Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nda gündem İran'dı

/ Kaynak: AA
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nda gündem İran'dı

DÜNYA Haberleri  / AA

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Yönetim Kurulu'nun olağan toplantısının bugünkü ikinci oturumunda İran'ın nükleer programı tartışmaya açıldı.

UAEA Genel Direktörü Yukiya Amano, toplantının açılış oturumunda İran'ın nükleer programındaki son gelişmeleri içeren raporu üye ülkelere sunmuş ve "İran yönetiminin UAEA ile tam işbirliği yapmaması nedeniyle programın askeri boyutuna ilişkin kaygıların giderilemediğini" bildirmişti. Toplantının bugünkü ikinci oturumunda yönetim kurulu üyesi 35 ülkenin heyet başkanları başvuru sırasına göre rapora ilişkin sözlü beyanlarda bulunacak. Toplantıya gözlemci statüsüyle katılan Türkiye'nin de raporla ilgili sözlü beyanda bulunacağı öğrenildi. İran'ın yeni cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin, ülkesinin nükleer programına ilişkin uluslararası toplum ve UAEA ile şeffaf işbirliği yapacağını açıkladığını ve 5+1 ülkeleriyle bu ay sonunda gerçekleşecek BM Genel Kurulu toplantısının ardından görüşmek istediğini teyit ettiğine işaret eden diplomatik kaynaklar, böylece yönetim kurulu toplantısına İran'a yönelik yeni bir karar tasarısı sunulmasının engellendiğini belirttiler. Diplomatik kaynaklar, toplantıdaki 35 üye ülkenin heyet başkanlarının İran'ın nükleer programına ilişkin sözlü beyanda bulunmakla yetineceklerini, yeni bir yaptırım kararı alınmasını talep etmeyeceklerini savundular. Ancak ABD ile Batılı bazı müttefiklerinin İran'a yönelik eleştirilerini yineleyerek, Tahran yönetimine "BM Güvenlik Konseyi ile UAEA yönetim kurulu kararlarına uyarak uranyum zenginleştirme faaliyetlerine son verme çağrısı yapmaları" bekleniyor. UAEA yönetim kurulunun basına kapalı gerçekleşen bugünkü ilk oturumunda da Kuzey Kore nükleer programındaki son gelişmelerin ele alındığı belirtildi. Diplomatik kaynaklar, UAEA müfettişlerine denetim izni verilmediği için Kuzey Kore'nin nükleer programına ilişkin yeni bilgi edinilemediğini ancak üye ülkelerin heyet başkanlarının Kuzey Kore yönetimine UAEA ile işbirliği yapma çağrısında bulunmakla yetindiklerini bildirdiler. Toplantının 13 Eylül Cuma günü sona ermesi bekleniyor.


DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...