Türkiye AB'den istediğini aldı

Düzenleyen:
Türkiye AB'den istediğini aldı

DÜNYA Haberleri

Türkiye, kıran kırana geçen pazarlıkların ardından isteklerini AB'nin 28 üyesine kabul ettirdi. Vize serbestliği, yeni fasıl ve mülteciler için finans desteğinin önünde engel kalmadı

Avrupa'ya akın eden sığınmacı krizine köklü çözüm getirmek için AB ile Türkiye arasında yapılan zirveden 'anlaşma' çıktı. Türkiye'nin 7 Mart'ta sunduğu teklifini değerlendiren 28 AB devlet ve hükümet başkanları önceki gün Belçika'nın başşehri Brüksel'de kendi aralarında anlaştı. AB liderlerinin hazırladıkları teklifi, kahvaltıda AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve AB Dönem Başkanı Hollanda'nın Başbakanı Mark Rutte Başbakan Ahmet Davutoğlu'na sundu. Kahvaltıda Türk tarafının beklentileri de ele alındı. Ardından Başbakan Davutoğlu, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ile görüştü. Türkiye'nin itiraz ettiği konuların tekrar ele alınmasının ardından taraflar öğleden sonra yeniden buluştu. Görüşmelerin ardından Davutoğlu, AB Konseyi binasından ayrılıp ikamet ettiği otele gittiği sırada Finlandiya'dan flaş bir açıklama geldi. Finlandiya Başbakanı  Juha Sipila anlaşmanın onaylandığını duyurdu. Anlaşmayı AB Konseyi Başkanı Donald Tusk da resmen açıkladı.
ANLAŞMADA NELER VAR?
¥ Ankara, Suriyeli mülteciler dahil olmak üzere Yunanistan'a geçen bütün yasa dışı göçmenleri 4 Nisan'dan itibaren geri alacak. 20 Mart Pazar gününden önce Yunanistan'a ulaşan göçmenler ise anlaşma dışında tutulacak. Bunun karşılığında Suriyeli mültecilerin bir kısmı AB ülkelerine dağıtılacak.
¥ Anlaşma 20 Mart'tan önceki göçmenleri kapsamıyor. 
¥ AB'ye tam üyelik müzakerelerinin hızlandırılması için "Mali ve Bütçesel Hükümler" başlıklı 33 nolu fasıl, 30 Haziran'da sona erecek Hollanda'nın AB dönem başkanlığı sırasında açılacak. 
¥ AB'nin Suriyeliler için Türkiye'ye verdiği 3 milyar avroluk mali yardım iki katına çıkarılacak.
¥ Türk vatandaşlarının serbest dolaşımı için kriterler nisan ayı sonuna kadar tamamlanacak. 
¥ Metinde Türkiye'nin AB üyelik sürecinde diğer başlıkların açılmasının hızlandırılması, AB Komisyonu'nun Türkiye'deki göçmenlere yardım dağıtımına dair projeleri bir hafta içinde hazırlaması gibi maddeler de bulunuyor.

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...