Uyuşturucuya maruz kalan köpekbalıkları 'halüsinasyon' görüyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Uyuşturucuya maruz kalan köpekbalıkları 'halüsinasyon' görüyor

DÜNYA Haberleri

Bilim insanları köpekbalıklarının denize dökülen kokaini tükettiğini ve bu yüzden 'çıldırdıklarını' gözlemledi. Bunun üzerine denize sahte kokain bırakan araştırmacılar, balıklar üzerinde aynı etkileri kaydetti.

Bilim insanları, köpekbalıklarının ABD'nin Florida eyaletinin açıklarında sulara dökülen kokaini tüketiyor olabileceğini söylüyor. Bu durum yüzünden onların "çılgın" hareketlerde bulunduğunu iddia ediyorlar.

Bir belgesel için, denize dökülen uyuşturucunun etkilerini araştıran bilim insanları, bazı köpekbalıklarının tuhaf davrandığını tespit etti. Uyuşturucu kaçakçıları, Güney ve Orta Amerika'dan taşınan yüklü miktarda kokaini tutuklanmaktan kaçınmak için Florida yakınlarında denize bıraktı. Denize dökülen uyuşturucunun okyanus akıntıları yüzünden kıyıya vurmasının üzerine ilginç bir tez ortaya atıldı.

Daha geçen ay, ABD Sahil Güvenliği Karayip Denizi ve Atlantik Okyanusunda tahmini değeri 186 milyon dolar olan 6.400 kg fazla kokain ele geçirdi.

KÖPEKBALIKLARI KOKAİNİ TÜKETİYOR

Deniz biyoloğu Tom Hird ve Florida Üniversitesi'nden çevre bilimci Tracy Fanara, Florida Keys açıklarındaki köpekbalıkları üzerinde ilaçların etki edip etmediğini görmek için çalışma yaptılar.

Büyük su balıklarının davranışlarını gözlemlemek amacıyla yapılan bir dalış sırasında normalde insanlardan kaçınan bir tür olan büyük bir çekiç kafalı, doğruca araştırmacıların üzerine geldi. Araştırmacılar ayrıca, bir şeyi sabitlenmiş gibi görünen ve hiçbir şey olmamasına rağmen daireler çizerek yüzen bir kum köpekbalığı kaydetti.

DİĞER HAYVANLAR ÜZERİNDE TEST EDİLDİ

Bilim insanları köpekbalıklarının haricindeki su hayvanlarını gözlemlemek adına kukla kuğularının yanı sıra kokain balyalarına benzer boyut ve görünümde paketler bıraktı.

Kuğuların balyalara doğru hareket etmemesine rağmen köpekbalıkları aksini yaptı. Sahte kokaine yöneldiler ve ondan ısırık aldılar. Hatta bir köpekbalığı bir balya kaptı ve onunla birlikte yüzdü.

SAHTE KOKAİN KULLANILDI

Araştırmacılar, daha sonra kokaine en yakın maddelerden biri olan ve dopamin salgılatan bir sahte kokain balyasını okyanusa attı. Köpekbalıklarının toza saldırdıkları ve onların adeta çıldırdıkları gözlemlendi.

Discovery Channel'daki Köpekbalığı Haftası için hazırlanan 'Kokain Köpekbalıkları' filminde Bay Hird, "Sanırım köpekbalıklarına kokain vermenin neye benzeyebileceğine dair potansiyel bir senaryomuz var" dedi. "Onlara bir sonraki en iyi şey olduğunu düşündüğüm şeyi verdik. [Bu [onların] beyinlerini ateşe verdi. Çılgıncaydı" dedi.

Deniz biyoloğu, bu ayın sonlarında yayınlanacak olan TV programının bölgede ve özellikle de her tür ilacın hayvanları nasıl etkilediği konusunda daha fazla araştırmaya yol açacağını umduğunu söyledi. (Kaynak: Sky News)

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...