Türkiye'den dünyaya nefes aldıracak hamle: Katar ve Rusya ile yeni yeni Tahıl Anlaşması imzalanıyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Türkiye'den dünyaya nefes aldıracak hamle: Katar ve Rusya ile yeni yeni Tahıl Anlaşması imzalanıyor

DÜNYA Haberleri

Türkiye'nin Rusya ve Katar ile yeni Karadeniz Tahıl Koridoru için çalışmalar yürüttüğü ifade ediliyor. Alman Bild gazetesi, Türkiye'nin merkezinde olacağı yeni anlaşmanın önümüzdeki günlerde imzalanacağını duyurdu.

Türkiye, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasıyla başlayan tahıl arzı sorununa çözüm getirmek amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. 

Dünyadaki pek çok haber sitesi ve televizyon kanalı da Türkiye'nin çabalarını dikkat çekiyor.

Almanya’nın etkili gazetelerinden Bild, Türkiye, Rusya ve Katar’ın tahıl ihracatının güvenli bir şekilde dünya pazarlarına sunulması için önemli mesafe kat ettiğini bildirdi.

Gazetenin haberine göre 3 ülkenin vardığı anlaşma uyarınca Türkiye, tahılı dünya pazarlarına taşıyacak; Katar, sürecin finansmanını ve Rusya ise tahılın tedarikini sağlayacak.

Bild, incelediğini duyurduğu anlaşma metninde, daha önceki Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan farklı olarak yeni anlaşmada başta Afrika ülkeleri olmak üzere dünya pazarlarına Rus tahılı sunulacak.

Türkiye ve Birleşmiş Milletlerin inisiyatifi ile 2022 yılında İstanbul’da imzalanan ilk Karadeniz Tahıl Anlaşması’nda Ukrayna tahılının güvenli bir şekilde Karadeniz’den geçerek Türkiye üzerinden dünyaya sunulması sağlanmıştı.

Yeni anlaşma ile Rusya, uzun zamandır istediği tahılının dünya pazarlarına sunulması isteğini gerçekleştirmiş olacak.

ABD ve Batı ülkeleri, Rus tahılına direkt ambargo koymamış olsalar da Rus şirketlerine uyguladıkları ambargolar nedeniyle tahıl zengini ülkenin ihracat yapmasını dolaylı yoldan engellediler.

AFRİKA ÜLKELERİ RAHAT NEFES ALACAK

Söz konusu adımın Rusya-Ukrayna savaşı öncesinde de gıda konusunda sorun yaşayan Afrika ülkeleri için çok önemli olduğu bildirildi.

Üç ülkenin katıldığı anlaşma ile gıda konusunda kırılgan Afrika ülkelerinin rahat nefes alacağı ifade ediliyor. 

TÜRKİYE ÖNCEDEN BİLGİLENDİRİLDİ

Ayrıca, Rusya’nın tek taraflı olarak çekildiği Tahıl Anlaşması’yla ilgili dikkat çekici bir bilgi de paylaşıldı.

Gazete, Moskova'nın anlaşmadan çekilmeden önce Türkiye’yi bilgilendirdiği ifade edildi.

HAKAN FİDAN'IN ÇABALARI

Türkiye’nin tahıl arzının sağlıklı bir şekilde işlemesi için çabalarına da dikkat çeken Bild, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın girişimlerine değindi. Fidan’ın Rusya’dan Ukrayna’nın da yer aldığı Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’na dönmesi için talepte bulunduğu ifade edildi.

Bunun yanı sıra, Dışişleri Bakanı’nın anlaşmanın BM kontrolünde yürütülmesini de önerdiği belirtildi.

Türkiye’nin çabalarının bununla da sınırlı kalmadığı ve hem Ukrayna hem de Rusya’dan tahıl sevkiyatının güvence altına alınmasını sağlamaya çalıştığı kaydedildi.

Ancak, Ukrayna tarafının sadece kendi tahılını ihraç etmek istediği Rusya’nın ise komşusunun neyi yapması ya da yapmamasını ‘’bombalayarak’’ göstermeyi tercih ettiği aktarıldı.

Bild gazetesi, dünyayı yakından ilgilendiren anlaşmanın önümüzdeki günlerde imzalanmasının beklendiğini bildirdi.

THE TELEGRAPH: UKRAYNA'YI DIŞLAYACAK ANLAŞMA

Öte yandan İngiliz The Telegraph gazetesi, ''Rusya'nın Tataristan bölgesi başkanının Katar ve Türkiye ile Afrika'ya tahıl ihracatını hızlandıracak bir anlaşma için devrede olduğu bildiriliyor'' dedi.

Haberin devamında ‘'Rus yetkili, Ukrayna'yı dışlayan olası yeni bir Karadeniz tahıl anlaşması için Macaristan'da görüşmeler yapıyor. Rusya'nın Tataristan bölgesinin başkanı Rustam Minnikhanov, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini destekliyor ve AB tarafından olmasa da ABD tarafından yaptırıma tabi tutuluyor.'’ dedi

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kaynak: Bild - Türkiye Gazetesi

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...