Ukrayna nereye gidiyor? Uzmanlar değerlendirdi

/ Kaynak: AA
Ukrayna nereye gidiyor? Uzmanlar değerlendirdi

DÜNYA Haberleri  / AA

Af Örgütü: "Ukrayna'nın kızışmaması için yetkililer protesto alevini harlamamalı." Avrupa ise Ukrayna sermanyesinin doğuya yönelmesinden endişe duyuyor.

Ukrayna'da yönetim karşıtı gösteriler sürerken Uluslararası Af Örgütü, ülkedeki olayların kızışmaması için yetkililerin protesto alevini "harlamaması gerektiği" uyarısında bulundu.Ukrayna'nın başkenti Kiev ve İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan Uluslararası Af Örgütü uzmanlarının, Kiev'de en az 25 kişinin ölümüne yol açan şiddet olaylarını izledikleri belirtildi.
Af Örgütü Avrupa ve Orta Asya Direktörü John Dalhuisen, son 24 saat içinde şiddet olaylarındaki olağanüstü artışın son derece ürkütücü olduğuna işaret ederek, "Şimdi tüm taraflar aklı selim bir şekilde düşünerek gerginliği sonlandırmanın ve şiddet olaylarını kontrol altına almanın yollarını aramalı. Endişe verici bir şekilde meydan okuma hali hüküm sürmekte" dedi.
Polisin son aylardaki "hak ihlaline yol açacak şekilde güç kullanımının" Bağımsızlık Meydanı'ndaki protesto alevlerini körüklediğine işaret eden Dalhuisen, "Ukrayna yetkilileri bu alevi daha da harlamamak için dikkatli olmalı. Polisin şiddete başvuran protestoculara yönelik tepkisi hedefe yönelik, orantılı ve barışçıl toplanma hakkına saygı duyacak şekilde olmalı" diye konuştu.


Ukrayna nereye gidiyor? Uzmanlar değerlendirdi

ŞİDDETİN TIRMANDIĞI SÜREÇTE YAPTIRIM UYGULANIRSA, GÜÇLÜLER DOĞUYA YÖNELECEK


Alman Dış Politika Cemiyeti (DGAP) Berthold-Beitz Merkezi Direktörü Ewald Böhlke, "AB tarafından kişiler yönelik yaptırımlar uygulanacağını bekliyorum ancak şiddetin tırmandığı süreçte bu iyi değil. Çünkü ülkede gücü elinde bulunduranlar daha fazla doğuya yönelecek'' dedi.
Böhlke, AA muhabirinin ''Ukrayna'da şiddet olaylarının son dönemde tırmanmasının sebebi nedir ?'' şeklindeki sorusu üzerine Ukranya'da son haftalardaki sakinliği yüzeysel bulduğunu, insanların ne olacağı yönünde gergin bekleyiş içinde olduğunu söyledi.
Muhalefetin ve ülkede gücü elinde bulunduranların taktiksel hareket ettiğini ancak Ukrayna'da halkın isteğini siyasette uygulama konusunda hiçbir şey yapmadıklarını belirten Böhlke, ''Anayasa değişimi istiyoruz ama eylüle kadar zamana ihtiyacımız var. Yeni hükümeti kuracağız, ancak bunu nasıl yapacağımıza bakacağız' deniyordu'' ifadesini kullandı.
''Ülkedeki durum iç savaşa doğru mu gidiyor?'' sorusu üzerine Böhlke, ''Açık olan soru bu. Çok farkı taraflar gerilim oluşturmaya hazır olanlar var. Cumhurbaşkanı halka gücünü elinde bulundurduğunu göstermek için güvenlik güçleri sert önlemler alacak'' diye konuştu.
Cumhurbaşkanının bunu yapmaması durumunda halkın kendisini ciddiye almayacağını belirten Böhlke, ülkede gerilimin artabileceğini ve yayılabilme ihtimaline dikkati çekti.
''AB tarafından kişilere yönelik yaptırımlar uygulanacağını bekliyorum ancak şiddetin tırmandığı süreçte bu iyi değil. Çünkü ülkede gücü elinde bulunduranlar daha fazla doğuya yönelecek'' diyen Böhlke, yaptırımların durumun tırmanmamasına yardımcı olup olmayacağının sorgulanması gerektiğini kaydetti.
''Bana göre caddelerde şiddet konuşursa yaptırımlar yanlıştır'' ifadesini kullanan Böhlke, yaptırımların son çare olduğu durma geri dönülerek, muhalefetin ve gücün son günlerde olduğu gibi yeniden görüşmesi gerektiğini belirtti.
Almanya'nın diyalog ile çözüme ulaşılma politikasının başarısız olduğuna inanmadığını söyleyen Böhlke, "Ukrayna'da iktidar ile muhalefet arasındaki ilişkiler nasıl inşa edilir?" konusunun dün gece başarısızlığa uğradığını kaydetti.
Soruna barışçıl çözüm bulunmasının uluslararası çaba ile ilgilisinin olmadığına işaret eden Böhlke, "Uluslararası çabaların başarısız olmaması gerekir. Aksi takdirde gerilimin bölgeye yayılabilir" dedi.
Ewald Böhlke, dış politikada etkisini artırmak isteyen Almanya'nın Ukrayna konusunda yalnız hareket etmeyeceğini, Fransa ve Polonya ile yakın koordineli şekilde hareket edeceğini belirtti.



Ukrayna nereye gidiyor? Uzmanlar değerlendirdi

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...