Tayvan'dan Güney Çin Denizi'ndeki gerilimi azaltma girişimi

/ Kaynak: AA
Tayvan'dan Güney Çin Denizi'ndeki gerilimi azaltma girişimi

DÜNYA Haberleri  / AA

Devlet Başkanı Ma, Güney Çin Denizi'ndeki kaynakların araştırılması ve kullanılması için bölgesel işbirliği önerisinde bulundu.

Tayvan Devlet Başkanı Ma Ying-jeou, Güney Çin Denizi'ndeki gerilimi azaltmak amacıyla denizdeki kaynakların araştırılması ve kullanılması için bölgesel işbirliği önerisinde bulundu. Devlet Başkanı Ma, başkent Taipei'de düzenlenen Asya-Pasifik Araştırma Forumu'nda yaptığı konuşmada, Güney Çin Denizi'nde süregelen hakimiyet anlaşmazlıklarını bir kenara bırakarak oradaki kaynakları araştırmak için birlikte hareket etme çağrısında bulundu. Ma, "Madem bölgedeki egemenlik konusunda anlaşmaya varılamıyor, o zaman oradaki kaynakları paylaşabiliriz" ifadesini kullandı.
Bu arada, Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, bölgedeki tarafların, gerilimi tırmandıracak eylemlerden kaçınması gerektiği vurgulanarak bölgesel işbirliğinin, Güney Çin Denizi'ndeki kaynaklardan yararlanılması açısından önemli olduğu kaydedildi.
Tayvan, Çin, Brunei, Malezya, Vietnam ve Filipinler, Güney Çin Denizi'ndeki adacıkların hepsi ya da bir bölümünde hak iddia ediyor. Denizin, petrol, doğalgaz ve balıkçılık açısından zengin kaynaklara sahip olduğu belirtiliyor.
Çin, Güney Çin Denizi'nin büyük bir bölümü üzerinde hak iddia ederken, toprak iddialarını güçlendirmek için denizde yapay adacıklar oluşturmakla suçlanıyor.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...