Togo'daki seçimi Devlet Başkanı Gnassingbe kazandı

/ Kaynak: AA
Togo'daki seçimi Devlet Başkanı Gnassingbe kazandı

DÜNYA Haberleri  / AA

Cumartesi günü yapılan seçimi, oyların yüzde 58,75'ini alan Devlet Başkanı Gnassingbe kazandı.

Afrika'nın batısındaki Togo'da cumartesi günü yapılan devlet başkanlığı seçimini, geçerli oyların yüzde 58,75'ini alan Devlet Başkanı Faure Gnassingbe'nin kazandığı bildirildi. Ulusal Bağımsız Seçim Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, devlet başkanlığı seçimini, kesin olmayan sonuçlara göre geçerli oyların yüzde 58,75'ini alan Devlet Başkanı Faure Gnassingbe'nin kazandığını duyurdu. Açıklamada, muhalefetteki Değişim İçin Ulusal Birlik (ANC) partisinin başkanı Jean-Pierre Fabre'nin ise yüzde 34,95 oyla ikinci sırada yer aldığı belirtildi. Ülkedeki muhalefet partileri, seçimde geniş çaplı hile ve sahtecilik yapıldığı gerekçesiyle seçim sonuçlarının ilanının askıya alınmasını istemişti. Seçimde, iktidardaki "Togo Halkı Birliği" (RPT) partisinin başkanı Gnassingbe, muhalefetteki Değişim İçin Ulusal Birlik (ANC) partisinin başkanı Fabre, Togo Yeni Taahhüt (NET) partisinin başkanı Gerry Taama, Demokrasi İçin Halk Hareketi (MCD) partisinin başkanı Tchassona Traore, Bütünleyici Kalkınma İçin Demokratlar Birliği (ADDI) partisinin adayı Aime Tchaboure Gogue yarıştı. Seçimlere katılım oranının yüzde 53 ile yüzde 55 arasında gerçekleştiği aktarıldı. Ulusal Bağımsız Seçim Komisyonu'na göre, 6 milyon 817 bin nüfuslu ülkede, 3 milyon 509 bin 258 kayıtlı seçmenden 1 milyon 807 bin 166'sını kadınlar oluşturuyor.
"MİNYATUR AFRİKA" ÜLKESİ TOGO
Afrika'nın coğrafi zenginliklerinin neredeyse tamamını barındırması nedeniyle "minyatür Afrika" olarak nitelendiren Togo, Burkina Faso, Benin ve Gana'ya komşu. Başkenti Lome olan Togo, 56 bin 785 kilometrekarelik yüz ölçümü ile Afrika'daki en küçük ülkelerden biri. Atlas Okyanusu'na da 56 kilometrelik sahil şeridi bulunan bu küçük ülke, dağlar, vadiler, ovalar ve savanalarla kaplı. Ülke tropikal ve nemli bir iklime sahip. Ülkenin yüzde 60'ı 25 yaşın altında. Resmi dili Fransızca olan ülkede, Ewe, Mina, Kabye, Kotok gibi yerel diller de kullanılıyor. Togo'da kalkın yüzde 53,2'sinin okuma-yazma biliyor. Halkın yüzde 29'unu Hristiyanlar, yüzde 20'sini Müslümanlar oluşturuyor. Togoluların yüzde 51'i geleneksel inançlara sahip. Ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 40'ı güneyde yaşayan Ewe etnik grubuna mensup. Diğer büyük etnik gruplar ise Kabye ve Kotokoli. Yıllık yüzde 3 ekonomik büyüme gösteren Togo'da birçok önemli sektör devletin kontrolü altında bulunuyor. Dünyanın 4. büyük fosfat üreticisi Togo, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'nun, Orta Afrika CFA Frangı kullanan Batı Afrika Ekonomik ve Parasal Birliği'nin (UEMOA) üyesi. Ülkede gayrisafi yurtiçi hasılanın 2015'te yüzde 5,7 olması bekleniyor. Fransa'dan 27 Nisan 1960'ta bağımsızlığını ilan eden ülkenin ekonomisinin en önemli bölümünü tarımsal faaliyetler oluşturuyor. Mısır, yam, manyok, darı, yer fıstığı, sorgum, kahve ülke genelinde ekilen ve yetiştirilen en önemli tarım ürünleri arasında yer alıyor. Devlet Başkanı Faure Gnassingbe'nin 2005'teki devlet başkanlığı seçimini tartışmalı şekilde kazanması üzerine çıkan protestolarda 500 kişinin öldüğü, 40 bin kişinin komşu ülkelere sığındığı Togo'daki seçim, demokrasinin garantisi olan sosyal ve ekonomik istikrar için önem taşıyor.


DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...