Ukrayna, Putin'in barış planına güvenmiyor

Ukrayna, Putin'in barış planına güvenmiyor

DÜNYA Haberleri

Ukrayna krizinin ana gündem olacağı NATO zirvesi öncesi, Rus lider Putin, 7 maddelik ateşkes planı hazırladı. Kiev yönetimi ise bu plana kuşkulu yaklaştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna krizine çözüm için tarafları askeri faaliyetlere son vermeye çağırdı. Putin, konuya ilişkin 7 maddelik bir plan hazırladı. Kiev yönetiminden plana ilişkin yapılan net açıklamalarda, "Putin tarafından teklif edilen herhangi bir plana güvenilemez" denildi.


Putin'in planına göre; nbsp;
— Ayrılıçılar Donetsk ve Luhansk bölgelerinde ilerleyişlerini durduracak.


— Ukrayna güçleri sivillerin vurulma tehlikesine karşı yerleşimlerden belirli bir mesafede geriye çekilecek.


— Ateşkes, bağımsız uluslararası bir mekanizma tarafından denetlenecek.


— Yerleşim bölgelerinde hava bombardımanı engellenecek.


— Koşulsuz olarak esir değişimi uygulanacak.


— Donetsk ve Luhansk bölgerine yardımların ulaştırılması için insani yardım koridorları açılacak.


—Zarar gören altyapının onarılması için ekiplerin bölgeye girmesi sağlanacak.


Putin, tarafların 5 Eylül'de Belarus'un başkenti Minsk'te yapacağı görüşmede plan üzerinde uzlaşmasını umduğunu bildirdi.


Ancak Kiev yönetimi, Putin'in planına tepkili. Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Putin'in NATO zirvesi öncesinde ve AB'nin yeni yaptırımları görüştüğü bir dönemde uluslararası toplumun gözünü boyamaya çalıştığını belirtti.


"GÜVENİLMEZ"
Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk da, planı, "Rusya yanlısı ayrılıkçıları kurtarma planı" olarak nitelendirdi. nbsp;


"Putin tarafından teklif edilen herhangi bir plana güvenilemeyeceğini" belirten Başbakan Yatsenyuk, "Bu bir sonraki plan, NATO zirvesinden önce dünya toplumunu aldatma ve AB tarafından Rusya'ya yönelik uygulanacak kaçınılmaz yeni yaptırımlar ile ilgili yeni kararları önleme deneyidir" diye konuştu. nbsp;


Yatsenyuk, Putin'in asıl planının Ukrayna'nın yok edilmesi ve SSCB'nin yeniden inşası olduğunu ileri sürdü.


Başbakan Yatsenyuk, Cenevre, Normandiya, Berlin ve Minsk'te uzlaşılan tüm anlaşmaların Rusya tarafından ihlal edildiğini hatırlatarak Ukrayna krizinin çözümünün tek aracının Ukrayna topraklarından Rusya silahlı kuvvetlerinin ve paralı askerlerinin tahliyesi olduğunu ifade etti.


Yatsenyuk, saldıran tarafın durdurulması için NATO ve AB kararlarını beklediğini belirtti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...