Ukrayna NATO'ya üye olacak mı? Zelenskiy canlı yayında açıkladı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Ukrayna NATO'ya üye olacak mı? Zelenskiy canlı yayında açıkladı

DÜNYA Haberleri

Ukrayna NATO'ya üye olacak mı? Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, "Ukrayna'nın NATO'ya üye olup olmayacağı"yla ilgili açıklama yaptı. İşte ayrıntılar...

NATO Liderler Zirvesi, Vilnius’ta ikinci gününde Kuzey Atlantik Konseyi Toplantısı ile devam ediyor. Zirveye ikinci gününde Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de katıldı.

Ukrayna NATO'ya üye olacak mı? Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensikiy'in açıklamalarından önemli başlıklar şöyle;

UKRAYNA NATO'YA ÜYE OLACAK MI?

Zelenskiy yaptığı açıklamada "Savaş sürdüğü sürece NATO'ya üyeliğin olmayacağını biliyoruz ve bunu anlayışla karşılıyoruz. O yüzden hayatta kalmalıyız. Savaş bitince üye olacağımızı düşünüyoruz..." dedi.

İşte Zelenskiy'nin açıklamasının tamamı

"NATO ÜYELİĞİ İÇİN REFORMLARIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ"

"Bize yardım ve destekleriniz sunan ülkelere teşekkür ediyorum. NATO güçleriyle askerlerimizin operasyonel güçlerin artırılmasını önemsiyoruz. NATO üyeliği için de reformlarımızı sürdürüyoruz. Bu çabalarımızın sizin tarafınızdan da görülüyor olması güzel. Güvenlik garantileri bizim için son derece önemli. Güvenlik garantileri bizim NATO yolunda entegrasyonumuzu kolaylaştıracak. Bunun önemi ve başarılı bir adım olacağı konusunda eminim. Zirvenin sonuçlarının iyi olduğunu düşünüyorum. Litvanya'ya da vermiş oldukları destek için teşekkür ediyorum.

"NATO'YA ÜYE OLMAMIZ İÇİN HAYATTA KALMAMIZ GEREKİYOR"

Hiçbirimiz dünya savaşının olmasını istemiyoruz. Ukrayna mücadelesini sürdürüyor. Ukrayna NATO üyeliğine çok yaklaştı. Savaş sürdüğü sürece NATO'ya üye olamayacağız. Savaş bitince bunun için şartlar sağlanacaktır. NATO'ya üye olabilmemiz için hayatta kalmamız gerekiyor. AB'ye adaylık da bir sinyaldir. Bunlar Rusya için de çok güçlü mesajlardır.

"GÜVENLİĞİN DEVAMLILIĞINI SAĞLAYAN BİR ANLAŞMA İSTİYORUZ"

Ukrayna kendi amaçlarını biliyor. Bugün başka ciddi sinyaller gördük. Bugün güvenlik garanti konusunda uzlaşmaya varmamız, NATO'ya olan yolumuzda önemlidir. NATO üyeleri arasında bizim için tehdit edecek bir üye yok. Bizim istediğimiz garantilerin devamlılığını güvenliğin devamlılığını sağlayan bir anlaşma istiyoruz. Sabah yapılan anlaşma bunları sağlayacak gibi görünüyor."

"GÜNDEMİMİZDE ÜÇ SORU VAR"

Bugünkü oturum öncesinde kapı önünde basına açıklama yapan Zelenskiy, “Gündemimizde öncelikli üç soru var. Birincisi ordunun desteklenmesi için silah yardımı, diğeri NATO’ya davet ve herkesle aynı fikirde olmak istiyoruz. Güvenlik gerekçeleri imkan sağladığı zaman bu NATO davetini alabileceğiz. Tüm bunları ortaklarımızla görüşeceğiz. Üçüncü olarak bugün NATO yolunda Ukrayna için güvenlik garantilerini tartışacağız” dedi.

NE OLMUŞTU?

Putin, 24 Şubat 2022'de sabahın erken saatlerinde televizyondan "Ukrayna'da özel askeri operasyon" başlattıklarını açıkladı.

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaş başlatmasının üzerinden 500'den fazla gün geçti. Rusya son zamanlarda Ukrayna karşı saldırılarını artırdı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in talimatıyla başlayan savaş, özellikle Donbas bölgesinde şiddetini aralıksız sürdürüyor.

Savaşın siyasi ve sosyal etkileriyle ekonomik alanda alınan Rusya'ya yönelik yaptırım kararları, tüm dünyada doğrudan veya dolaylı olarak etkisini gösterdi.

UKRAYNA NATO'YA ÜYE OLURSA NE OLUR?

NATO Anlaşması'nın 5. maddesine göre, bir üye ülkeye saldırı olursa diğer tüm üyeler savunmaya gitmeli. Eğer Ukrayna şu an NATO'ya üye olursa, diğer NATO ülkeleri de teknik olarak Rusya'ya karşı savaş açmak zorunda.

Kaynak: Haber Merkezi

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...