Ukrayna'da ayrılıkçılara af geliyor

Ukrayna'da ayrılıkçılara af geliyor

DÜNYA Haberleri

Ukrayna'da hükümet, resmi binaları işgal eden ve Rusya'ya bağlanmak isteyenler için af getiriyor

Ukrayna, ülkenin doğusundaki ayrılıkçılarla yaşanan gerilimi barışçıl yollardan çözmeye çalışıyor. nbsp;Ukrayna Cumhurbaşkanı Aleksandr Turçinov ile Başbakan Arseniy Yatsenyuk, Hristyan alemi için kutsal Paskalya Bayramı öncesi vatandaşları, ülkedeki durumu istikrara kavuşturmaya ve meseleleri barışçıl yolla çözmeye çağırdı. Televizyondan halka seslenen Turçinov, hükümetin, ülkenin doğusundaki olaylarla ilgili silah ve cephaneleri gönüllü olarak teslim etmeleri ve bu eylemler sırasında işgal edilen kamu binalarını boşaltmaları şartıyla eylemlere katılanların cezai sorumluluktan muaf edilmesini öngören yasa tasarısını parlamentoya sunduğunu kaydetti.
Başbakan Arseniy Yatsenyuk ise ülkede barış ve birlikteliğin sağlanmasına ilişkin doğrudan niyetleri olduğunu kaydederek, hükümetin, merkezi yönetimin birçok yetkilerinin yerel yönetime verilmesini öngören anayasal reformlar yapmaya hazır olduğunu belirtti. Yatsenyuk, Rusça ve bölgelerde çok konuşulan her türlü dilin korunması ve bu dillere özel bir statü verilmesini sağlayacaklarını kaydetti. Başbakan Yatsenyuk, hükümetin, yerel yönetimin mali ve ekonomik kaynaklardan müstakil olarak tasarruf edebilmesi için vergi ve devlet bütçesinde gereken değişiklikleri yapmaya hazır olduğunu nbsp;da vurguladı.
Bu arada Ukrayna'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olan Yulia Timoşenko, bölgedeki gerilimi düşürmek ve bazı kamu binalarını işgal eden Rusya yanlılarıyla diyalog kurmak için ülkenin doğusundaki Donetsk şehrine gitti. Timoşenko, şehirde düzenlediği basın toplantısında, ilk olarak ayrılıkçı Rusya yanlısı gruplarla diyalog kurmak istediğini belirterek, "Bu kişilerin tam olarak talepleri nelerdir, kimleri temsil ediyorlar, bunu öğrenmek için buradayım" dedi. Timoşenko, ülkenin doğusunda Rusya'ya bağlanmak için yapılması planlanan referanduma izin vermeyeceklerini de belirtti. nbsp;
Öte yandan Kırım Tatarlarının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, karayolu ile geldiği Kırım'ın Orkapı giriş noktasında yapılan ilk kontrolde kendisinin kara listede olabileceği iddia edilerek yarımadaya sokulmadı. Kırımoğlu'nun yaklaşık 40 dakika bekletildiği sınır kontrol noktasında onlarca Kırım Tatarı da milli bayraklarla bekledi. Kırımoğlu'nun adının, Kırım'a girişi yasaklanan 321 kişilik listede olmadığı ortaya çıktı. Mustafa Kırımoğlu daha sonra konvoyla Kırım'a gitti.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...