Tahran'da sipariş eylem

- Güncelleme:
Tahran'da sipariş eylem

Dünya Haberleri

Azerbaycan’ın Tahran’daki büyükelçiliğine düzenlenen saldırıda, Büyükelçilik Koruma Müdürü öldürüldü. Azerbaycanlı siyaset bilimci Araz Gurbanov “Bu olay planlı bir terör eylemidir” dedi

İran’ın başşehri Tahran’da bulunan Azerbaycan büyükelçiliği silahlı saldırıya uğradı. Tahran Polis Komutanı Hüseyin Rahimi “Saldırı şahsi ve ailevi sıkıntılar sebebiyle düzenledi” dedi. Ancak Büyükelçilik Güvenlik Koruma Müdürü Orhan Askerov’un hayatını kaybettiği saldırıyı gazetemize değerlendiren Azerbaycanlı Siyaset bilimci Araz Gurbanov “Bu olay planlı bir terör eylemidir. Tahran’ın açıklamaları gerçeği yansıtmıyor. Kesinlikle sipariş usulü yapılmış bu eylem geçmiş dönem ASALA terör saldırılarının kopyasıdır” dedi. 

Tahran'da sipariş eylem

ERMENİSTAN’I KARDEŞ İLAN ETTİLER

Geçtiğimiz günlerde Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın Tahran’ı ziyaret ettiğini hatırlatan Araz Gurbanov “Ardından iki ülke birbirlerini kardeş ilan etti. Sonrasında yapılan bu kanlı baskın, İran’ın Azerbaycan konusunda yürüttüğü düşman siyasetini derinleştirme kararlılığını gösteriyor. Tahran’ın en iyi korunan noktasında hiçbir terörist elinde Kalaşnikofla böyle bir saldırı gerçekleştiremez. Bunu sadece istihbarat, emniyet desteği ile yapabilir. Yapılan resmî açıklamalar da gerçeği yansıtmıyor. Bu kesinlikle sipariş eylem. Aylardır İran tarafının sürdürdüğü tahrikler fiilî bir boyut kazandı. Bunun elbette siyasi sonuçları da olacaktır. Tahran yönetimi kesinlikle hesap vermeli” dedi.

GÖZDAĞI VERMEK İSTEDİLER

İran’ın 1979’da yaşadığı siyasi değişimden bugüne Azerbaycan Türklerini yok saydığını hatırlatan Araz Gurbanov “Onların dillerini konuşması dahil tüm özgürlüklerini ihlal ediyor. Türk illeri izlenen demografik değişim politikası ile Kürtleştiriliyor. Bize karşı bu düşmanlık artarken Ermenistan’la dostluğu pekiştiren bir tutum izliyoruz. Azerbaycan her zaman samimi oldu. Bizim arazimizden İran’a herhangi bir tehdit olmadı ancak İran sınırından bize her daim saldırı ve taciz ve düşmanlık var. Tahran bugüne kadar varlığını dış düşman tehdidi üzerine kurdu ve sürdürdü. Yapılan saldırı, daha öncekiler düşmanlaştırma zeminin büyütür. Hem Azerbaycan hem de İran içerisindeki Türklere gözdağı niteliği taşıyan bu saldırı, İran’ın sonunu hızlandırır. İran’ın uluslararası terörü destekçisi imajını besler. Bozuk olan siciline katkı unsuru olur” ifadelerini kullandı.

İran yönetiminin dini suistimal eden yönüne dikkat çeken Gurbanov “Karabağ’da camilerimizi domuz ahırına çeviren Ermenileri destekleyen bunlardı. Karabağ katliamının başaktörlerini devlet törenleri ile karşılayan da bu yönetim oldu. Ayrıca Zengezur Koridoru başta olmak üzere üstlendikleri düşmanca rolü yakından izliyoruz. Bütün bu olan bitene rağmen en büyük tokadı Ermenilerden yiyecekler, ancak o zaman her şey için çok geç olacak” tespitinde bulundu.

AZERBAYCAN VE TÜRKİYE'DEN TEPKİ

Saldırıya, Türkiye ve Azerbaycan’dan tepki yağdı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçiliğine yapılan, bir güvenlik amirinin şehit edildiği menfur saldırıyı şiddetle kınıyorum. Azerbaycanlı kardeşlerimize başsağlığı dileklerimi iletiyor, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Türkiye can dostu ve kardeşi Azerbaycan’ın yanındadır” dedi.  Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve Dışişleri Bakanı Mevlût Çavuşoğlu ile birçok siyasetçi de saldırıya tepki gösterdi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, saldırıyı kınadı ve “Diplomatik misyonlara terör saldırısı kabul edilemez” dedi. Bunun ardından İran’ın Bakü Büyükelçisi Seyid Abbas Musavi, Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Saldırının ardından Tahran Emniyet Müdürü görevden alındı. YILMAZ BİLGEN'İN HABERİ

Düzenleyen:  - Dünya
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...