TIME bunu hep yapıyor

TIME bunu hep yapıyor

DÜNYA Haberleri

Ebola savaşçılarını 'yılın adamı' seçen Time dergisi, geçmişte de Arap Baharı protestocuları ve ABD askerleri gibi kolektif seçimler yapmıştı

Time dergisinin merakla beklenen 'Yılın Kişisi' unvanı bu sene, özellikle Afrika'yı kasıp kavuran salgınla mücadele eden 'ebola savaşçılarına' verildi. Derginin, tek bir kişiyi değil de bir grup isimsiz kahramanı "yılın kişisi" seçmesi ise artık gelenek halini almış bir uygulama. Time, ilkini 1927'de açıkladığı 'Yılın Kişisi' unvanını sık sık bir gruba, soyut bir kavrama, hatta cansız varlıklara veriyor. İşte örnekler:
2011: Time, 2011'de yılın kişisi olarak 'Protestocu'yu seçmişti. Arap Baharı'ndan ABD'deki Occupy Wall Street gösterilerene kadar dünyada geniş yankı uyandıran protestocuları sembolize eden bir gösterici, derginin kapağında yer almıştı.
2006: 8 yıl önce kapakta "Yılın kişisi sizsiniz. Evet, siz..." ibaresi yer almış "Bilişim çağının kontrolü sizin elinizde. Kendi dünyanıza hoş geldiniz" ifadelerine yer verilmişti.
1950: Yılın Kişisi unvanı ilk kez bu yıl gruba verilmişti. O yıl ödül "Kore'de savaşan ABD askerlerinin" olmuştu. 2003'te de Irak ve Afganistan'da savaşan ABD askerleri, ikinci kez yılın kişisi olmuştu.
1969: 45 yıl önce "Orta sınıf Amerikalılar" yılın kişisi seçilmiş, aile değerleri ve toplum adetleri övülmüştü. Bundan 3 yıl önce 1966'da ise 25 yaş altındaki ABD'li gençler ödüle layık görülmüş, dinamizm kavramı vurgulanmıştı.
3 BAŞKAN HARİÇ HEPSİ SEÇİLDİ...
1975: O sene yılın kişisi 'Amerikalı kadınlar' olmuş, aralarında oyuncu, yönetmen, politikacı, yargıç ve sporcuların bulunduğu 12 kadının hayat hikayesi öne çıkarılmıştı.
1982: Time'ın en şaşırtıcı seçimlerinden biri de 1982'de gerçekleşti. Dergi yılın kişisi olarak bir makineyi, 'bilgisayar'ı seçti. Derginin yılın kişisi tercihlerinde göze çarpan bir diğer detay ise ABD başkanlarının ağırlığı. Calvin Coolidge, Herbert Hoover ve Gerald Ford haricinde tüm ABD başkanları Time tarafından yılın kişisi seçildi. Hatta ABD Başkanı Barack Obama, 2008 ve 2012'de bu unvana iki kez layık görüldü. nbsp;
TIME bunu hep yapıyor
KAYNAK: SABAH

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...