'Uçan tabut' 58 yılda 40 kaza yaptı

Düzenleyen:
'Uçan tabut' 58 yılda 40 kaza yaptı

DÜNYA Haberleri

58 senede 40 kaza yapan ünlü Rus askerî uçağı Tupolev TU-154, 92 kişiyle Karadeniz'e düştü. Suriye’ye giden Kızıl Ordu Korosu'ndan 64 müzisyen, 9 gazeteci ve 8 asker öldü.

Rusya’nın Karadeniz kıyısında bulunan Soçi kentinden Suriye’nin Lazkiye şehrindeki Hmiymim Askerî Üssü’ne giden Tupolev TU-154 tipi askerî uçak kalkıştan 20 dakika sonra radardan kayboldu. Uçağın Karadeniz’e düştüğü belirlendi. Uçağın parçalarına Karadeniz’de 50 ila 70 metre derinlikte rastandı. Kazada kurtulan olmadı. Rusya Savunma Bakanlığı, sabotaj ihtimaline yönelik, “Böyle bir şey söz konusu değil. Şu anki veriler uçağın teknik arıza sonucu düştüğü yönünde” açıklamasında bulundu. Uçakta, Bakanlığa bağlı Kızıl Ordu Korosu’ndan 64 müzisyen, 9 gazeteci, 8 asker, 1 sivil toplum kuruluşu temsilcisi ile 2 bakanlık yetkilisi vardı. Kızıl Ordu Korosu’nun Lazkiye’deki askerî personele yeni yıl konseri vermek Suriye’ye gittiği öğrenildi. Bu arada, yıllardır güvenliği sorgulanan Tupolev TU-154 tipi askerî uçağın sebep olduğu bu kaza bir ilk değil. Söz konusu uçak, Rus ve uluslararası havacılık yetkililerince “sabıkalı” olarak nitelendiriliyor. Tupolev TU-154 tipi uçak uluslararası havacılık literatüründe “uçan tabut” olarak isimlendiriliyor. Üç jet motorlu Tupolev 154 uçağı 1960’ların ortasında tasarlandı. En önemli özelliği ise TU-154’lerin 1968 yılından beri 39 kere düşmüş olması. Öte yandan, uçağın düşme günü ilginç bir tarihe denk geldi. 25 Aralık 1991’de Sovyetler Birliği Devlet Başkanı Gorbaçov görevinden istifa etmişti. Bu tarih resmî kaynaklara SSCB’nin dağıldığı gün olarak geçmişti.

RUSYA'NIN YARDIMSEVER DOKTORU DA UÇAKTAYDI

Karadeniz üzerinde düşen Rus uçağında, hayatını kaybeden önemli bir isim de yardım severliği ile ünlü “Doktor Liza” lakaplı Doktor Elizaveta Glinka’ydı... Elizaveta Glinka kısa bir süre önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den takdir madalyası almıştı. Glinka, yıllardır hasta çocukların, savaş mağdurlarının yardımına koşan yardımseverliği ile tanınan ünlü bir isimdi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...