'Tunus, Libya krizinde daha etkin rol oynamalı'

/ Kaynak: AA
'Tunus, Libya krizinde daha etkin rol oynamalı'
DÜNYA Haberleri  / AA

Eski Tunus Dışişleri Bakanı Abdusselam: 'Terör saldırısının tekrarlanması halinde devletin çökeceği şeklindeki açıklamalar abartılı'

Eski Tunus Dışişleri Bakanı ve Nahda Hareketi'nin dış ilişkiler sorumlusu Refik Abdusselam, ülkesinin Libya krizinde daha etkin rol oynaması gerektiğini söyledi.
Abdusselam, AA muhabirine verdiği özel mülakatta, Tunus'un Libya politikasını eleştirerek, "Elbette ki güvenlik önlemleri alınması gerekli. Çünkü ortada bir güvenlik sorunu var ancak bu durum, Libya'ya sadece emniyet penceresinden bakmamızı gerektirmiyor. Libya bizim komşumuz. Coğrafi, tarihi ve kültürel bağlarımız, ekonomik çıkarlarımız var. Libya'ya stratejik açıdan bakmalıyız" dedi.
Tunus'un Libya'daki krize çözüm bulunması konusunda daha etkin rol oynaması gerektiğini vurgulayan Abdusselam, "Önemli olan; Libya'daki soruna çözüm bulunması için sürdürülen diyaloğun başarılı olması ve mevcut gerginliğin azaltılması konusunda nasıl bir katkı sağlayacağımız" diye konuştu.
Abdusselam, Tunus'un Libya'daki krize çözüm bulunması konusunda daha etkin rol oynaması gerektiğini vurgulayarak, "Önemli olan; Libya'daki soruna çözüm bulunması için sürdürülen diyaloğun başarılı olması ve mevcut gerginliğin azaltılması konusunda nasıl bir katkı sağlayacağımız" diye konuştu.
Diyalog görüşmelerinin ve müzakerelerin Tunus'ta yapılması gerektiğini savunan Abdusselam,Libya meselesinde ülkesinin bazı hatalar yaptığını ileri süren "Tunus'un resmi tutumu tarafsızlık esasına uygun olmalıydı" ifadelerini kullandı.
Libya'da çatışan taraflara eşit mesafede durulmasının önemine değinen Abdusselam, Tunus'un yürüttüğü diplomasinin "çatışmaların son bulması ve uzlaşının sağlanması" temeli üzerine kurulması gerektiğine işaret ederek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ancak ne yazık ki Tunus'un tutumunda bazı önyargılar var. Bu da yürütülen diplomasinin başarısına olumsuz yansıyor ve Tunus'un taraflı siyaset takip ettiği algısının oluşmasına neden oluyor."
Habib es-Sayd hükümetin mart ayında aldığı bir kararla Libya'nın batısına yönelik sivil uçuşların yasaklamasını eleştiren Abdusselam, "Güvenlik önlemleri tabii ki gerekli. Ancak pek çok ülke hava sahasını açık tutarken, Tunus ile Libya'nın batı bölgeleri arasındaki hava sahasının kapatılması makul ve anlaşılır değil" dedi.
Libya'daki DAEŞ varlığına da değinen Abdusselam, bu durumun Tunus'un güvenliği için tehdit oluşturduğunu ancak çözümün sadece güvenlik tedbirleri ile sağlanabileceği şeklindeki anlayışının da doğru olmadığını vurguladı.
Abdusselam, şiddetin ve terörün kaynağına inilmesi ve nedenlerinin incelenmesinin önemine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
" Tunus'un Libya krizinin çözümünde doğrudan çıkarları bulunuyor. Krizin çözümü, komşu ülkelerin de menfaatine. BM Libya Özel Temsilcisi Bernardino Leon'un çözümü çerçevesinde Libya müzakerelerinde ilerleme kaydedildi ancak bazı zorluklar var. Tunus diplomasisinin daha çok çaba sarfetmesi ve uzlaşmacı bir çözüme varmaları için Libyalı kardeşlerini teşvik etmesi gerekiyor."
- "Terörün devleti çökerteceği şeklindeki açıklamalar abartılı"
Tunus'ta bir otele yönelik gerçekleştirilen son saldırıyla ilgili de konuşan Abdusselam, terörün güvenlik ve istikrarı tehdit ettiğine dikkati çekti.
Abdusselam, Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi'nin "terör saldırısının tekrarlanması halinde devletin çökeceği" şeklindeki açıklamasına atıfla, bu ifadelerin abartılı olduğunu, ülkede güçlü kurumların, emniyet teşkilatının, milli bir ordunun ve teröre karşı duracak halk iradesinin bulunduğunu söyledi.
Olağanüstü hal ilan edilmesinin ardında detaylı güvenlik verilerinin bulunduğunu ve bunun, bir aydan fazla sürmeyecek istisnai durum olduğunu belirten Abdusselam, başta Ensar eş-Şeria ve DAEŞ olmak üzere terör örgütlerinin ülkedeki kurumları hedef almaktan çekinmeyeceğini, bu durumun da tedbir almayı gerektirdiğini söyledi.
- "Buteflika ile istişarenin önemini konuştuk"
Abdusselam, Nahda Hareketi heyetinin geçen hafta Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika ile gerçekleştirdiği görüşmeye ilişkin ise "Ziyaret, Cezayirli kardeşlerle çeşitli konularda istişare çerçevesinde gerçekleşti. Görüşmede iki ülkenin doğrudan güvenliğini ilgilendiren meseleler, Libya'daki durum, Tunus'taki son otel saldırısı, Suriye, Irak ve Yemen'deki krizleri ele aldık" diye konuştu.
İki ülkenin güvenlik ve stratejik çıkarlarının sıkı bir şekilde birbirine bağlı olduğunu kaydeden Abdusselam, görüşmede stratejik meselelerde Cezayir yönetimiyle istişarenin öneminin dile getirildiğini aktardı.
Tunus ile ABD arasında mayıs ayında imzalanan anlaşmaya yönelik de değerlendirmelerde bulunan Abdusselam, "Cezayir tarafı anlaşma hakkındaki endişelerini dile getirmedi. Ne olursa olsun, güvenlik ve istikrarımızı ilgilendiren meselelerde Cezayir yönetimiyle diyalog ve istişare ilkesinden yanayız" dedi.
Cezayir'in Nahda Hareketi'nden "Libya meselesinden uzak durmasını istediği" yönünde medyada çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirten Abdusselam, "Aksine iki taraf da Libya meselesinde işbirliği, diyalog ve istişarenin önemini vurguladı" diye konuştu.
Abdusselam sözlerini şu ifadelerle tamamladı:
"Biz, Libya meselesiyle doğrudan ilgiliyiz. Bu milli güvenliğimizi ilgilendiren bir konu. Cezayir için de aynı şey geçerli."
Refik Abdüsselam, Aralık 2011- Mart 2013 tarihlerinde dışişleri bakanlığı yaptı. Daha sonra merkezi Londra'da bulunan stratejik araştırma merkezi kuran Abdusselam, Tunus'ta hükümet ortağı durumundaki Nahda Hareketi'nde dış ilişkiler sorumlusu olarak görev yapıyor.


DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...