Suud komedisi

Suud komedisi

DÜNYA Haberleri

Muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın infaz emrini veren Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman, babası olan Kral tarafından cinayetle ilgili soruşturmanın başına atandı.

Suudi Arabistan yönetimi, 2 Ekim’de İstanbul Başkonsolosluğuna girdikten sonra haber alınamayan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın konsolosluk binasında öldüğünü açıkladı. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’la yaptığı görüşmede “72 saat içinde Kaşıkçı olayını çöz, yoksa gelecekte o koltukta oturamazsın” diyerek verdiği sürenin dolmasına saatler kala, Riyad yönetiminden “Kaşıkçı konsoloslukta öldü” itirafı geldi. İtirafa rağmen Suud yönetimi tutarsız açıklamalar yapıyor.

Yumrukla kavgada öldü: Suudi Arabistan Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma neticesinde, Kaşıkçı’nın başkonsolosluğa geldiğinde burada bulunan başka Suud vatandaşlarla tartıştığı, tartışmanın arbedeye dönüştüğü ve Kaşıkçı’nın yumruklu kavgada hayatını kaybettiği belirtildi. Ancak Kaşıkçı’nın cesedinin nerede olduğu açıklanmadı.

Türkiye’ye teşekkür: Suudi Arabistan, Türkiye’nin olayın soruşturma sürecinde ortaya koyduğu üstün dayanışmanın değerli olduğunu belirterek “Türk yetkililerin, şaibeli isimlerle ilgili paylaştığı bilgiler Kaşıkçı meselesinin aydınlatılmasına yardımcı oldu” açıklamasını yaptı.

5 kişi görevden alındı: Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz es-Suud olayla ilgili üst düzey 5 kişiyi görevden aldı. Bu kişiler arasında daha önce Selman’ın danışmanlığını yapan Suud bin Abdullah el-Kahtani, İstihbarat Başkan Yardımcısı Tümgeneral Ahamet el-Assiri, Genel İstihbarat Başkan Yardımcısı Pilot Muhammed bin Salih er-Rumeyh, Genel İstihbarat Başkanlığını Koruma İdaresi Müdür Refad bin Hamid el-Mihmadi ve İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel İstihbarat Başkan Yardımcısı Abdullah bin Halif eş-Şayi de bulunuyor.

Komitenin başına Selman: Gece yayınlanan kararnamede İstihbarat Başkanlığının yeniden yapılandırılması için Veliaht Prens Selman başkanlığında bakanlık komitesi kurulması kararlaştırıldı. Soruşturma kapsamında olayla ilişkili 18 Suudi Arabistan vatandaşının gözaltına alındığı aktarıldı ancak bu kişilerin kimlik bilgileri verilmedi.

DÜNYADAN TEPKİ
Soruşturma başlatılmalı

Kaşıkçı’nın öldürüldüğünün açıklanmasına tepki yağdı. Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Antonio Tajani, “acilen” uluslararası bir soruşturma başlatılmasını istedi. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise suçluların bulunması için “hızlı, kapsamlı, şeffaf soruşturma” çağrısında bulundu. Fransa, Almanya ve Hollanda’dan “inandırıcı araştırma yapılsın” çağrısı yapıldı. İngiltere ise ‘Kaşıkçı’nın konsoloslukta öldüğü’ açıklamasının ardından atılacak “sonraki adımları” ele aldığını bildirdi.

Suikast dosyası açıldı
Kaşıkçı cinayetinin ardından gece yayımlanan kararname ile görevden alınan 5 kişiden biri olan Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın danışmanlığını yapan Suud bin Abdullah el-Kahtani’nin geçmişte yaptığı bir paylaşım dikkati çekiyor. Kahtani, geçen sene attığı bir tweette “Kafama göre hareket etmem, Kral ve Veliaht Prens’in emirlerini uygularım” diyor. Selman’ın ‘Saray Darbesi’ başladıktan sonra Kahtani, krallık aleyhinde yazı yazanların ‘kara listeye’ alındığına dair bir tweet atmış ve “Suikast dosyası yeniden açıldı” diye paylaşımlarda bulunmuştu.

 

 

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...