'Truva atı' demişlerdi! Macar anlaşması Yunan'da 'gaz' yapacak

İlişkilerini 'sempati' üzerinden geliştiren Türkiye ile Macaristan arasında 'doğalgaz ihraç anlaşması' imzalandı. Yani enerji güvenliğinde kilit ülke olan Türkiye, ilk kez sınırı olmayan bir ülkeye doğalgaz ihraç edecek. Macaristan, AB ülkeleri tarafından Rusya’nın ‘Truva Atı’ benzetmesi ile eleştirilirken daha sonra Yunan tarafından bu küçümseyici benzetme Türkiye’nin Truva atı şeklinde değişmişti. Peki Macar Hükümetinin AB ülkelerinin politikalarına tamamen entegre olmaması, Rusya ile izlediği denge politikası, Türkiye’ye ne gibi kazanımlar elde ettirir?
Muhabir: Gülcan AYBOĞAN
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Macaristan'daki baş döndürücü diplomasi trafiği tarihi bir anlaşma ile sona erdi. Türkiye, ilk kez sınırı olmayan bir ülkeye doğalgaz ihraç edecek. Yani enerji güvenliğinde kilit ülke Türkiye...
Aslında bu tarihi anın ön adımlarını Putin aylar öncesinden vermişti. Türkiye ile Macaristan arasındaki ilişkiler de sempati üzerinden gelişiyor. Hatta Macaristan Başbakanı Orban, önceleri Avrupa Birliği (AB) ülkeleri tarafından Rusya'nın 'Truva atı' benzetmesi ile eleştirilirken, daha sonra Yunan tarafından bu küçümseyici benzetme "Türkiye'nin Truva atı" şeklinde değişmişti. Ancak tüm bu manipülatif algıların çıkışı da Avrupa Birliği politikalarını tamamen benimsememiş olması ve Rusya-Ukrayna savaşına karşı duruşu...
Elbette Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Macaristan Başbakanı Victor Orban arasındaki dostluk bu sonuçların oluşmasında çok önemli. Budapeşte'de de Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ilgi çok büyüktü.
İlişkiler sempati üzerinden gelişiyor. Biliyorsunuz İsveç konusunda Avrupa Birliği'ne entegre bir politika izlemedi ve Türkiye’nin yanında yer aldı. Görüşlerini de açıkça belirtiyor. Orban Almanya’ya rest çekmişti. Bir topluluk içerisinde yer alıyor ama tamamen o anlayşı benimsememiş olması önemli. Zaten eleştiriler benzetmelerde bu noktadan geliyor.
MACAR GAZININ YÜZDE 65'İ RUSYA'DAN
Macaristan doğal gazının yaklaşık %80’ini ve petrolünün %65’ini Rusya’dan alıyor, Rusya ile bu nedenle denge politikasını çok güzel sürdürüyor. Rusya dünyada en büyük doğal gaz rezervine sahip bir ülke. Rusya-Ukrayna savaşının çook büyük sonuçları oldu. AB ülkelerinde enflasyon yoktu fakat yüksek enerji faturaları halkı zora soktu.
Rusya Ukrayna savaşı enerjide dünyanın dışa bağımlılığını gözler önüne serdi. Gazın şimdiki teknoloji ile bu kaynağın muadili yok. İlerleyen yıllarda gelişebilir önemini kaybedebilir ama yaşadığımız çağda AB'nin, Rusya gibi enerji bakımından zengin bir ülke restleşmenin çok büyük sonuçları oldu.
İKİ ÜLKE ARASINDA GÖZDE SEKTÖR: SAVUNMA SANAYİİ
Macaristan’ın ekonomisi kötü ama Orban akıllıca adımlar atıyor. Türkiye ise Putin’in en çok güvendiği ülke. Macaristan ‘küçük ülke’ olarak görmemek gerekiyor. Rusya ve AB arasında izlediği bu ısrarcı denge politikası ile daha somut kazanımlar elde edecek.
Bir detaydan da bahsedelim, Macaristan Başbakanı Orban, ülkesinin kuruluş yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde “yakın dostum” olarak nitelendirdiği
Erdoğan’ın yanı sıra Balkan ve Orta Asya ülkelerinin liderleri ile Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad El Sani’yi ağırladı. Katar ile de yakın ilişkileri var.
Tam da bu nedenlerden Türkiye’yi kuşkusuz etkiyecek potansitele sahip.
Dünyada, küresel düzende yeni güç dengelerini oluşturacağının artık sinyali değil gerçekleşmiş ilk adımı olarak görmeliyiz. Macaristan ise Avrupa bilrliği içerisinde önemli pozisyona sahip ve Türkiye ile ortak hareket eden bir ülke ilişkileri gelirtirmek çok önemli çünkü bunu sadece enerji alanında düşünmemiz gerekiyor. Macaristan ile Türkiye arasındaki ihracın ise ilerleyen zamanda savunma sanayiinde de büyük gelişmeler yaşanabilir.