Twitter'da NEOM projesini eleştiren Suudi kadına 30 yıl hapis cezası

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Twitter'da NEOM projesini eleştiren Suudi kadına 30 yıl hapis cezası

DÜNYA Haberleri

Suudi bir kadın, Twitter'daki paylaşımlarında Suudi Arabistan yönetiminin NEOM isimli 'sürdürülebilir' kent projesini eleştirdiği için 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Fatima al-Shawarbi'nin yeni kentin kurulması için insanların evlerinden tahliye edilmesini eleştirdiği öğrenildi.

İngiltere merkezli bir insan hakları grubu olan ALQST'ın iddiasına göre, Suudi Arabistan, NEOM megakent projesini Twitter platformu üzerinden eleştirdiği için bir kadını 30 yıl hapis cezasına mahkum etti. ALQST, kararın kısa süre önce Suudi mahkemesinin bir temyiz duruşmasında verildiğini aktardı. 20'li yaşlarında olan Fatima al-Shawarbi'ninAl-Ahsa vilayetinden olduğu bilgisi de paylaşıldı. 

Insider'ın aktardığı bilgilere göre, dışarıya karşı oldukça gizli olan Suudi adalet sisteminde olup bitenleri öğrenmenin genellikle tek yolu aktivist grupların aktardığı vaka bilgileri. Bununla birlikte, aktivist grup ALQST, söz konusu dava hakkında bilgi veren bağlantılara güvendiğini ve güvenlik endişesi nedeniyle bağlantıların kimliklerinin gizli tutulması gerektiğini açıkladı. Öte yandan Suudi yetkililerden konuya ilişkin bir açıklama gelmedi. 

TWEETLERDE NEOM PROJESİNİ ELEŞTİRDİ

Peki, Fatima al-Shawarbi neden 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı? Söz konusu tweetlerde hangi konudan bahsetti? ALQST, el-Shawarbi'nin Suudi Arabistan'ın geliştirme aşamasında olduğu sürdürülebilir kenti olan NEOM projesini eleştirdiğini aktardı. Genç kadın, attığı tweetlerde, şehrin inşa edilmesi için bölgedeki kabilelerin zorla evlerinden çıkarıldığını söyledi. 

Öte yandan, İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün 2020 tarihli bir raporunda, tutuklu kadın muhaliflerin genellikle aile üyeleri ve dış dünyadaki kişilerle görüşmesinin reddedildiği iddia edilmişti. ALQST'de araştırmacı olan Lina Alhathloul, Fatima El-Shawarbi'nin yakın zamanda birkaç başka kadın mahkumla birlikte açlık grevine katıldığını söyledi. Bunlar arasında, Twitter'da Suudi hükümetini eleştirdiği için 2020'de tutuklanan Leeds Üniversitesi doktora öğrencisi Salma al-Shehab da var. Al-Shawarbi'nin şu anki durumunun bilinmediğini söyledi.

NEOM, Suudi Arabistan'ın Veliaht Prens Muhammed bin Salman'ın imzasını taşıyan projedir. Veliaht prens, şehri Suudi Arabistan'ın kuzeybatısındaki Tebük Eyaletinde 10.200 mil karelik bir alana inşa etmeyi planlıyor. Dikey şehir mimarisiyle oluşturulacak kentin sürdürülebilir enerjiyle çalışması planlanıyor. 

(Kaynak: Insider) 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...