Ukrayna'da ateşkes bozuldu: 47 kişi öldü

Ukrayna'da ateşkes bozuldu: 47 kişi öldü

DÜNYA Haberleri

Gece ilan edilen ateşkes kısa sürdü. Bağımsızlık Meydanı'nı terk eden polislerden 67'si rehin alındı. İki günde ölü sayısı 75'i aştı

Ukrayna'da Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in kasım ayında Avrupa Birliği ile ilişkileri dondurması üzerine başlayan gösteriler, son iki günde büyük bir çatışmaya dönüştü. Önceki gün 28 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından Cumhurbaşkanı Yanukoviç ile muhalefet ateşkes konusunda uzlaştı. Ancak sessizlik kısa sürdü. Başkent Kiev'de sabah başlayan çatışmalarda çok sayıda ölü var. Dünkü çatışmalarda 47 kişinin daha ölmesiyle iki günde hayatını kaybedenlerin sayısı 75'i aştı. Kiev'de, çatılara yerleştirilen keskin nişancıların ateş açması sonucu çok sayıda kişi vurulurken, silahlı göstericiler de polislere ateş açtı. Göstericiler, Bağımsızlık Meydanı'ndaki güvenlik güçlerini meydandan çıkardı. İçişleri Bakanlığı, eylemcilerin 67 polisi rehin aldığını açıkladı. Kiev Belediye Başkanı Volodimir Makeenko, üyesi olduğu Yanukoviç'in Bölgeler Partisi'nden istifa etti. Birkaç ay önce göstericiler tarafından Cumhurbaşkanı ilan edilen muhalif Udar (Darbe) partisinin lideri Vitaliy Kliçko, şiddeti durdurmanın tek yolunun devlet başkanlığı erken seçimlerinin yapılması olduğunu belirtti. Öte yandan göstericiler, Volyn Bölge Valisi Alexander Bashkalenko'yu rehin alıp bir direğe kelepçeledi. ABD Dışişleri Bakanlığı Ukrayna kabinesinin 20 üyesine vize yasağı uyguladığını açıkladı. Olağanüstü gündemle toplanan AB ülkeleri Dışişleri Bakanları da Ukrayna'da "şiddet ve aşırı güçten sorumlu" yetkillilere yaptırım uygulanması kararı aldı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batılı ülkelerin erken seçim talepleri ile Kiev'i Avrupa Birliği'ni seçmeye zorladıklarını ve Kiev yönetimine şantaj yaptıklarını söyledi.

ÇOK SAYIDA KİŞİ SİLAHLA VURULDU
Hem göstericilerin hem de binalara yerleştirilen keskin nişancıların ateş açması sonucu çok sayıda kişi vuruldu. Olaylara müdahale eden polislerin silahsız olduğunu söyleyen İçişleri Bakanı Vitaly Zaharçenko, polislere silah verilmesine ilişkin kararnameyi imzaladı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...