enkaz arama çalışmaları ve kazanın nedeniyle ilgili soruşturmanın tamamlanması konularında sabırlı olunmasını istedi.

Hükümetin, kazanın aydınlatılması konusunda bütün imkanlarını seferber ettiğini ifade eden Valls, kazada hayatını kaybedenlerin ailelerinin Fransa'da en iyi şekilde ağırlanması konusunda ilgili birimlerin çalışmalar yaptığını söyledi.

Valls, başta Almanya ve İspanya büyükelçilikleri olmak üzere kazada hayatını kaybedenlerin vatandaşı olduğu ülkelerin Paris'teki temsilcileriyle sürekli istişare içinde olduklarını ifade etti.

"HİÇBİR OLASILIK DIŞLANMIYOR"

İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve ise kriz masası toplantısı öncesinde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Kazanın nedeni konusunda hiçbir olasılığı dışlamıyoruz" dedi. nbsp;

Terör saldırısı ihtimalini öncelikli olasılık olmadığını ifade eden Cazeneuve, kimlik tespiti çalışmaları için 10 adli tıp uzmanının bölgeye gönderildiğini bildirdi.

Valls: 'Enkazdaki arama çalışmaları uzun sürebilir'

Hükümet Sözcüsü Stephane Le Foll ise basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Paris'te incelemeye alınan karakutu ile ilgili ilk resmi açıklamanın TSİ 17.00'de yapılacağını duyurdu.

Diğer taraftan, kazayı soruşturmakla görevlendirilen Marsilya Cumhuriyet Savcısı Brice Robin, olayın olduğu bölgeyi ziyaretinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. nbsp;

Kimlik tespiti çalışmalarının haftalar sürebileceği uyarısında bulunan Robin, "Kimlik tespiti 5 dakikada bitecek iş değil, haftalar alabilir" dedi.

Robin, Marsilya'dan 10, Aix-en-Provence kentinden 4 savcının kaza nedeniyle ilgili soruşturma çerçevesinde kendisine yardımcı olduğunu söyledi.

Enkazda çalışma yapan 200 kişilik ekibin faaliyetine devam ettiğini hatırlatan Robin, DNA analizlerinin sonuçlarının ne zaman belli olacağı konusunda bir şey söyleyemeyeceğini ve kazanın nedeninin şimdilik tamamen belirsiz olduğunu ifade etti.

Öte yandan olay yeri yakınlarındaki Digne-les-Bains kentine dün gece ulaşan kazada hayatını kaybedenlerin yakınları, bugün uçağın enkazının inceleme çalışmalarının yürütüldüğü Seyne-les Alpes kasabasına gelecek. Gençlik merkezinde karşılanacak ailelere psikolojik destek verilecek.

TERÖR SALDIRISI İHTİMALİ

Diğer taraftan, Fransız sivil havacılık uzmanları, düşen uçağın enkazının dağıldığı bölge göz önüne alındığında terör saldırısı ihtimalini çok gerçekçi bulmuyor.

Valls: 'Enkazdaki arama çalışmaları uzun sürebilir'

Terör saldırısı sonucu uçağın düşmesi halinde enkazının kilometrelerce uzunluğunda geniş bir alana yayılacağına dikkati çeken uzmanlar, düşen uçağın enkazının ilk belirlemelere göre göreceli olarak belirli bir alanda toplanmış olduğuna dikkati çekiyor.

Geçen yıl Ukrayna üzerinde düşen Malezya uçağının enkazının durumunu anımsatan uzmanlar, bu olayda enkazın çok geniş bir alana dağılması yüzünden terör saldırısı ihtimalinin öncelikli olarak göz önünde bulundurulduğuna işaret ediyor.

Yine enkaz alanında bulunan cesetlerin yanmamış olması da, terör saldırısı sonucu uçağın düşürülmüş olabileceği yolundaki iddiaları zayıflatıyor. nbsp;

Alman uçağının düştüğü bölgede dün hava koşullarının kötü olmadığını belirten uzmanlar, meteoroloji koşullarının da uçak kazasına neden olma ihtimali olmadığını belirtiyorlar.

İSPANYOL HÜKÜMETİNDEN AÇIKLAMA

Barcelona-Düsseldorf seferini yaparken Fransa'da düşen Germanwings uçağındaki yolculardan 49'unun İspanya vatandaşı olduğu bildirildi. nbsp;

Valls: 'Enkazdaki arama çalışmaları uzun sürebilir'

Uçak kazasıyla ilgili İspanyol hükümetinin kurduğu kriz masasının çalışmaları hakkında basına bilgi veren güvenlikten sorumlu devlet sekreteri Francisco Martinez, uçakta 49 İspanya vatandaşı bulunduğunun kesinlik kazandığını söyledi. İspanyol hükümeti, dün yaptığı açıklamada uçakta 45 İspanyol yolcu olduğunu belirtmişti.

Öte yandan, uçak kazasında ölenlerin anısına İspanya'daki Meclis ve Senato binaları önünde, özerk yönetimlerin parlamentolarında, Barcelona'daki El Prat havaalanında ve Lufthansa havayollarının ofislerinde bir dakikalık saygı duruşu yapıldı.

Uçak kazasından dolayı ilan edilen 3 günlük yasın bugün başladığı İspanya'da ayrıca Barcelona'daki taksi şoförleri araçlarının antenlerine siyah bant taktı.

TÜRKİYE'NİN ESSEN BAŞKONSOLOSLUĞU'NDAN ZİYARET

Türkiye'nin Essen Başkonsolosluğu'nda Muavin Konsolos Ahmet Davas, Barselona'dan Düsseldorf'a giderken dün Fransa'nın güneyinde düşen Germanwings uçağında bulunan Türk asıllı Alman vatandaşının ailesini ziyaret etti.

Davas, düşen uçakta bulunduğu Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından açıklanan Muradiye Lohmann'ın Essen yakınlarındaki Mülheim kentinde yaşayan ailesini ziyaret etti. nbsp;

Valls: 'Enkazdaki arama çalışmaları uzun sürebilir'

Ziyaretin ardından basın mensuplarına bilgi veren Davas, Lohmann'ın uluslararası bir kimya şirketinde yönetici olarak çalıştığını ve iş seyahatinden dönmek üzere uçağa bindiği söyledi.

Ailenin büyük üzüntü yaşadığını ve basın mensuplarına açıklama yapmak istemediğini belirten Davaz, her şeye rağmen ailenin umutlu bekleyişinin sürdüğünü kaydetti.

Davas'ın ziyareti sırasında sağlık ekipleri ailenin evine girdi.

Komşulardan Halil İbrahim Göktaş, çok üzgün olduklarını ifade ederek Lohmann'ın iş sebebiyle sık sık İspanya'ya gittiğini belirtti.

KARA KUTU PARİS'TE

Lufthansa'ya ait GermanWings havayolu şirketinin Airbus A320 tipi uçağının düşme nedenini aydınlatması beklenen karakutunun incelenmesine bugün Paris'te başlandı.

Ulaştırma Bakanı Alain Vidal, Fransa Havacılık Kurumu'na bağlı Kazaları Soruşturma Bürosu tarafından karakutu üzerindeki çalışmaların derhal başlatıldığını söyledi.

Valls: 'Enkazdaki arama çalışmaları uzun sürebilir'

Fransız bakan, düşüş anında zarar görmesine rağmen karakutu üzerinde gerekli araştırmanın yapılabileceğini ve kazanın nedeninin aydınlatılabileceğini kaydetti.

Vidal, kokpit içindeki konuşmaları kaydeden karakutudaki tahribatın derecesine göre, incelemenin süresinin uzayabileceği uyarısında bulundu. Karakutuda konuşmaların kayıtlı olması halinde incelemenin kısa süreceğini kaydeden Vidal, düşüş öncesi konuşma gerçekleşmemişse, uçağın düşüş anında kokpitteki seslerin analizinin haftalar alabileceğini söyledi.

Kurtarma ekipleri, uçakta bulunan diğer karakutuyu arama çalışmalarını ise dağlık bölgede sürdürüyor.

Enkaz arama çalışmalarına yardımcı olmak amacıyla 70 kişilik dağ komando birliğinin de bölgeye gönderildiği bildirildi.

Bu arada Çevre Bakanı Segolene Royal, RMC teyevizyon kanalına yaptığı açıklamada, uçağın düşüş nedeniyle ilgili olarak terör saldırısı ihtimaline öncelik verilmediğini söyledi.

KİMLİK TESPİTİ İÇİN DNA TOPLANIYOR

Fransa'da Lufthansa'ya ait GermanWings havayolu şirketinin Airbus A320 tipi uçağının düşmesiyle meydana gelen kazada hayatını kaybedenlerin kimliklerinin tespiti için DNA'lar toplanıyor.

Valls: 'Enkazdaki arama çalışmaları uzun sürebilir'

Hava şartları ve ulaşım zorlukları nedeniyle gece ara verilen Fransa'nın güneyindeki İtalya sınırına yakın Barcelonette bölgesindeki uçağın enkazında yapılan arama çalışmaları sabah saatleri itibarıyla yeniden başladı.

Adli tıp uzmanları ve arama kurtarma görevlileri bölgeye helikopterlerle sevk ediliyor. Helikopterler bölgeye iniş yapamadığı için ekipler yere halatlarla indiriliyor. Adli tıp uzmanları uçağın yaklaşık 4 hektara yayılmış enkazında DNA tespiti için örnekler toplayacak.

16 ÖĞRENCİ VE 2 ÖĞRETMEN OKULLARI ÖNÜNDE ANILDI

Barselona'dan Düsseldorf'a giderken dün Fransa'nın güneyinde düşen Germanwings uçağında bulunan 16 Alman lise öğrencisi ve 2 öğretmenin hayatını kaybetmesi sebebiyle öğrencilerin gittiği Haltern am See kentindeki okulun öğrencileri büyük üzüntü yaşadı.

Öğrenci değişim programı kapsamında İspanya'ya giden ve dönüş için uçakta bulunan öğrencilerin ve öğretmenlerin yaşamını yitirmesinin ardından Joseph-König-Gymnasium adlı lisenin öğrencileri bugün anma etkinliği yaptı.

Valls: 'Enkazdaki arama çalışmaları uzun sürebilir'

Okul önünde toplanan öğrenciler, öğretmenleri ve arkadaşlarını okul girişinde mum yakarak andı. Bölgede yaşayanlar da okul önüne çiçek bıraktı. Öğrenciler zaman zaman göz yaşlarına hakim olamadı.

Okulun öğrencilerinden Lara Beer, arkadaşlarının İspanyolca öğrenmek için İspanya'ya gittiğini ve kazadan dolayı çok üzgün olduklarını söyledi. Kaza sebebiyle okulda ders yapmadıklarını belirten Beer, kendi aralarında dayanışma oluşturmak için bir araya geldiklerini ve psikolojik destek aldıklarını ifade etti.

Valls: 'Enkazdaki arama çalışmaları uzun sürebilir'

Okulun bulunduğu Kuzey Ren-Vestfalya eyaletindeki birçok okulda da kaza sebebiyle ders yapılmayacağı öğrenildi.

HAYATINI KAYBEDENLER İÇİN YAYINLANAN IRKÇI MESAJLARA SORUŞTURMA

Fransa'da dün meydana gelen uçak kazasında hayatını kaybeden Katalanlarla ilgili İspanya'da atılan hakaret ve ırkçı söylemler içeren sosyal medya mesajları hakkında soruşturma başlatıldığı bildirildi.

İspanya İçişleri Bakanı Jorge Fernandez Diaz'ın Twitter'da yazılan mesajlarla ilgili soruşturma başlatılması talimatı verdiği açıklandı.

Mesajlarda, "Eğer içinde Katalanlar varsa bu uçak kazası bence çok iyi", "Umarım uçak kazasında ölenlerin hepsi Katalandır", "Dram yapmayın. Uçakta insan değil Katalanlar vardı" şeklinde ifadelerin yer aldığı belirtildi.

Valls: 'Enkazdaki arama çalışmaları uzun sürebilir'

Katalonya özerk yönetimi de kaza sonrası Twitter ve diğer sosyal paylaşım sitelerinde yer alan mesajlarla ilgili tüm bilgilerin toplandığını ve bununla ilgili Barcelona'daki Ayrımcılık ve Nefretle Mücadele Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulacağını açıkladı.

GERMANWINGS YOLCULARIN UYRUKLARINI AÇIKLADI

Fransa'nın güneyinde dün düşen Alman havayolu şirketi Lufthansa'ya ait Germanwings uçağında bulunan bazı yolcuların milliyetleri açıklandı.

Germanwings şirketinin üst yöneticisi (CEO) Thomas Winkelmann, Barcelona'dan Düsseldorf'a giderken düşen uçakta 72 Alman ve 35 İspanyol vatandaşının bulunduğunu bildirdi.

Winkelmann, bunun yanı sıra Avustralya, Arjantin, İran, Venezuela ve ABD'den 2'şer, İngiltere, Hollanda, Kolombiya, Meksika, Japonya, Danimarka, Belçika ve İsrail'den de 1'er yolcu bulunduğunu tespit ettiklerini söyledi. Winkelmann, bazı yolcuların çifte vatandaşlıkları bulunduğu için uyruklarını kesin olarak belirleyemediklerini, bu konuda Almanya Dışişleri Bakanlığı ile çalışma yürüttüklerini kaydetti.

Valls: 'Enkazdaki arama çalışmaları uzun sürebilir'

Uçaktaki 27 kişinin kimlik bilgilerinin ellerinde olduğunu ancak henüz ailelerine ulaşmadıklarını belirten Winkelmann, Almanya'nın büyükelçilikleri vasıtasıyla bu yolcuların ailelerine ulaşmaya çalıştıklarını ifade etti. Winkelmann, ulaşılan yolcu listesinin sürekli güncellendiğini, Alman büyükelçiliklerinin de bu konuda yardımcı olduklarını söyledi.

Yanı sıra Kazakistan makamlarından yapılan açıklamaya göre uçakta 3 Kazakistan vatandaşının olduğu belirtildi.

LUFTHANSA'DAN AÇIKLAMA

Almanya havayolu şirketi Lufthansa'nın üst yöneticisi Carsten Spohr, dün Barcelona'dan Düsseldorf'a giderken Fransa'da düşen uçakla ilgili açıklamasında, "teknik olarak sorunsuz bir uçağın neden düştüğünün anlaşılamaz olduğunu" söyledi.

Spohr, Frankfurt'ta yaptığı açıklamada, Lufthansa olarak, şirkete bağlı Germanwings'e ait uçakta bulunan yolcuların ve mürettebat üyelerinin yakınlarına yardım etmeye odaklandıklarını ifade etti.

Valls: 'Enkazdaki arama çalışmaları uzun sürebilir'

Bunun için özellikle Barcelona ve Düsseldorf havalimanlarına ve yardım talep edilen Avrupa'nın diğer yerlerine psikolojik destek ekipleri gönderdiklerini belirten Spohr, yolcu yakınlarının ailelerinin yarın özel uçaklarla Barcelona ve Düsseldorf'dan Marsilya'ya götürüleceğini bildirdi.

Spohr, kazanın sebebinin aydınlatılması için Alman ve Fransız makamlarını destekleyeceklerini ve kaza sebebi konusunda spekülasyon yapmayacaklarını ifade ederek, "Teknik olarak sorunsuz bir uçağın Lufthansa şirketinde eğitim alan iki pilotla uçarken bu trajediyi yaşaması bizim açımızdan anlaşılmaz" dedi.

"UÇAĞIN DÜŞÜRÜLDÜĞÜNE DAİR İPUCU YOK"

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere de Berlin'de Basınevi'ndeki toplantıda, uçağın düşüş sebebi konusunda yapılacak tahminlerden ve spekülasyonlardan kaçınılmasını istedi. Mevcut durumda üçüncü şahıslar tarafından uçağın kasıtlı bir şekilde düşürüldüğü yönünde ipucu bulunmadığını belirten Maiziere, yine de kaza sebebinin tüm yönleriyle araştırıldığını söyledi.

Valls: 'Enkazdaki arama çalışmaları uzun sürebilir'

Bu arada, Lufthansa'nın merkezi Frankfurt'ta ve Germanwings'in Köln'deki merkezi ile bazı diğer havalimanlarında kazada hayatını kaybedenler için uçağın düştüğü saatte saygı duruşu yapıldı. Federal Meclis'te de bayraklar yarıya indirildi. Almanya'da bugün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında bakanlar uçak kazası sebebiyle saygı duruşunda bulundu. Uçakta Kuzey Ren-Vestfalya eyaletindeki bir okulda 16 öğrenci ve 2 öğretmen bulunması nedeniyle bu eyalette de yarın tüm okullarda saygı duruşu yapılacak.

İspanya'nın Barselona kentinden dün Almanya'nın Düsseldorf kentine gitmek için havalanan ve Fransa'nın güneyindeki İtalya sınırına yakın Seyne-les Alpes kasabası yakınlarında düşen Alman Lufthansa Havayolları'na ait Germanwings havayolu şirketinin Airbus A320 tipi uçağı 6 mürettebat ve 144 yolcu taşıyordu.

Valls: 'Enkazdaki arama çalışmaları uzun sürebilir'

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...