Tarihin en büyük hazinesi: 18 milyar dolarlık batık servet görüntülendi!

Düzenleyen: / Kaynak: AFP
Tarihin en büyük hazinesi: 18 milyar dolarlık batık servet görüntülendi!

DÜNYA Haberleri  / AFP

Güney Amerika kolonilerinden toplanan altın, gümüş, elmas, zümrüt ve değerli mücevheratları İspanya Kralı’na götürürken Karayip Denizi’nin dibini gören San Jose Kalyonu, 300 yıldır su altında. Tarihin en büyük definesi olan San Jose içerisindeki 200 ton ağırlığındaki değerli mücevheratla yaklaşık 18 milyar dolar değerinde. Servet değerindeki batık hazineden nefes kesen yeni görüntüler…

İspanya’nın tek kraliyet konvoyunun parçası San Jose Kalyonu, 1701-1714 arasında gerçekleşen İspanya Veraset Savaşı’nda Kral 5. Philip’e sikke ve külçe getirmekle görevliydi. Toplanan değerli mücevheratlar İspanya Kralı'nın İngilizlere karşı yürüttüğü taht mücadelesini finanse etmede kullanılıyordu.

SANDIK DOLUSU ZÜMRÜT VAR

Güney Amerika kolonilerinden toplanan altın, gümüş, elmas ve mücevheratı İspanya Kralı’na  götürmek için 8 Haziran 1708 günü yola çıkan San Jose Kalyonu, Baru adası açıklarında bir İngiliz savaş gemisi donanmasından kaçmaya çalışırken Karayip Denizi’nin dibini gördü. Söylenilene göre gemide sandık dolusu zümrüt, tonlarca gümüş, altın ve 600 mürettebat vardı.

TARİHİNİN EN BÜYÜK DEFİNESİ

Tam 300 yıl önce karşı karşıya gelen İspanyol ve İngiliz gemileri arasında çıkan çatışma sonrası sulara gömülen İspanya’ya ait San Jose, tarihin en büyük batığı olarak biliniyor. Gemideki toplam hazinenin 18 milyar dolar değerinde olduğu düşünülüyor. Tarihin en büyük batığı olan San Jose’den yeni görüntüler paylaşıldı. İşte tarihin en büyük definesi...

YENİ GÖRÜNTÜLERİ PAYLAŞILDI

2018 yılında otonom araçlarla keşfedilen yaklaşık 950 metre derinlikte bulunan San Jose, Kolombiya ordusu tarafından uzaktan kontrol edilen gözlem araçlarıyla görüntüledi. Kolombiya Cumhurbaşkanı Ivan Duque, konuya ilişkin açıklamasında, “Teknolojik ekipman ve Kolombiya donanmasının çalışmaları sayesinde, daha önce görülmemiş bir hassasiyet düzeyinde görüntüler yakalamayı başardık.” dedi.

AVRUPA’YA HAZİNE TAŞIYORDU

Kolombiya Başkanı Juan Manuel Santos basın toplasıntısında “Batışından 307 yıl sonra San Jose kalyonunu bulduk, buna hiçbir şüphe yok” dedi. 2015'te bulunan gemi 1708'de batırıldığında Amerika kıtasındaki hazineleri Avrupa'ya taşıyordu.

18 MİLYAR DOLAR DEĞERİNDE

Uzmanlara göre San Jose'nin içindeki altın ve kıymetli madenlerin günümüz dünyasındaki değerinin ise 18 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Gemideki altın gümüş ve zümrüdün toplam ağırlığının 200 ton olduğu belirtiliyor.

200 TON AĞIRLIĞINDA MÜCEVHERAT

Okyanusun 900 metre altındaki batık son teknoloji ekipmanlarla görüntüledi. Kayıtlara bakıldığında denizin dibinde binlerce altının olduğu görülüyor.Bunların yanısıra Çin porselenleri de dikkat çekiyor. Ayrıca bölgede daha önce tespit edilemeyen iki gemi kalıntısı daha bulundu. Bu gemilerin San Jose'den 100 yıl sonra battığı tahmin ediliyor. 3 yüzyıldır su altında bulunan gemi denizin dibinde daha uzun süre yatacağı tahmin ediliyor.

300 YILDIR İNSAN ELİ DEĞMEDİ

Gemi 2015 yılında tespit edildiğinde İspanya, Bolivya ve Kolombiya arasında bir savaş başladı. Üç ülke de definenin kendilerine ait olduğunu savunuyor. Geminin battığı 1708 yılında, Kolombiya, İspanya İmparatorluğu'nun bir kolonisiydi. Öte yandan gemideki değerli malzemeler çoğunlukla günümüzde Peru ve Bolivya'ya ait topraklardan toplanmıştı.

HAZİNE OKYANUSUN ALTINDA BEKLİYOR

Ülkeler arasındaki bu hak mücadelesi nedeniyle hazinenin bir süre daha okyanus altında yatacağını söylemek mümkün. San Jose gemisi ve 2018 yılında paylaşılan görüntüler..

 

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AFP
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...