Teröristler yeni partner arıyor! Irak’ta darbe yiyen PKK, İran’a yanaşıyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Teröristler yeni partner arıyor! Irak’ta darbe yiyen PKK, İran’a yanaşıyor

Dünya Haberleri

ABD ve diğer ülkelerin terör örgütü PKK-YPG’ye desteğinin eskisi gibi olmaması üzerine büyük kayıp veren PKK, İran’la yakınlaşmak istiyor. Ankara ise Pençe Kilit Harekâtı’yla ilgili olarak Bağdat yönetimine “Tek amacımız PKK ile mücadele” güvencesi verdi.

YÜCEL KAYAOĞLU'NUN HABERİ

Kuzey Irak’ta Pençe Kilit, Suriye’nin kuzeyinde de Pençe Kılıç Operasyonları devam ederken, Türkiye bir yandan İran’ın terör örgütlerini kullanma ihtimaline karşı Irak yönetimi ile yakın temas içine girdi. Türkiye, bir süredir devam eden operasyonlar sebebiyle Bağdat’a özel temsilciler aracılığıyla ‘amacın tamamen PKK ile mücadele olduğuna’ yönelik mesaj iletti. Türkiye’nin Irak ve Suriye’nin toprak bütünlüğüne yönelik tutumunun değişmediği konusunda güvence verildi. Kuzey Irak’ta TSK’nın bulunduğu üs bölgelerinin sadece güvenlik amaçlı olduğuna dikkat çekildi ve terörle mücadelenin sona ermesinden sonra Türkiye’nin buralardan çekileceği belirtildi.

TAHRAN RAHATSIZ

Güvenlik kaynakları, Kuzey Irak ve Bağdat yönetimi ile son dönemde artan temas trafiğinin ‘İran’ın bu yönetimleri enfekte etmesinin’ önüne geçilmesi amacını taşıdığını da ifade ediyor. Kaynaklara göre, Irak’taki merkezi hükümetin kurulmasında Türkiye’nin etkisinden ve Kuzey Irak yönetimi ve merkezî yönetimle Türkiye’nin ilişkilerinin iyi olmasından İran rahatsız. Denkleme Suriye’nin de girecek olması ihtimali bu rahatsızlığı artırdı. Bu sebeple de İran’ın bir süredir hem Suriye’de hem de Irak’ta PKK ile olan ilişkisini artırdığı belirtiliyor.

PKK-YPG’ye ABD ve diğer ülkelerin desteklerinin de ‘eskisi gibi olmadığına’ dikkat çeken kaynaklar “Pençe Kılıç Operasyonları sonucunda örgüt büyük kayıplar veriyor. Kilit yöneticileri etkisiz hâle getiriliyor. Örgüt, eskisi gibi ABD veya diğer ülkelerden istediği desteği alamadığı için İran’a yanaşmaya başladı. Kendine yeni bir partner arıyor. Mesela PKK, İran’da idam edilen Kürtlerle ilgili hiçbir açıklama yapmadı. İran ise bölgede Türkiye’nin etkin olmasından rahatsızlık duyduğu için PKK’yı kullanmaya başladı. Türkiye İran-PKK ilişkisini yakından takip ediyor. Türkiye-Suriye ilişkilerinin gelişmesi ihtimali de İran’ı rahatsız ediyor” değerlendirmesini yaptı.

Düzenleyen:  - Dünya
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...