Ukrayna'nın talebi belli oldu: Kırım ve Donbas dahil topraklarımızdan çekilin

Düzenleyen:
Ukrayna'nın talebi belli oldu: Kırım ve Donbas dahil topraklarımızdan çekilin

DÜNYA Haberleri

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlatılan işgal girişimi beşinci güne girdi. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sonrasında, taraflar arasında ilk görüşme yapılıyor. İki ülkenin heyetleri Belarus'ta sınırda bir araya geldi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatıyla başlatılan Rusya’nın Ukrayna’ya karşı işgal girişimi 5. gününe girdi. Donbas şehrine yönelik başlatılan ilerleyiş başkent Kiev’ kadar ilerledi. Ukrayna’ya yönelik işgal girişimine dünyadan da peş peşe yaptırım kararları geliyor.

İşgalin dördüncü gününde müzakere seçeneği konuşulmaya başladı. Görüşmeler için seçilen adres Kiev yönetiminin ilk başta reddettiği Belarus oldu.
Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sonrasında, taraflar arasında ilk görüşme yapılıyor.  İki ülkenin heyetleri Belarus'ta sınırda bir araya geldi.

22.30: Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı Blinken'la Ukrayna'daki son gelişmeler çerçevesinde ortaya çıkan insani durum ve ateşkesin sağlanması konularını görüştü.

21.15: Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakere görüşmelerinin ilk turunun hemen sonrasında Kiev yakınlarında şiddetli bir patlama meydana geldi. Askeri radar iletişim merkezinin hedef alındığı saldırının, balistik füze ile yapıldığı üzerinde duruluyor.

21.29: AB Komisyonu tarafından Ukrayna ve Moldova'nın en kısa sürede Avrupa elektrik şebekesine bağlanacağı bildirildi.

19.36: İngiltere, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle vatandaşlarına Rusya'ya seyahat etmemeleri tavsiyesinde bulundu.

19.14: Putin, imzaladığı kararnameyle, Rusya vatandaşlarının ve şirketlerinin döviz cinsinden dış borç vermelerini ve Rusya dışındaki banka hesaplarına döviz yatırmalarını yasakladı.

19.02: İngiltere Rus gemilerinin limanlarına erişimini yasaklama kararı aldı.

18.53: BM Genel Sekreteri Guterres: Belarus görüşmelerini memnuniyetle karşılıyorum.

18.34: İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinde, ülkesinin ilerleyen saatler ve günlerde Ukrayna'ya "daha fazla askeri destek" vereceğini bildirdi.

18.31: BM Genel Sekreteri: Ukrayna için bir trajedi ile karşı karşıyayız, aynı anda hepimiz için potansiyel olarak feci sonuçları olabilecek büyük bir bölgesel krizle karşı karşıyayız.

18.27: AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin 'acil üyelik' talebine yanıt verdi. Bugün yapılacak toplantının gündeminde bu konunun bulunmadığını belirten Borrel, "Üyelik yıllar alacak bir süreç. Biz önümüzdeki yıllara değil, önümüzdeki saatlerde ne olacağına bakmalıyız." dedi.

18.18: Fransa Cumhurbaşkanı Macron, telefonda görüştüğü Rusya Devlet Başkanı Putin'e acil ateşkes uygulanması gerektiğini söyledi.

18.15: Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Rusya Federasyonu Devlet Başkanının Dış Politika Başdanışmanı Yuri Uşakov ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Ukrayna’daki savaş ve Rusya Federasyonu ile Ukrayna arasında yapılan müzakerelerde gelinen son nokta ele alındı.

17.46: Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Sözcüsü Beate Baron, Rusya'nın SWIFT sisteminden çıkartılması durumunda, Almanya'nın bu ülkeden aldığı doğal gazın bedelini ödeyebileceği kanallar olduğunu bildirdi.

17.43: İsviçre Federal Konseyi (İsviçre Federal Hükümeti), Rusya'ya karşı Avrupa Birliği (AB) ile aynı yaptırımları uygulama kararı aldı.

İsviçre Savunma Bakanı Viola Amherd, Putin'in nükleer caydırıcı güçleri alarma geçirmesi sonrasında Rusya'nın nükleer silah kullanmasının 'düşük ihtimal' olduğu değerlendirmesinde bulundu. Amherd, "Tabii ki bütün senaryoları inceliyoruz ama araştırmalarımız, bu nükleer silahların kullanılma ihtimalinin düşük olduğuna işaret ediyor" dedi.

17.27: Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Rusya Federasyonu ile Ukrayna arasındaki savaş başta olmak üzere bölgesel gelişmeler ele alındı.

17.20: AB üyesi Macaristan, kuzeydoğu komşusu Ukrayna'ya gönderilecek öldürücü silahların topraklarından geçmesine izin vermeyeceğini açıkladı. Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, "Bu kararı almamızın nedeni, bu tür sevkıyatlar düşmanca askeri eylemlerin hedefi olabilir ve Macaristan'ın güvenliğini garanti almak zorundayız. Bu savaşa müdahil olmayacağız" dedi.

17.02: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ekonomi kurmaylarıyla bir araya gelerek Rusya Merkez Bankası’nın son verdiği kararla faiz oranının yüzde 20’de sabit kalacağını açıkladı.

16.50: Rusya'yı SWIFT sistemi dışına iterek, doğrudan ekonomiyi hedef alan NATO ülkelerinin bu hamlesine Putin, Rus Nükleer Caydırıcı Kuvvetleri'ne yüksek alarma geçme emriyle karşılık verdi. Yükselen bu tansiyon ile piyasalar yeniden karıştı.

16.40: Ukrayna krizi, İsviçre'nin de tarafsızlık politikasını değiştirmiş görünüyor. İsviçre, AB'nin Rusya yaptırımlarını benimsediğini açıkladı. İsviçre hükümeti, belirli Rus isimlerin ve şirketlerin mal varlıklarının dondurulduğunu duyurdu. Açıklamada, Putin ve diğer Rus yetkililere karşı mali yaptırım getirildiği belirtildi.

16.35: Ukrayna’da yaşanan savaş nedeniyle daha önce bu ülkeye uçuşlarını durdurma kararı alan Türk Hava Yolları, durdurma kararını uzattı. Türk Hava Yolları resmi sitesinden yaptığı açıklamada, "Ukrayna ve Moldova uçuşlarımız 15 Mart saat 23.59’a kadar iptal edilmiştir" denildi.

16.30: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batılı ülkelerin hava sahası kapatma kararları nedeniyle bugün Cenevre'de yapılacak silahsızlanma görüşmelerine gidemedi. RIA ajansı, Lavrov'un uçağının AB ülkelerinin yasağı nedeniyle İsviçre'ye gidemediğini duyurdu.

16.29: Ukrayna Enerji Bakanı Avrupa'ya seslendi: "Ukrayna'nın enerji sistemi, Avrupa ile mümkün olan en kısa sürede senkronize edilmelidir."

16.16: Batı ülkelerinin kendi hava sahalarını Rus uçaklarına kapatmasının ardından Rusya'dan bir misilleme geldi. Rusya, Avrupa ülkeleri ve Kanada dahil, 36 ülkenin havayolu şirketlerinin Rusya'ya uçmasını yasakladı.

16.10: ABD, Belarus’taki Büyükelçiliğinin faaliyetlerini askıya aldığını, Moskova’daki Büyükelçilik çalışanlarının da 'gönüllü' olarak ülkeden ayrılabileceklerini duyurdu.

ZELENSKİY: KIRIM VE DONBAS DAHİL TOPRAKLARIMIZDAN ÇEKİLİN

16.00: Zelenskiy'nin ofisi: Belarus'ta yapılan görüşmelerde Ukrayna heyeti Rus güçlerinin Kırım ve Donbass da dahil bütün Ukrayna topraklarından çekilmesini istedi.

15.52:Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Rusya askeri faaliyetleri başlatmadı, bitiriyor. Rejimin Kiev'deki askeri eylemleri ve Donbas sakinlerinin sistematik yıkımı 8 yıl sürdü. Bu savaş sırasında 14 binden fazla insan öldü, yüzlerce çocuk. Buna bir son vermek gerekiyordu. Kiev rejiminin Rusya'ya yönelik bitmek bilmeyen tehditlerine son vermek gerekiyordu. Rusya da bunu yapacaktır" denildi.

Ukrayna'nın talebi belli oldu: Kırım ve Donbas dahil topraklarımızdan çekilin

15.15: Devlet televizyonunun aktardığına göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yaptırımların devreye girmesinin ardından yaptığı ilk açıklamada, "Batı bir yalanlar imparatorluğu" açıklamasında bulundu.

14.46: Ukrayna halkı için Türkiye ve Azerbaycan’da toplanan yardım malzemeleri Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliğinden yola çıktı.

14.45: Birleşmiş Milletler Mülteci Ajansı, Rusya’nın Ukrayna’daki saldırıları nedeniyle, 500 binden fazla kişinin Ukrayna’dan kaçtığını açıkladı.

14:45: Ukrayna'nın Beyrut Büyükelçisi Ihor Ostosh, Rusya'nın ülkedeki siyasi liderler ve üst düzey yetkilileri öldürmek için Rus güvenlik şirketi Wagner'e bağlı 400 paralı askeri başkent Kiev'e gönderdiğini belirtti.

Ukrayna'nın talebi belli oldu: Kırım ve Donbas dahil topraklarımızdan çekilin

14.38: Ukrayna makamları, Kiev’in kuzey doğusunda Belarus sınırına yakın Chernihiv kentinin ve çevresinin bombardıman altında olduğunu açıkladı. Yetkililer, yerleşim yerlerinin isabet aldığını ve yangın çıktığını belirtti.

14.32: ABD ve İngiltere’ye ait uçakların Ukrayna sınırında devriye uçuşu yaptığı bildirildi. NATO hava kuvvetlerine ait uçakların Ukrayna'yı yakından takip ettiği ve yüksek hazırlık seviyesini koruduğu belirtildi.

14.30: Ukrayna lideri Zelenskiy'nin AB için acil üyelik talebine cevap geldi. AB yetkilisi Charles Michel, 27 üye ülke arasında bloğun genişletilmesi konusunda anlaşmazlıklar olduğunu söyledi.

14.28: Türkiye, Ukrayna’daki Türk vatandaşların tahliyesi için tren tahsis edildiğini duyurdu. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Ukrayna’daki vatandaşlarımızın dikkatine: Bugün saat 20.00’de Harkiv’den Romanya sınırı yakınındaki Çernivtsi şehrine sadece vatandaşlarımızı tahliye etmek amacıyla tahsis edilen bir tren hareket edecektir. Kiev Büyükelçiliği tüm ihtiyaçlar için görev başındadır. Tüm vatandaşlarımızın sokağa çıkma yasağı başlamadan önce güvenliklerine azami dikkat göstererek saat 15.00’e kadar Harkiv tren garına ulaşmaları gerekmektedir."

Ukrayna'nın talebi belli oldu: Kırım ve Donbas dahil topraklarımızdan çekilin

14.20: Yunanistan'ın, Rusya vatandaşlarına yatırım amaçlı oturum izni verme ve yenileme işlemlerini durdurduğu bildirildi.

14.10: Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba: Rusya ile tüm ticari bağları kesin. Bugün Rusya ile iş yapmak saldırganlık, savaş suçları, dezenformasyon, siber saldırılar ve kişisel olarak Vladimir Putin’i 21. yüzyılın Hitler’i olarak finanse etmek anlamına geliyor.

14.23: AB'den Ukrayna'nın 'acil üyelik' talebine ilk yanıt geldi. AB yetkilisi Charles Michel, Kiev'in bir Rus işgali karşısında üyelik için çağrıda bulunması nedeniyle 27 üye ülke arasında bloğun genişletilmesi konusunda anlaşmazlıklar olduğunu söyledi.

14.08: Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna ve Rusya heyetlerinin Belarus’taki müzakere görüşmelerinde talep ve pozisyonlarını kamuoyuna açıklamayacaklarını, müzakerelerin sessiz ilerleyeceğini söyledi.

Ukrayna'nın talebi belli oldu: Kırım ve Donbas dahil topraklarımızdan çekilin

13.24: Ukrayna ve Rusya heyetlerinin Belarus sınırındaki görüşmesi başladı

12.31: Zelenskiy Ukrayna'ya saldıran Rus askerlere seslendi:"Silahlarınızı bırakın ve gidin. Komutanlarınıza, propagandacılarınıza inanmayın. Sadece hayatınızı kurtarın"

12.30: Zelenskiy: "Avrupa Birliği'ne, yeni özel prosedür kapsamında Ukrayna'nın derhal katılımı için çağrıda bulunuyoruz"

12.29: Birleşmiş Milletler, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının ardından 422 bin mültecinin komşu ülkelere geçtiğini, 102 sivilin öldüğünü bildirdi.

Ukrayna'nın talebi belli oldu: Kırım ve Donbas dahil topraklarımızdan çekilin

12.28: Zelenskiy: "Savaş tecrübesi olan Ukraynalı mahkumlar serbest bırakılacak ve savaşın en sıcak noktalarında suçlarını telafi edebilecekler"

12.25: BM: 422 binden fazla Ukraynalı ülkelerini terk etti.

11.58: Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, müzakereler öncesi yaptığı açıklamada, "Aday olduğumda her birimizin Cumhurbaşkanı olduğunu söyledim. Çünkü hepimiz devletimizden sorumluyuz. Güzel Ukrayna'mız için. Ve şimdi her birimiz birer savaşçıyız. Ve her birimizin kazanacağından eminim. Zafer Ukrayna'nın olsun" dedi.

Zelenskiy Rusya'nın operasyonunun başlamasından bu yana ülkede 16 çocuğun öldüğünü, 45 çocuğun yaralandığını açıkladı. Zelenskiy, çatışmalarda şu ana dek 4 bin 500 Rus askerinin öldüğünü de söyledi.

11.45: İngiltere Savunma Bakanlığı, Ukrayna’da devam eden savaşla ilgili paylaştığı istihbarat raporuna göre, Rus kara birlikleri Kiev’in kuzeyine 30 km kala Ukrayna kuvvetleri tarafından yavaşlatıldığı belirtildi.

UKRAYNA HEYETİ BELARUS SINIRINA ULAŞTI

11.38: Zelenskiy'nin ofisinden yapılan açıklamada, Ukrayna heyetinin Rus heyetiyle görüşmeler için Belarus sınırına ulaştığı belirtildi. Açıklamada, ana amacın ateşkes sağlanması ve Rus askerlerinin çekilmesi olacağını duyurdu.

Ukrayna'nın talebi belli oldu: Kırım ve Donbas dahil topraklarımızdan çekilin

11.35: Ukrayna heyetindeki isimler açıklandı. Heyette iktidardaki Halkın Hizmetkarı grubunun Başkanı David Arakhamia, Ukrayna Savunma Bakanı Aleksiy Reznikov, Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkan Danışmanı Podolyak, Ukrayna Delegasyonu Üçlü Temas Grubu Birinci Başkan Yardımcısı Andriy Kostin, Milletvekili Rüstem Ömerov ve Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Toçitskiy bulunuyor.

11.20: Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in nükleer caydırıcı kuvvetleri alarma geçirmesini yorumladı. BBC Radyosu'na konuşan Borrell, "Bu gerilimi tırmandırmayacağız" dedi.

11.17: Rus rublesinin dolar karşısında yüzde 21,64 değer kaybetmesi üzerine dolar/ruble paritesi 100’e çıktı.

11.10: Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın hava sahasının tamamının Rusya'nın kontrolü altına alındığını bildirdi.

Ukrayna'nın talebi belli oldu: Kırım ve Donbas dahil topraklarımızdan çekilin

10.34: Rusya Maliye Bakanlığı, Rus ihracatçılarına dış ticaretteki döviz kazançlarının yüzde 80'ini satma zorunluluğu getirdi.

10.31: Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukrayna Savunma Bakanı Reznikov ile telefonda görüştü. Ukrayna’daki son gelişmelerin ele alındığı görüşmede, Akar tarafından Türkiye’nin Ukrayna’ya insani yardımlarını sürdürürken bölgede barış için çalışmaya devam edeceği ifade edildi.

10.29: Harkov bölge idaresi başkanı Oleg Sinegubov, 26 Şubat’ta başlayan ve 28 Şubat sabahına kadar yürürlükte olan Harkov’da sokağa çıkma yasağının 1 Mart salı sabahına kadar uzatılabileceğini söyledi.

10.20: Rusya'nın müzakere heyetinin başkanı Medinskiy, "Ukrayna heyetinin 1.5-2 saat arasında müzakerelerin yapılacağı noktaya gelmesini bekliyoruz" dedi.

Ukrayna'nın talebi belli oldu: Kırım ve Donbas dahil topraklarımızdan çekilinBelarus Dışişleri Bakanlığı, müzakerelerin yürütüleceği masayı paylaştı

10.17: Rusya'dan yapılan son dakika açıklamasında, Berdyansk şehri ve Enerhodar şehrinin Rus ordusunun eline geçtiği bildirildi.

10.16: Rusya Savunma Bakanlığı yine açıklamasında, Zaporijya Nükleer Santrali'nin etrafını da kuşattıklarını ve bölgeyi kontrol altına aldıklarını bildirdi.

Ukrayna'nın talebi belli oldu: Kırım ve Donbas dahil topraklarımızdan çekilin

09.53:Rusya Merkez Bankası, politika faiz oranını yüzde 9,5’ten yüzde 20’ye çıkardığını duyurdu.

05.10: Ukrayna Dışişleri: Belarus topraklarından Ukrayna’ya roket saldırısı yapıldı.

01.03: Ukrayna Sağlık Bakanlığı, Rusya'nın düzenlediği saldırıların son bilançosunu açıkladı. Bakanlık, 14'ü çocuk 352 sivilin hayatını kaybettiğini, 116'sı çocuk olmak üzere bin 684 kişinin de yaralandığını aktardı.

00.24: Fransa, Rusya ve Belarus'ta bulunan vatandaşlarına bu ülkelerden "derhal" ayrılmaları çağrısında bulundu.




 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...