Ukrayna'da yas ilan edildi

/ Kaynak: AA
Ukrayna'da yas ilan edildi

DÜNYA Haberleri  / AA

Ukrayna Cumhurbaşkanı Yanukoviç, ülkede "Ulusal Yas" ilan etti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in kasım ayında Avrupa Birliği ile ortaklık anlaşmasının iptal edildiğini duyurmasıyla başlayan ve üç ayı aşkın bir süredir devam eden yönetim karşıtı gösteriler, şiddetini giderek artırıyor.
Ukrayna Güvenlik Servisi yetkililerinden Vladimir Porotko, Ukrayna Dışişleri Bakanı Leonid Kojara ile bir araya geldiği toplantıda, İvano-Frankivsk ilinde bir grup eylemciye yapılan baskında, 268 tabanca, iki tüfek, üç makineli tüfek, 92 el bombası ve 15 bin merminin ele geçirildiği bilgisini verdi.
Baskının, eylemlerde kullanılma olasılığı olan silahları ele geçirmek amacıyla düzenlendiğini belirten Porotko, "Ukrayna Güvenlik Servisi, kamu düzeni ve toprak bütünlüğünü korumak üzere gelişmiş güvenlik önlemleri almak için terörle mücadele operasyonları düzenleme gerekliliği duyuyor" dedi.
Yönetim karşıtı gösteriler, başkent Kiev'de üç aydır zaman zaman çatışmalara dönüşse de uzun zamandır "Kırılgan Ateşkes" olarak adlandırılan gergin bekleyiş dün sabah itibariyle yerini şiddetli çatışmalara bıraktı. Ukrayna Parlamentosu'nda muhalefetin 2004 Anayasası'na dönme ve Cumhurbaşkanının yetkilerinin elinden alınması talebini sokaklara taşıma tehdidi üzerine daha da tırmanan olaylarda en az 10'u polis olmak üzere 26 kişinin hayatını kaybettiği ve 500'den fazla yaralı olduğu bildiriliyor.
Öte yandan çatışmalarda şehir merkezindeki posta ve belediye binasının da aralarında bulunduğu bazı binalar göstericiler tarafından işgal edilirken Sendikalar Birliği Binası ve bir otelin yandığı, kaldırım taşlarının sökülmesi ve çevredeki bazı dükkanların zarar gördüğü gözlemleniyor.
-"Yas Günü" ilan edildi
Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, ülkede yaşanan olaylarda hayatını kaybedenler ve yaralananlar nedeniyle yarın "Ulusal Yas" ilan etti.
Ukrayna'nın muhalefet Batkivşçina (Vatan) Partisi lideri Arseniy Yatsenyuk, yaptığı açıklamada, olaylarda can kaybını engellemek için geri çekildiklerini ve meydandan bir yere ayrılmayacaklarını duyurdu. Parlamentonun etrafından başlayarak Bağımsızlık Meydanın'da devam eden çatışmalar gece boyu devam ederken Cumhurbaşkanı ile muhalefet liderlerinin müzakere görüşmelerinden bir sonuç çıkmaması üzerine göstericilerin meydanda kalması kararı alındı.
Hükümetin teslim olmalarını ve gösterilere son vermelerini istediğini belirten Yatsenyuk, insanların barışçıl gösteri yapma hakkı olduğunu ve silahsız bir şekilde meydanda kalacaklarını, gösterilere devam edeceklerini vurguladı.
DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...