'Tuzhurmatu'daki olaylar mezhep ve çıkar çatışması'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Tuzhurmatu'daki olaylar mezhep ve çıkar çatışması'

DÜNYA Haberleri  / AA

IKBY Parlamentosundaki ITC Milletvekili Maruf, Tuzhurmatu'daki olayları Türkmen-Kürt çatışması olarak yorumlamanın yanlış olduğunu belirterek ''Bu etnik değil, ancak mezhep ve çıkar çatışmasıdır." dedi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamentosundaki Irak Türkmen Cephesi (ITC) Milletvekili Aydın Maruf, Maruf, İran'la yakınlığıyla bilinen Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Peşmerge güçleri ile Haşdi Şabi çatısı altında yer alan Şii Türkmen milisler arasındaki gerginliğin nedenleri hakkında AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu. 

Bölgede, terör örgütü DAEŞ'in Haziran 2014'teki ilerleyişiyle oluşan güvenlik boşluğuna dikkati çeken Maruf, "Türkmenleri ve bölgedeki diğer etnik unsurları terör tehdidinden koruma bahanesiyle KYB'ye bağlı Peşmerge güçleri ve Haşdi Şabi'ye bağlı milisler Tuzhurmatu'ya geldi. Türkmenlerle istişare edilmeden, ilçe merkezi ve çevresine yerleştiler." dedi.

Tuzhurmatu'daki olayları Türkmen-Kürt çatışması olarak yorumlamanın yanlış olduğunun altını çizen Maruf, "KYB'li Peşmergeler ile Haşdi Şabi arasında iktidar çatışması yaşanıyor. Her iki taraf da tam hakimiyet kurmak istiyor. Bu etnik değil, ancak mezhep ve çıkar çatışmasıdır." diye konuştu.

Gerginlik ve çatışmaların sona ermesi için Tuzhurmatu'daki Türkmenlerin kendi güvenliklerini sağlaması gerektiğini belirten Maruf, şunları kaydetti:

"Türkmenlerin dışında ve Türkmenlerle istişare edilmeden kurulan silahlı grupların varlığı kabul edilemez. Bu durum her zaman çatışmalara yol açacaktır. Daha önce de bunu ifade etmiştik. Bunların son bulması için Türkmenlere ait bir askeri gücün oradaki güvenliği sağlaması lazım."

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...