Ukrayna krizi, Çin işgalinden endişelenen Tayvan'ı alarma geçirdi!

Düzenleyen:
Ukrayna krizi, Çin işgalinden endişelenen Tayvan'ı alarma geçirdi!

DÜNYA Haberleri

Rusya'nın Ukrayna'ya girmesi ile resmen başlayan savaşın ardından dünya liderlerinden Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin'e tepki yağıyor. Diplomatik çağrılara ve yaptırımlara rağmen Donbas'a giren Rusya'ya Çin'den destek geldi. Tayvan'ı kendi toprağı olarak gören Çin de son dönemde ada çevresinde askeri faaliyetlerini artırmıştı, bu durum Tayvan Ukrayna gibi mi olacak sorularını akıllara getirdi.

Diploması çağrılarına ve tepkilere kulaklarını tıkayan Putin, Ukrayna'daki ayrılıkçı hükümeti tanıdıklarını açıklamasının ardından bu sabah itibariyle Ru sordusuna Donbass'a girin emri verdi.

Savaşı resmen başlatan bu emrin ardından peş peşe ABD ve batı ülkelerinden tepkiler gelirken, Ukrayna Devlet Başkanı Viladimir Zelenski Rusya'nın amacınının bir ulusu yok etmek olduğunu söyleyerek halka direniş çağrısında bulundu. 

Hem ABD hem AB, Rusya'ya çok sert yaptırımlar uygulayacağını açıklarken Rusya sivil kayıplarına rağmen saldırıların dozunu artırıyor. 

PUTİN'E İLK DESTEK ÇİN'DEN GELDİ

Rusya'ya tepkiler artarken, en büyük destek Çin'den geldi. Çin'in Rusya işgaline ilişkin yaptığı resmi açıklama büyük tepki topladı. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chungying, Rusya'ya askeri teçhizat sağlanmayacağının altını çizerken "Güçlü bir ülke olarak Rusya'nın bu konuda Çin'e veya diğer ülkelere ihtiyacı olmadığını düşünüyorum" ifadelerini kullandı. 

YAPTIRIMLARI DELEN KARAR

Ukrayna-Rusya krizine ABD ve müttfiklerinin neden olduğunu savunan Çin, Rusya'dan buğday ithaline de onay verdi.

Rusya dünyanın en büyük buğday üreticilerinden biri olmasına rağmen yıllardır devam eden yaptırımlar nedeniyle bu durumdan fayda sağlayamıyordu.

TAYVAN'DA ENDİŞELER ARTTI

Öte yandan dünya Ukrayna krizine odaklanırken bir başka kriz de Uzak Doğu'da patladı. Tayvan'ı kendi toprağı olarak gören Çin yaklaşık 2 yıldır ada ülkesinin çevresindeki askeri faaliyetlerini artırıyordu. Sabah saatlerinde Çin savaş gemilerinin Tayvan Boğazı'nda iki devletin karasularını ayıran Medyan Hattı'nı geçerek Tayvan karasularına girmesi iki ülke arasında gerilimi tırmandırdı.

Ukrayna krizi, Çin işgalinden endişelenen Tayvan'ı alarma geçirdi!

TAYVAN UKRAYNA DEĞİL

'Tayvan, elbetteki Ukrayna değildir.' diyen Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chungying, "Tayvan, daima Çin'in ayrılmaz bir parçası olmuştur. Bu inkar edilmez bir tarihi ve hukuki gerçektir. "dedi.

Ukrayna krizi, Çin işgalinden endişelenen Tayvan'ı alarma geçirdi!

ÇİN'E FIRSAT DOĞDU

Tayvanlı resmi güvenlik yetkilisi Çin’in Ukrayna’daki krizi Tayvan üzerinde bir etki alanı oluşturmak için kullanabileceği uyarısında bulundu. Yetkilinin açıklamasında Çin’in ABD ile Tayvan arasındaki ilişkilere zarar vermek isteyeceği vurgusu öne çıktı. Son olarak bu duruma değinen resmi yetkili, ABD ile Tayvan ilişkilerinin son derece sağlam olduğunu ve Ukrayna’da yaşanan krizin Tayvan ile kıyaslanmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

Ukrayna krizi, Çin işgalinden endişelenen Tayvan'ı alarma geçirdi!

TAYVAN'DA HÜKÜMET ALARMA GEÇTİ

Rusya ve Ukrayna arasındaki krizi yakından takip eden Tayvan, aynı zamanda yaşanan gerginliğin ardından kendi ulusal güvenliğini arttıracak adımlar atmaya da karar verdi. Ing-wen, ulusal güvenlikten sorumlu birim ve silahlı kuvvetlere Tayvan Boğazı’ndaki gözlemlerini sıkılaştırmaları için talimat verdi.

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...