Uyuşturucu kartelleri Avrupa’yı ele geçirdi

- Güncelleme:
Uyuşturucu kartelleri Avrupa’yı ele geçirdi

DÜNYA Haberleri

Latin Amerika’daki uyuşturucu baronları, ABD’nin ardından Avrupa’daki pazarını da genişletti. Bağımlı hâle gelen Avrupalılar her yıl uyuşturucuya en az 30 milyar avro harcıyor.

Avrupa ülkelerinde Covid-19 salgını sebebiyle 2020’de çok ciddi şekilde azalan uyuşturucu kullanımı, 2021’den itibaren yeniden artmaya başladı. Yürütülen onca engelleme çabasına rağmen başta esrar, kokain, sentetik uyuşturucu ve eroin gibi maddelerin satıldığı pazar giderek büyüyor. Özellikle kalabalık şehirlerde uyuşturucu oldukça yaygın. Paris, Londra, Berlin, Brüksel gibi başkentlerin metro istasyonları ve sokakları bağımlılarla dolu. Gündüz vakti bile uyuşturucu müptelaları ve tacirlerini görmek mümkün.

Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığını İzleme Merkezinin (EMCDDA) “2022 Avrupa Uyuşturucu Raporu” da kıtadaki tehlikeli durumu gözler önüne seriyor. Rapora göre AB’deki yetişkinlerin 83,4 milyonu yani yüzde 29’u daha önce yasa dışı bir uyuşturucu madde kullanmış. Avrupalılar her yıl uyuşturucuya en az 30 milyar avro harcıyor. Pazarın bu kadar büyük olması da organize suç örgütlerinin iştahını kabartıyor.

İnsanları zehirleyen bu maddeleri ise Latin Amerika’daki karteller sağlıyor. Uyuşturucu, kıtaya genellikle Belçika’nın Anvers Limanı ve Hollanda’nın Rotterdam Limanı’ndan sokuluyor. Bu kadar büyük bir yasa dışı pazarın varlığı suç oranlarını da artırıyor. Çeteler arasındaki rekabet, birçok yerde şiddet içeren suçlarda artışa yol açıyor. Bu arada, kanalizasyonlarda yapılan analizlere göre en çok kokain kullanılıyor.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...