Togo sandık başında

/ Kaynak: AA
Togo sandık başında

DÜNYA Haberleri  / AA

Afrika'nın batısındaki Togo'da devlet başkanı seçimi için oy kullanma işlemi başladı.

Yerel yetkililer, oy kullanma işleminin TSİ 08.00'de başladığını belirtti. Ulusal Bağımsız Seçim Komisyonu'na göre, 6 milyon 817 bin nüfuslu ülkede, 3 milyon 509 bin 258 kayıtlı seçmen 5 adaydan birini seçmek için oy kullanacak. Kayıtlı seçmenlerden 1 milyon 807 bin 166'sını kadınlar, 1 milyon 702 bin 92'sini erkekler oluşturuyor. Küçük ülkede 4 bin 112 seçim merkezinde oy kullanılacak. Sivil toplum kuruluşları ve muhalefetin, geçen ay Devlet Başkanı Faure Gnassingbe'nin 3. kez aday olması nedeniyle seçimi engellemek için her yola başvuracaklarını belirterek halkı sivil itaatsizliğe çağırdığı ülke, son dönemde sık sık protestolara sahne oldu.
Seçimde iktidardaki "Togo Halkı Birliği" (RPT) partisinin başkanı Gnassingbe, muhalefetteki Değişim için Ulusal Birlik (ANC) partisinin başkanı Jean-Pierre Fabre, Togo Yeni Taahhüt (NET) partisinin başkanı Gerry Taama, Demokrasi için Halk Hareketi (MCD) partisinin başkanı Tchassona Traore, Bütünleyici Kalkınma için Demokratlar Birliği (ADDI) partisinin adayı Aime Tchaboure Gogue yarışıyor.
Oy kullanma işlemi 18.00'de sona erecek. Kuyrukta bekleyen seçmenlerin olması halinde oy kullanma işleminin 22.00'ye kadar uzatılması öngörülüyor.
Resmi olmayan ilk sonuçların Pazar günü açıklanması bekleniyor.
- "Minyatür Afrika" ülkesi Togo -
Afrika'nın coğrafi zenginliklerinin neredeyse tamamını barındırması nedeniyle "minyatür Afrika" olarak nitelendiren Togo, Burkina Faso, Benin ve Gana'ya komşu.
Başkenti Lome olan Togo, 56 bin 785 kilometrekarelik yüz ölçümü ile Afrika'daki en küçük ülkelerden biri.
Atlas Okyanusu'na da 56 kilometrelik sahil şeridi bulunan bu küçük ülke, dağlar, vadiler, ovalar ve savanalarla kaplı. Ülke tropikal ve nemli bir iklime sahip.
Ülkenin yüzde 60'ı 25 yaşın altında. Resmi dili Fransızca olan ülkede, Ewe, Mina, Kabye, Kotok gibi yerel diller de kullanılıyor. Togo'da kalkın yüzde 53,2'sinin okuma-yazma biliyor.
Halkın yüzde 29'unu Hristiyanlar, yüzde 20'sini Müslümanlar oluşturuyor. Togoluların yüzde 51'i geleneksel inançlara sahip.
Ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 40'ı güneyde yaşayan Ewe etnik grubuna mensup. Diğer büyük etnik gruplar ise Kabye ve Kotokoli.
Yıllık yüzde 3 ekonomik büyüme gösteren Togo'da birçok önemli sektör devletin kontrolü altında bulunuyor. Dünyanın 4. büyük fosfat üreticisi Togo, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'nun, Orta Afrika CFA Frangı kullanan Batı Afrika Ekonomik ve Parasal Birliği'nin (UEMOA) üyesi.
Ülkede gayrisafi yurtiçi hasılanın 2015'te yüzde 5,7 olması bekleniyor.
Fransa'dan 27 Nisan 1960'ta bağımsızlığını ilan eden ülkenin ekonomisinin en önemli bölümünü tarımsal faaliyetler oluşturuyor. Mısır, yam, manyok, darı, yer fıstığı, sorgum, kahve ülke genelinde ekilen ve yetiştirilen en önemli tarım ürünleri arasında yer alıyor.
Devlet Başkanı Faure Gnassingbe'nin 2005'teki devlet başkanı seçimini tartışmalı şekilde kazanması üzerine çıkan protestolarda 500 kişinin öldüğü, 40 bin kişinin komşu ülkelere sığındığı Togo, bugünkü seçimin şeffaflığına göre demokrasi sınavı verecek. Dolayısıyla seçim, demokrasinin garantisi olan sosyal ve ekonomik istikrar için önem taşıyor.


DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...