Türkmenistan'la Alparslan anlaşması

/ Kaynak: AA
- Güncelleme:
Türkmenistan'la Alparslan anlaşması

Dünya Haberleri  / AA

Türkiye, Selçuklu Hükümdarı Alparslan'ın mezar yerinin bulunması için Türkmenistan'la ikili anlaşma imzaladı. İmzayı Türkiye adına Bakan Zafer Çağlayan attı.

nbsp;
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Büyük Selçuklu hükümdarı Sultan Alparslan'ın mezarının yerinin bulunması için Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov'a talepte bulunduklarını belirterek, taleplerinin olumlu karşılandığını, mezarın bulunması halinde o bölgeye Türkiye tarafından anıt mezar yapılacağını bildirdi.

Bakan Çağlayan, Türkmenistan seyahati dönüşünde uçakta basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Türkmenistan temaslarının sadece ekonomi alanıyla sınırlı kalmadığını, görüşmelerde siyasi ve kültürel konuların da ele alındığını söyledi.

Kültürel görüşmeler arasında Büyük Selçuklu hükümdarı Sultan Alparslan'ın mezarının yerinin bulunmasının olduğunu aktaran Çağlayan, şunları kaydetti: ''Türkiye olarak Sultan Alparslan'ın mezarının yerinin tespit edilmesi için 2009 yılından beri girişimlerimiz var. Ancak Türkmenistan doğal zenginlikleri sebebiyle başka bir ülkenin yer altında arama yapmasına sıcak bakmıyordu. Bu gezimizde Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov'a Sultan Alparslan'ın mezarının yerinin kendileri tarafından bulunması için talepte bulunduk. Sayın başkan da talebimizi olumlu bulup gerekli talimatı verdi.'' Sultan Alparslan'ın mezarının büyük olasılıkla Sultan Sancar'ın mezarının bulunduğu Merv kentinde olduğunu dile getiren Bakan Çağlayan, çalışmaların ardından mezarın bulunma ihtimalinin yüzde 80 olduğunu söyledi.
Bakan Çağlayan, mezarın bulunmasının ardından Türkiye'nin bölgeye ihtişamlı bir anıt mezar yapacağını bildirerek, ''Sultan Alparslan'ın mezarının tespit edilmesi bizim tarihimiz için oldukça önemli. Bunun için gerekli talepte bulunduk. Bundan sonrası Türkmenistan'da. Tabi biz de konunun takipçisi olacağız. Onların olumlu tutumuna biz de Dikmen Vadisi'nin 3. etabında Mahdum Kulu için bir anıt park yaptırarak karşılık vereceğiz. Kısa süre içinde açılacak parkın büstü Türkmenistan'da yapılıp Ankara'ya gönderilecek'' dedi.

Orhun Abideleri'nın yolu da yapılmıştı

nbsp;Moğolistan'daki Orhun Abideleri'ne ulaşımı kolaylaştırmak amacıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2005'te temeli atılan 46 kilometrelik Bilge Kağan Karayolu, TİKA tarafından tamamlanmasının ardından 2008'de dönemin Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı tarafından hizmete açılmıştı.

Dünya
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...