'Suudi Arabistan, petrol üreticilerini sıkıştırıyor'

/ Kaynak: AA
'Suudi Arabistan, petrol üreticilerini sıkıştırıyor'

DÜNYA Haberleri  / AA

ABD Houston Üniversitesi enerji ekonomisti: "ABD'deki kaya petrolü üretimi, düşen petrol fiyatları ve yüksek proje maliyetleri nedeniyle 2015'te azalacak"

Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali el-Naimi'nin petrol fiyatı varil başına 20 dolara düşse bile Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) üretimi kısmayacağını açıklamasının ardından uzmanlar, Suudi Arabistan'ın, OPEC dışındaki petrol üreticilerini sıkıştırarak kendi pazar payını artırmak istediğini belirtiyor.
ABD Brown Üniversitesi siyaset ve uluslararası ilişkileri uzmanı Jeff Colgan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan'ın, OPEC dışındaki ülkelerin petrol üretimlerini azaltmaya zorlamak için fiyatları düşürmeye istekli olduğunu söyledi.
ABD, Kanada ve Brezilya'nın konvansiyonel olmayan petrol üretimini artırmasının Suudi Arabistan'ı sinirlendirdiğini ileri süren Colgan, bu ülkelerin üretimi azaltması durumunda Suudi Arabistan'ın, pazar payını yükselteceğini kaydetti.
Colgan, Suudi Arabistan'ın petrol üretim maliyetlerinin çok düşük olduğunun altını çizerek, konvansiyonel olmayan petrol üretiminin daha maliyetli olduğunu hatırlattı. Colgan, petrol fiyatlarının varil başına 20 dolara düşmesi durumunda, bu ülkelerdeki birçok üreticinin piyasadan çekilmek zorunda kalacağını ifade etti.
ABD Houston Üniversitesi enerji ekonomisti Ed Hirs, ABD'deki kaya petrolü üretiminin, düşen petrol fiyatları ve yüksek proje maliyetleri nedeniyle 2015'te azalacağını belirtti.
El-Naimi'nin petrol piyasasının asla varil başına 100 doları göremeyeceğini söylediğini hatırlatan Hirs, Kuzey Amerikalı üreticilerin petrol üretimlerinin 2015'te azalmasıyla dünya piyasalarında arzın düşmeye başlayacağını, bunun petrol fiyatını yükselteceğini savundu.
Hirs, düşen petrol fiyatının, Suudi Arabistan ve OPEC'in Asya'daki müşterilerinin petrol taleplerini artıracağını, Asya ülkeleri ekonomilerinin güçlenmesiyle petrol fiyatının 2016'da varil başına 100 dolar seviyesini tekrar yakalayacağını kaydetti.
Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, geçen hafta, petrol fiyatının düşmesini OPEC dışındaki ülkelerin üretim artışlarına bağlayarak bu ülkelerin piyasada arz fazlasına neden olduğunu öne sürmüştü.
OPEC, 27 Kasım'da Viyana'da yaptığı toplantıda, düşen fiyatlara rağmen üretimde kısıtlamaya gitmeme kararı alarak 2015'in ilk yarısında üretim kotasını günlük 30 milyon varilde tutacağını açıklamıştı.
Kararın ardından, hazirandan bu yana yüzde 50'ye yakın değer kaybeden brent petrolün varil fiyatı, geçen hafta 60 dolar seviyesinin altına inerek 2009 yılının temmuz ayından bu yana en düşük seviyesi olan 58,50 dolara kadar gerilemişti.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...