Usame Nuceyfi: Haşdi Şabi operasyona katılmak isterse mezhep savaşı çıkabilir

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Usame Nuceyfi: Haşdi Şabi operasyona katılmak isterse mezhep savaşı çıkabilir

DÜNYA Haberleri  / AA

Irak eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Nuceyfi, "Haşdi Şabi'nin operasyonda yer alması konusunda herhangi bir ittifak kurulmadı. Israrla katılmak isterlerse, mezhep savaşı çıkabilir" dedi.

Iraklı sünni lider ve eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame Nuceyfi, Musul operasyonu hakkında, "Haşdi Şabi'nin operasyonda yer alması konusunda herhangi bir ittifak kurulmadı. Israrla katılmak isterlerse, mezhep savaşı çıkabilir" dedi.

Terör örgütü DAEŞ ile mücadele adı altında Sünni bölgelerde hakimiyet kurmak isteyen bazı grup ve örgütlerin büyük bir çaba içerisinde olduğunu belirten Nuceyfi, "Irak'taki Sünniler, planlanan güçlerin dışında başka tarafların bu operasyona dahil olmasına sıcak bakmıyor. Haşdi Şabi'nin operasyonda yer alması konusunda daha önce herhangi bir ittifak kurulmadı. Eğer ısrarla katılmak isterlerse, mezhep savaşı çıkabilir. Kentin kurtarılmasından sonra bir kaos ortamının yaşatılmasını istemiyoruz" değerlendirmesinde bulundu. 

"Musul savaşına kesinlikle bu kentin halkı katılmalıdır"

Nuceyfi, Musul'un terör örgütü DAEŞ'in elinden geri alınması için yapılacak kurtarma operasyonuna Şii Haşdi Şabi milis gücünün katılmayacağını belirtti. 

Nuceyfi, Irak'ın Kerkük kentinde yayın yapan Türkmeneli televizyonuna yaptığı açıklamada, "Musul'u kurtarma operasyonu milli bir meseledir ve herkesi ilgilendirmektedir. Musul savaşına kesinlikle bu kentin halkı katılmalıdır. Irak ordusu, Sünni Haşdi Vatani güçleri, Peşmerge, bölgedeki aşiret ve koalisyon güçleri yer alacaktır. Söz konusu operasyona adı geçen güçlerin dışında başka hiç kimse katılmayacaktır" ifadelerini kullandı.

"İranlı bir komutan Musul'un düşeceğini söyledi" 

Nuceyfi ayrıca, Musul'un DAEŞ'in eline geçmeden önce İranlı bir komutanın kendisini bu hususta uyardığını belirterek aralarında geçen diyaloğu şöyle anlattı:

"Parlamento Başkanı görevindeyken resmi bir ziyaret için İran'a gitmiştim. İran'ın tanınan bir komutanı yanıma gelerek birkaç ay içerisinde Musul'un düşeceğini söyledi. Kentin terör örgütü DAEŞ'in eline geçebileceğini belirtti. Bu durum karşısında şaşkınlığımı gizleyemedim. Komutana, Musul'da ordu ve polis güçlerinin bulunduğunu, kentte terör örgütlerinin zayıf olduğunu ve buna ihtimal vermediğimi söyledim. Musul'un düşeceğini tahmin etmemiştim ama düştü."

Musul İl Meclisi önceki gün kentin DAEŞ'ten kurtarılması operasyonuna Şii milislerden oluşan Haşdi Şabi'nin katılmasını reddettiğini bildirilmişti. İl Meclisinin yaptığı açıklamada, "Haşdi Şabi'ye mensup bazı güçlerin ülkenin Diyala, Salahaddin ve Enbar kentlerinde meydana gelen ihlallerinden dolayı Haşdi Şabi'nin Musul operasyonuna katılmasını reddediyoruz" denilmişti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...