Ukrayna'da Üçlü Temas Grubu ayrılıkçılarla görüştü

/ Kaynak: AA
Ukrayna'da Üçlü Temas Grubu ayrılıkçılarla görüştü

DÜNYA Haberleri  / AA

Ukrayna, Rusya ve AGİT temsilcileri, telekonferans yöntemiyle Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçılarla görüşme yaptı

Ukrayna'daki krizin çözümüne ilişkin Ukrayna, Rusya ve AGİT'in oluşturduğu Üçlü Temas Grubu, doğudaki gerginliğin artması üzerine ayrılıkçıların temsilcileriyle telekonferans yöntemiyle görüştü. Üçlü Temas Grubu'nda Ukrayna'yı temsil eden eski Cumhurbaşkanı Leonid Kuçma'nın başında bulunduğu "Kuçma Vakfı" Basın Sözcüsü Dariia Olifer, görüşmeye Ukrayna adına Kuçma'nın katıldığını belirtti. Olifer'in yaptığı açıklamaya göre, Kuçma doğudaki durumun giderek gerginleştiğini, önceki gün 100'den fazla saldırı yapıldığını, bu saldırılarda 6 askerin öldüğünü, 12 askerin yaralandığını hatırlattı. Görüşmede Ukrayna tarafı, sık sık silahlı çatışmaların yaşandığı Donetsk Havaalanı ve Şirokino dahil 10 noktada ateşkesi izleme noktası oluşturulmasını ve bu noktaları Ukraynalı ve Rus askeri yetkililer ile AGİT gözlemcilerinin takip etmesini, ayrıca Mariupol yakınlarındaki Şirokino kasabasının karşılıklı olarak silahlardan arındırılması ve AGİT gözlemcilerinin kasabadaki ateşkesi sürekli olarak izlemesinin temin edilmesini önerdi. nbsp;Ukrayna tarafı, ayrıca Luhansk ve Donetsk'e insani yardımların ulaştırılmasının sağlanmasını, tank ve mermi çapı 100 milimetreden küçük ağır silahların cephe hattından çekilmesine ilişkin eylem planını imzalamayı ve Minsk mutabakatı uyarınca, rehine ve yasa dışı tutulanların serbest bırakılması önerisini sundu ve Ukrayna'nın bu çerçevede üstlendiği tüm sorumlulukları yerine getirdiğini belirtti. Kuçma Vakfı, görüşmede tek taraflı ilan edilen "Donetsk ve Luhansk halk cumhuriyetleri" yetkililerinin bölgeye insani yardımların ulaştırılması, rehinelerin karşılıklı olarak serbest bırakılması ve diğer konularda yapıcı davranış sergilemediği kaydedildi. nbsp;
- Ayrılıkçılar: Görüşmelerden sonuç alınamadı -
Ayrılıkçıların Üçlü Temas Grubu'ndaki temsilcileri Denis Puşilin ve Vladislav Deynego da ortak açıklama yaparak, üç saatten fazla süren görüşmelerden sonuç alınamadığını bildirdi. Ortak açıklamada, Minsk mutabakatının hayata geçirilmesine ilişkin kurulacak alt komiteler için Ukrayna'nın kendi temsilcilerini atamadığı ve bu süreci uzattığı ileri sürülürken, kendilerinin ve AGİT'in bu alt komiteler için temsilcilerini belirlediği ifade edildi. Bölgedeki krizin barışçıl yolla çözülmesine ilişkin meselelerin kurulacak alt komiteler tarafından ele alınması gerektiğini kaydeden ayrılıkçıların temsilcileri, alt komitelerin çalışma programı ve üyelerinin belirlenmesi için en kısa zamanda Minsk'te görüşmelerin yapılması gerektiğine işaret etti.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...