Suriye'de nisan bilançosu: 2 bin 231 ölü

Suriye'de nisan bilançosu: 2 bin 231 ölü

DÜNYA Haberleri

Suriye İnsan Hakları Örgütü (SNHR), nisan ayı içinde Suriye'de yüzde 95'i sivil 2 bin 231 kişinin öldürüldüğünü açıkladı.

SNHR'den yayımlanan raporda, rejim güçlerinin saldırılarında ölenlerin yüzde 95'inin sivillerden oluştuğu belirtilirken, terör örgütü DAEŞ eliyle katledilen muhaliflerin sayısında da hızlı bir artış gözlendiği kaydedildi.

Esed rejimine bağlı güçler tarafından düzenlenen saldırılarda bin 884 kişinin hayatını kaybettiği ifade edilen raporda, bunlardan 269'u çocuk, 192'si kadın bin 519'unun sivil olduğu kaydedildi. Söz konusu kişiler arasında işkence altında hayatını kaybedenlerin sayısının da 104 olduğu belirtildi.

Hayatını kaybeden kadın ve çocukların oranının yüzde 31 olduğuna işaret edilen raporda, bu durumun sivillerin kasıtlı olarak hedef alındığını gösterdiği vurgulandı.

DAEŞ gibi radikal silahlı örgütler tarafından da 68'i sivil 220 kişinin öldürüldüğü, Kürt silahlı gruplardan tarafından 3 sivil, diğer muhalifler tarafından öldürülen kişi sayısının ise 82 olduğu belirtilen raporda, 10'u çocuk, 6'sı kadın, 42 kişinin de farklı gruplar tarafından öldürülme ihtimalinin bulunduğu aktarıldı.

Söz konusu rakamların ülkenin çeşitli kentlerine ulaşabilen görevliler aracılığıyla temin edildiği, birçok noktaya, halihazırda uygulanan abluka, iletişimin kesilmesi ve Suriye yönetiminin örgütlerin çalışmasına izin vermemesi sonucu ulaşılamadığı kaydedildi.

Şebbiha adı verilen çetelerin de sivillere yönelik bireysel saldırılarda bulunarak yaşam haklarını ihlal ettiği dile getirilen raporda, İran, Hizbullah ve DAEŞ'in ülkeye gerçekleştirdiği öldürme olaylarından hukuken sorumlu olduğu vurgulanarak, Esed rejimini finanse etmek suretiyle katliama ortak olanların da kanunlar karşısında suçlu olduğu ifade edildi.

BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'ye ilişkin daha önce aldığı hiçbir kararın uygulanmadığı hatırlatılan raporda, BMGK'ya şiddeti durdurmak için gerekenin yapılması, Rusya, İran ve Lübnan gibi Suriye rejimine destek veren ülkelere baskı uygulanması çağrısında bulunuldu.

Raporda ayrıca, Suriye dosyasının artık Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne sevk edilmesi gerektiği belirtilerek, sorumluların işledikleri suçlar nedeniyle cezalandırılması talep edildi.

Suriye devriminin fitili, 44 yıldır ülkeyi yöneten Esed ailesinin baskıcı politikasına karşı 15 Mart 2011'de başlayan barışçıl gösterilerle başladı. Ancak Esed güçlerinin gösterilere kanlı şekilde müdahale etmesi ve halka karşı silah kullanmayı kabul etmeyen çok sayıda askerin de ordudan ayrılması ile olayların seyri değişti. Suriye'de, 2011 yılından bu yana yaklaşık 211 bin kişi hayatını kaybetti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...