Türkiye'nin başarısı dünyaya korku saldı: Putin kurmaylarını topladı: Gündem İHA

Düzenleyen:
Türkiye'nin başarısı dünyaya korku saldı: Putin kurmaylarını topladı: Gündem İHA

DÜNYA Haberleri

Türkiye'nin savunma sanayinde çığır açan başarısı İHA ve SİHA'lar, Rusya devlet başkanı Viladimir Putin'i tedirgin etti. Söz konusu hava araçlarının Azerbaycan-Ermenistan savaşında da kilit rol üstlenmesi üzerine İHA ve SİHA'ları radarına alan Putin, kurmaylarını toplayarak çeşitli talimatlar verdi.

Türkiye'nin silahlı kuvvetleri açısından en önemli unsurlardan olan İHA ve SİHA'lar, dünyanın takdirini kazanmakla birlikte, endişe de vermeye devam ediyor. Diğer ülkelerin envanterlerine kazandırmaya çalıştığı İHA ve SİHA'lar, Putin için tedirginlik oluşturan bir unsura döndü. Konuya ilişkin acil bir toplantı talep eden Putin, kurmaylarına talimat vererek, İHA kullanımı ve teknolojilerine ilişkin görüşme gerçekleştirdi. 

"İHA'LARIN BİZİM İÇİN NE KADAR TEHLİKELİ OLABİLECEĞİNİ BİLİYORUZ"
Putin, toplantıda İHA'ların çatışma noktalarında etkili olduklarına işaret ederek "Son yıllarda silahlı çatışmalarda İHA'ların kendisini nasıl kanıtladığını, ne kadar etkili olduğunu ve bizim için ne kadar tehlikeli olabileceğini, Suriye'de gördüklerimizi kastediyorum, yani İHA'larla yapılan terör saldırılarını çok iyi biliyoruz." diye konuştu.

Putin, "Bu saldırıları nasıl püskürteceğimizi öğrendik ve bunu oldukça etkili bir şekilde yapıyoruz." ifadesini kullandı.

Rusya'nın İHA teknolojileri konusunda çalışmalarını sürdürmesi gerektiğinin altını çizen Putin, "Şu anda hizmette olan iki binden fazla İHA'mız var. Yapay zeka kullanımı ve bunları kullanma deneyimimiz de dahil olmak üzere İHA'lar üzerinde çalışmaya devam etmemiz gerekiyor. Hem İHA'ları kullanırken edindiğimiz kendi tecrübelerimizi hem de etrafımızda gözlemlediklerimizi analiz etmeliyiz." değerlendirmesinde bulundu.

AZERBAYCAN'IN KARABAĞ ZAFERİNDE SİHA ANAHTAR OLDU
Türkiye'nin yerli ve milli olarak ürettiği SİHA'lar, özellikle Azerbaycan'a ihraç edildikten sonra büyük başarılar elde etti. Azerbaycan ordusunun, yıllardır Ermenistan işgali altında olan Karabağ'ı geri almasında Bayraktar TB2 SİHA'lar önemli bir rol oynadı.

Barış Pınarı Harekâtı'nda da Türk Silahlı Kuvvetlerinin keşif gözetleme kabiliyetlerini büyük oranda artırarak başarıya ulaşılmasına katkı sağlayan Bayraktar TB2 SİHA'lar aynı zamanda harekât boyunca birçok hedefi başarıyla imha etti.

UKRAYNA'NIN TB2 SİHA KULLANIMI MOSKOVA'YI RAHATSIZ ETTİ
Operasyonel olarak güvenlik güçlerinin elindeki en aktif insansız hava aracı platformu olan Bayraktar TB2, Şubat 2020 itibarıyla toplamda 175 bin saat operasyonel uçuşu başarıyla tamamladı. Operasyonel başarısıyla birlikte dünyanın dikkatini çeken Bayraktar TB2 SİHA'lar 2019'da Ukrayna ve Katar'a ihraç edildi. Böylece Türkiye'nin yurt dışına ihraç edilen ilk SİHA'sı unvanını da kazandı.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, geçtiğimiz günlerde Donbass'ta Rus yanlısı ayrılıkçıların kullandığı bir obüsü Bayraktar TB2 SİHA ile vurma görüntülerini paylaşmıştı. Söz konusu gelişmenin Moskova'yı rahatsız ettiği de alınan bilgiler arasında. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...