Tunus'ta sular durulmuyor

/ Kaynak: AA
Tunus'ta sular durulmuyor

DÜNYA Haberleri  / AA

Zeytune Şeyhi Hüseyin el-Abidi, "Tunus'ta Kurucu Meclis'i ve mevcut hükümeti feshetme çağrıları ülkeye fitneden başka bir sonuç getirmeyecektir" dedi.

Başkent Tunus'taki El-Camiu'l-Azam ez-Zeytune Camisi'nde düzenlediği basın toplantısında konuşan Abidi, "iki yıldır çalışmalarını sürdüren ve kısa bir süre sonra ülkeyi seçimlere götürecek olan Kurucu Meclis'in çalışmalarını durdurma çağrıları abesle iştigalden başka bir şey değildir. Seçimlere az bir zaman kala meclisi feshe çağırmak ülkeye kaostan başka bir şey getirmez" ifadelerini kullandı. Son dönemde Tunus'ta yaşanan karışıklığın arkasında emperyalist odakların ve onların maşalarının bulunduğunu belirten el-Abidi, ülkenin içinden geçtiği kritik süreçte aradaki ihtilafların bir kenara bırakılarak halkın yararına tavır izlenmesi gerektiğini söyledi. Ülkenin en büyük sendikası Tunus Genel İş Birliği'ni de eleştiren Abidi, "Bugün grev çağrısında bulunan sendika emperyalist odakların yaktığı fitne ateşine odun taşımaktadır" ifadesini kullandı. Zeytüne Şeyhi Abidi ayrıca, ülkedeki tüm siyasi partileri "birlik olmaya ve Allah'tan korkmaya" davet etti. Zeytüne Üniversitesi'ne gerekli ilgiyi göstermediği, mevcut yapıyı engellediği ve Zeytune'nin bağımsızlığına müdahale ettiği gerekçesiyle mevcut hükümeti eleştiren Abidi,bununla birlikte içinden geçilen zor günler sebebiyle hükümetle ve ülkedeki Vahhabilerle aralarındaki tartışmaları askıya aldığını ilan etti. "Zeytune, hatalı da olsalar kardeşlerimizin karşısında emperyalist güçlerin oyununa gelen kesimlerle işbirliği yapmayacaktır, çünkü bu, şer'an caiz değildir. Mısır'daki Ezher Şeyhi'nin düştüğü hataya düşmeyeceğiz. Birlik ve beraberliğe her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde Tunus halkının sandıkta tecelli eden iradesine sahip çıkılması gerekiyor." Hicri 79 (698 miladi) yılında inşa edilen ve El-Ezher'den de daha eski olan Zeytune Üniversitesi, İslam dünyasının ilk üniversitesi olma özelliğini taşıyor. Ez-Zeytune medreseleri, 1964 yılında Fransızların isteği üzerine dönemin devlet Başkanı Habib Burgiba tarafından kapatılmış, devrimden sonra 12 Mayıs 2012'de En-Nahda lideri Raşid el-Gannuşi'nin de katıldığı bir törenle yeniden açılması için prensip kararı alınmıştı.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...