Ukrayna: Kuzey Akım boru hattına yönelik sabotajlarla ilgimiz yok

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Ukrayna: Kuzey Akım boru hattına yönelik sabotajlarla ilgimiz yok

DÜNYA Haberleri

Rusya ile Almanya'yı Baltık Denizi üzerinden birbirine bağlayan Kuzey Akım doğalgaz boru hatlarında eylül ayında büyük hasar meydana gelmişti. Hatta, Ruslar tarafından saldırı olduğu iddia edilmişti. Fakat ABD ve Alman basını olayın arkasında Ukrayna'nın olabileceğini yazdı. Ukrayna, bu suçlamaları reddetti.

Rusya'dan Avrupa'ya doğalgaz taşıyan 'Kuzey Akım 1' ve 'Kuzey Akım 2' boru hatlarında 26 Eylül'de sızıntı meydana gelmişti. Olayı sabotaj olarak değerlendiren yetkililer, işin arkasında Rus lider Vladamir Putin'in olduğunu savunmuştu. Putin ise kendisine yöneltilen ithamları reddetmişti.

NEW YORK TIMES: İŞİN ARKASINDA UKRAYNA VAR

New York Times gazetesi, bugün, ABD yetkilileri tarafından incelenen bir istihbarata göre sabotajların Ukrayna yanlısı bir grup tarafından düzenlenmiş olabileceğini yazdı.

ALMAN BASINI: 5 ERKEK VE 1 KADIN SABOTAJ DÜZENLEDİ

Almanya’daki kamu yayıncısı ARD ve Zeit gazetesinin haberinde de soruşturmayı yürüten yetkililerin, Ukrayna yanlısı bir grubun sabotaj düzenlediğini gösteren bir delilortaya çıkardığını kaydetti. Haberde, 5 erkek ve 1kadından oluşan grubun eylül 2022'de Almanya'nın kuzeyindeki Rostock şehrine giderek sahte pasaportlarla bir yat kiraladıkları ve Kuzey Akım boru hatlarına sabotaj düzenledikleri ileri sürüldü. Teknedekilerden birinin kaptan, birinin doktor, ikisinin dalgıç, diğer ikisinin dalgıç yardımcısı olduğu aktarıldı. Bir kamyonun grubun teçhizatını önceden limana teslim ettiği, teknenin pis bir şekilde geri getirildiği kaydedildi. Almanya Federal Savcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında teknede arama yapıldığı ve patlayıcı izleri bulunduğu dile getirildi..

GEMİDE İNCELEME YAPILDI

Almanya Federal Savcılığı tarafından yapılan açıklamada ise "Gemide el konulan materyallerin değerlendirilmesi sürüyor. Saldırı planlarını bir devletin kontrol edip etmediği konusunda henüz güvenilir delil yok. Gemiyi kiralayan Alman şirketinin çalışanlarından şüphelenmek için hiçbir sebep bulunmuyor" denildi.

UKRAYNA: İLGİMİZ YOK

Bu yaşanılanlar sonrası bir Ukrayna'dan da cevap geldi. Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, Kuzey Akım doğal gaz boru hattına yönelik eylül 2022’de düzenlenen sabotajların kendileri ile hiçbir ilgisi olmadığını bildirdi. Reznikov "Benim için bu, bizimle hiçbir ilgisi olmayan tuhaf bir hikaye. Resmi soruşturmanın bütün detayları ortaya çıkaracağını düşünüyorum. Bu bizim istihbarat için iltifat gibi fakat bunlar bizim eylemlerimiz değil” ifadelerini kullandı.

(AA)

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...