Tunus'un 'Osmanlı treni'

/ Kaynak: AA
Tunus'un 'Osmanlı treni'

DÜNYA Haberleri  / AA

Tunus'taki son Osmanlı beyi Emin Bey ve ailesinin zamanında başkent çevresindeki yolculuklarında kullanılan tren şimdi turistler için kullanılıyor.

Tunus'taki son Osmanlı beyi Emin Bey ve ailesinin başkent çevresindeki yolculuklarına tahsis edilen "Curzun el-Ahmar" treni, günümüzde ülkenin güneyinde yer alan Mitlevi kentindeki dağlık bölgeyi görmek isteyen turistlere keyifli bir seyahat imkanı sunuyor.
Toprak renklerinin hakim olduğu Mitlevi kentindeki Cebel es-Selice bölgesinde, dağların arasından evvela dumanı sonra da kırmızı ahşap vagonlarıyla süzülerek beliren Curzun el-Ahmar, 1945 yılında zamanın Tunus'taki Osmanlı Beyi Emin'e Fransa hükümeti tarafından hediye edildi. Tarihi dokusuna uygun tarzda dizayn edilmiş trende, seyahat eden yerli-yabancı turistler, tüneller arasındaki tabiat güzelliklerini gözlemliyor.
Curzun el-Ahmar treninin kondüktörü Tarık ed-Dinari, trenin 4'ü yolcular, 2'si eşyalar için 6 vagondan oluştuğunu belirterek, "1911 yapımı trenin lokomotifi yaşanan teknik arızalar nedeniyle yenilendi. 1943-1957 yıllarında Tunus'ta Osmanlı adına görev yapan Emin Bey'e zamanında Fransa tarafından hediye edilen tren, bey ve ailesinin başkentten yakın bölgelere yaptığı ziyaretlerde kullanıldı. Uzun süre atıl kalan Curzun el-Ahmar'dan, günümüzde bölge turizmi canlandırmak için istifade ediliyor" dedi.
- Fransa'nın fosfat transferi
Tarihi trenin yaklaşık 25 yıl önce yeniden kullanıma kazandırıldığını dile getiren Dinari, sözlerine şöyle devam etti:
"Curzun el-Ahmar, Mitlevi kentindeki Cebel es-Selice ile Cebel Cerdai bölgeleri arasında düzenlenen turistik gezi rotasında ve Fransa tarafından açılmış tünellerin arasında 2 saatlik tarihi bir yolculuk imkanı sunuyor. Fransa söz konusu tünelleri, bölgedeki fosfatın transferi için açmıştı. Ülkenin güneyindeki Kafsa iline bağlı Mitlevi, fosfat havzasına sahip başlıca kentler arasında yer alıyor."
Gezi sırasında ayrıca bölgedeki tabiat güzelliklerinin, Kafsa'daki bir fosfat fabrikasının atıkları nedeniyle kirlendiği de görülüyor.
- Yerli ve yabancı turistlerin ilgisi
Curzun el-Ahmar treninde yolculuk yapan Çinli turist Mei Cherlene, Cebel es-Selice'nin daha önce ziyaret ettiği mekanlara benzemediğini ifade ederek, "Tren yolculuğu çok güzeldi. Burayı bir daha ziyaret etmeyi hatta bölge hakkında bir belgesel çalışması yapmayı planlıyorum" dedi.
Tren gezisine katılan Abir Samidi isimli Tunuslu ise bu tür turistik faaliyetlerin gerçekleştirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Tunus'un Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin bin Ali'nin Ocak 2011'de ülkeyi terketmesiyle sonuçlanan halk ayaklanmalarında faaliyetlerine ara veren tarihi trenin seferleri, günümüzde Turizm Bakanlığı tarafından nizami şekilde tertip ediliyor.
- Emin Bey Dönemi
Ülkenin "bağımsızlık dönemi" olarak isimlendirilen zaman diliminde on dokuzuncu bey sıfatıyla Hüseyni ailesinden Emin Bey, 27 Temmuz 1957'ye kadar Tunus kralı oldu. 1881-1956 yıllarında Fransa'nın sömürgesi altında yaşayan Tunus'un bağımsızlık mücadelesini destekleyen Emin Bey, ülkenin ilk devlet başkanı Habib Burgiba'yı zamanında başbakan olarak tayin etti.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...